Recent heeft het bestuur een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Almere over de nog op te stellen Dierenwelzijnsnota van de gemeente. De verantwoordelijke wethouder hiervoor is Jesse Luijendijk en met de wetenschap dat deze wethouder afkomstig is uit het nestje van de Partij voor de Dieren kan je wel raden hoe de gemeente Almere (lees: de PvdD) tegenover de hengelsport staat. En vergis je niet: niet alleen de hengelsport maar ook de paardensport dient niet meer gefaciliteerd te worden in Almere. Je kan dit terugvinden in het coalitieakkoord wat de zittende coalitiepartijen (PvdA, D66, SP, PvdD, GL, Leefbaar Almere en CDA) overeengekomen zijn.

Hierin staat niet alleen dat de gemeente de hengelsport én sport met dieren waarbij dwang wordt gebruikt (paardrijden) niet langer faciliteert (wat dat dan ook mag inhouden) maar ook dat de gemeente aandacht gaat geven aan ‘het dierenleed dat sportvisserij tot gevolg heeft’. De zittende coalitie is blijkbaar van mening dat 6500 Almeerse sportvissers dierenbeulen zijn. Deze bizarre uitspraak schijnt onder de vrijheid van meningsuiting te vallen maar als je jezelf als gemeente serieus neemt moet je natuurlijk wel met een uitleg komen en hierover het gesprek aangaan met de belangenbehartigers van die 6500 (dierenbeulen) sportvissers.

Wij kijken er naar uit en zullen de diverse coalitiepartijen uitnodigen voor een toelichting want bijzonder is het allemaal wel. Daar waar bijvoorbeeld de PvdA destijds laaiend enthousiast was over de hengelsport zijn ze, nu ze een plekje in de coalitie hebben bemachtigd, blijkbaar 100% gedraaid. Is een coalitieakkoord slechts een spel van hypocriete collegepartijen die elkaar iets gunnen, ongeacht de waarheid? Een soort kwartetspel: jij de woningbouw, wij de hengelsport, jij de ouderen enz …….

Aanvullend hierop heeft de wethouder alvast een paar puntjes voor de dierenwelzijnsnota bedacht om als echte PvdD man te kunnen scoren, hij heeft maar liefst 4 puntjes kunnen bedenken om de hengelsport te frustreren:

1) Een leefnetverbod bij wedstrijden.
De wethouder weet dat onze HSV hier proactief al geruime tijd mee bezig is en dat een dergelijk verbod in Almere al bestaat, uitgezonderd (federatie)wedstrijden zoals eerder ook een EK of een WK maar gelukkig heeft de wethouder toch nog een plekje gevonden om zijn stempeltje naast te zetten.

2) Verbod weerhaken.
Ook hier is de HSV zelf al geruime tijd proactief mee bezig, we hebben zowel op ons water als op Federatiewater binnen Almere een weerhaakverbod op dreggen bedongen en adviseren en stimuleren middels de website en bij onze wedstrijden het weerhaakloos vissen met enkeltandige haken. Maar in Amersfoort is dit gelukt en dan kan Almere natuurlijk niet achterblijven, dus ook hier wil de wethouder graag ook een paar puntjes scoren.

3) Loodverbod.
Iedere visser verspeelt wel eens een stukje lood maar dat is gezien het enorme wateroppervlak in de polder minder dan een druppel op een gloeiende plaat. Met diverse acties promoten wij loodvrij vissen en delen wij (met steun van Waterschap Zuiderzeeland) loodvervangers uit om te laten zien dat er best wel acceptabele vervangers op de markt zijn. Niet opdringen maar overtuigen. Maar dat is niet genoeg voor de wethouder dus ook hier wil hij, net als in Amersfoort, een puntje scoren. Binnenkort alle politieagenten op pad met een chemisch onderzoekspakketje? Anders is het bij controle (is dat bovendien een prioriteit?) toch wat lastig vast te stellen of het lood of iets anders betreft maar ook daar heeft de wethouder vast wel over nagedacht. Wist u trouwens dat veel loodvervangers zink bevatten? Van de regen in de drup dus ……..

4) Vissen met maximaal 1 hengel
En hier komt dan toch het pestkopje in de wethouder bovendrijven: vissen met 1 hengel. Los van het gegeven dat de meeste vissers dat al doen en wij het bij het vissen met dood aas al verplicht hebben gesteld (een weloverwogen besluit) vragen wij ons toch werkelijk af waar dit vandaan komt en wat het argument is, meer dan vissertje pesten kunnen wij er niet van maken. Wat wordt het volgende: verplicht paardrijden zonder zadel? Of gaat deze coalitie ook de regels bij het voetballen aanpassen? Dat je bijvoorbeeld tegen Almere City maar 1x mag scoren? Dat zou in de eredivisie wel helpen inderdaad 🙂

 

Afijn, deze punten heeft de gemeente ons tijdens het gesprek voorgelegd. Uiteraard gaan wij met geen enkel punt akkoord én hebben aangegeven dat wij, wanneer we er wel uit zouden komen (wat waarschijnlijk niet gebeurd) zeker niet instemmen met het verzoek om met deze wethouder op de foto te gaan. Dat de wethouder dat graag wil begrijpen wij maar aan die poppenkast doen wij niet mee. En wij snappen het ook niet: de gemeente Almere heeft een hengelsportvereniging die verder kijkt dan ooit tevoren en die zonder dwang vanuit de politiek diverse maatregelen heeft genomen die het dierenwelzijn ten goede komen, maar toch is dat niet genoeg en meent deze coalitie zelf de regie te moeten nemen. Opmerkelijk!

En nu? Wij zouden binnen enkele dagen een terugkoppeling krijgen met de stand van zaken nadat één en ander intern was besproken maar daar wachten wij nu al 3 weken op. Blijkbaar is de wethouder toch niet helemaal zeker van zijn zaak. Of wacht hij tot nét voor het zomerreces? Zou zomaar kunnen.