Op bezoek in de persbuis Blocq van Kuffeler

Soms loop je wel eens tegen een buitenkansje aan. Tijdens een bijeenkomst over de stand van zaken met de brasemsterfte in relatie met het Blocq van Kuffeler kregen wij te horen dat 1 van de pompen (zie foto hieronder) voor onderhoud gedemonteerd moest worden en dat de betreffende persbuis onder het Lees meer…

Handhaven/verbaliseren op verenigingsvoorwaarden door BOA’s

Op woensdag 22 maart heeft het bestuur in Harderwijk een verenigingsavond van MidWest bijgewoond waarin, op ons verzoek, de werkwijze van de BOA’s van MidWest op de agenda stond. De reden hiervoor was dat er tot op heden wél op verenigingsvoorwaarden (zoals het leefnetverbod en het platknijpen van weerhaken op dreggen) werd gecóntroleerd maar niet gevérbaliseerd. Afgesproken is dat er vanaf heden op deze zaken op verenigingswater van bij MidWest aangesloten verenigingen óók geverbaliseerd wordt. Eind van het jaar wordt deze werkwijze door de betrokken partijen geëvalueerd en wij rekenen erop dat deze dan ook gehandhaafd blijft. Hierdoor zijn gezamenlijke controles met verenigingscontroleurs weer mogelijk, daar gaan we binnenkort dan ook weer mee starten.

Afval (aan de waterkant), een doorn in ieders oog

Je komt het tegen als wandelaar, als fietser, maar zeker ook als sportvisser: rommel! Je afval netjes afvoeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend, soms spelen er vast wel oorzaken die je zelf niet in de hand hebt  maar zeker aan de waterkant is het een doorn in het oog en wordt het minder snel gemeld dan wanneer het bij iemand voor de deur ligt. En aangezien sportvissers degenen zijn die er het vaakst tegenaan lopen, misschien goed om hier even de link ‘Melding Openbare Ruimte’ te delen waarmee je heel eenvoudig melding kunt maken van de aangetroffen bende. Samen maken we Almere mooier!

3e onderhoudsuitzetting SKP Weerwater

Vandaag, zondag 6 november, heeft de 3e onderhoudsuitzetting van het SKP Almere (een project op het Weerwater en de Leeghwaterplas) plaatsgevonden. Om het jaar wordt er op één van deze plassen een (met het Waterschap Zuiderzeeland afgesproken) hoeveelheid spiegelkarper uitgezet zodat we kunnen bouwen aan een gezond en evenwichtig Lees meer…

Aanpassing regelgeving ingaande 01-01-2023

HSV Almere heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan ( zie jaarplan 2022). Het bestuur heeft daarom met instemming van de ALV besloten om na een lange periode van ‘adviseren’ ingaande 01-01-2023 een aanpassing op de geldende lokale regelgeving behorende bij de VISpas door te voeren.

Vanaf die datum is het op verenigingswater verplicht om de weerhaken van meertandige haken (zoals dreggen op kunstaas) plat te knijpen danwel te verwijderen, uitgezonderd de haakpunt die voor takels bij dood-aas vissen gebruikt wordt voor het bevestigen van een dode aasvis.

Het platknippen danwel verwijderen van de weerhaak draagt positief bij aan het moeiteloos onthaken van een gevangen vis en is dus een maatregel die het dierenwelzijn Lees meer…

Onderzoek Weerwater / Noorderplassen

Waterschap Zuiderzeeland heeft tussen 24 en 30 oktober onderzoek gedaan naar het gehalte aan kwik en PFAS in blankvoorn in zes KRW waterlichamen in Flevoland. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Kooistra Visserij en het ging in Almere om de volgende KRW waterlichamen:
– De Noorderplassen
– Het Weerwater

Kwik en PFOS (één van de PFAS) zijn prioritaire stoffen waarvoor de waterbeheerder moet rapporteren of we wel of niet aan de Europese normen voldoen. Kwik kent een hele strenge norm, die in water niet goed meetbaar is. Meten in Lees meer…

Nog even over kroos ……..

Zoals eerder toegezegd hebben wij op de bijeenkomst met de Visstand Beheer Commissie (VBC) Zuiderzeeland onze zorg uitgesproken over de enorme hoeveelheden kroos die de afgelopen weken zowel op het sierwater als op de Lage Vaart te zien was. Niet alleen lastig voor de sportvisser maar ook het onderwaterleven zal door gebrek aan zonlicht een enorme Lees meer…

Update #4 ‘De Blocq van Kuffeler’

Ook dit jaar was er weer brasemsterfte bij het Blocq van Kuffeler, gelukkig waren het er door de genomen maatregelen dit jaar aanzienlijk minder dan de voorgaande jaren (exacte cijfers ontbreken). De inspanningen van de betrokken partijen hebben bovendien Lees meer…

Update #3 ‘De Blocq van Kuffeler’

Op 19 april heeft het Waterschap Zuiderzeeland ons geïnformeerd dat er dode brasem is aangetroffen in de persbuis van de Hoge Vaart (de 3e persbuis vanaf Lelystad). In deze persbuis was het zuurstofgehalte inderdaad (zoals verwacht) veel te laag en om dit zuurstofpeil te verhogen is er preventief gepompt. Het gevolg is dat Lees meer…

Update #2 ‘De Blocq van Kuffeler’

Op onze website en op Facebook hebben wij u op 12 februari j.l. geïnformeerd over een mogelijke oorzaak van de jaarlijks brasemsterfte bij het gemaal De Blocq van Kuffeler. Naar aanleiding hiervan hebben wij woensdag 2 maart in het gemaal overleg gehad met medewerkers van Rijkswaterstaat, Waterschap Zuiderzeeland, Sportvisserij Nederland en Lees meer…

“BREAKING”!!! Massale vissterfte De Blocq van Kuffeler verklaard

Het is een jaarlijks terugkerend probleem, de massale sterfte van brasems in de maanden april/mei aan de zijde Markermeer bij het Blocq van Kuffeler, het schitterende gemaal wat er samen met andere Flevolandse gemalen voor zorgt dat wij in Almere droge voeten houden. Maar sinds enkele jaren sterven daar maar liefst duizenden kilo’s brasems (jaarlijks 6 tot 8 ton) en ieder jaar stuurden we meldingen van verontruste sportvissers door naar het Waterschap Zuiderzeeland, waarna die sterfte vervolgens afgedaan werd als een Lees meer…

Vissterfte? Een beller is sneller …….

Door de lange periode van hoge temperaturen bestaat het risico dat er vissterfte optreedt. Maar ook door werkzaamheden aan het water en zuurstofgebrek door algengroei kunnen vissen in de problemen komen. Sportvisserij MidWest Nederland heeft daarom een calamiteitenteam met vrijwilligers die getraind zijn in Lees meer…

Quaggamossel leidt tot grote zorgen

0002Er zijn een hoop vraagtekens rond nieuwe exoot in Nederland. De quaggamossel is de laatste jaren bezig aan een opmars in ons land. Waar deze soort verschijnt, wordt het water zienderogen helderder. Binnen de sportvisserij bestaan grote zorgen over de toename van de quaggamossel vanwege de mogelijke effecten op het watersysteem.

De quaggamossel is vernoemd naar de ‘quagga’ – een uitgestorven zebra-ondersoort – omdat hij net als de quagga strepen heeft die naar één kant toe vervagen. De mosselsoort lijkt veel op de verwante driehoeksmossel en kan daarmee worden verward. Beide soorten mosselen zijn afkomstig uit het gebied rond de Zwarte en Kaspische Zee. De driehoeksmossel komt echter al in Nederland voor sinds het begin van de 19e eeuw; de quaggamossel is hier pas in Lees meer…

Uitzet karper in de Lage Vaart wéér vertraagd

De uitzet van karper in de Lage Vaart is uitgesteld omdat de georganiseerde sportvisserij en het Waterschap geen overeenstemming over de aantallen kunnen bereiken. Er zijn geldende afspraken hierover tussen waterbeheerders en sportvisserij die, naar nu blijkt, op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Daarom is niet gekozen voor Lees meer…