Sportvissen: zoveel meer dan vissen vangen

In Nederland zijn er ruim 1,7 miljoen sportvissers, in Almere zijn dat er ruim 6.500. Veel van hen zijn wekelijks en soms dagelijks aan de waterkant te vinden. Maar sportvissen is meer dan alleen die solistische visser aan de waterkant. Sportvissen is na voetbal en tennis/padel de grootste sportbond van Nederland, een sport met veel verschillende disciplines voor jong en oud. Sportvissers geven om de natuur, het speelveld waar ze hun sport en hobby uitoefenen. Daarbij draait het niet alleen om het vangen van vis maar ook om de zorg voor het milieu en het dierenwelzijn.

HSV Almere zet zich actief in voor een inclusieve en gezonde (lokale) samenleving door diverse doelgroepen te faciliteren om sportvisserij te beoefenen en te genieten van het buitenleven.
.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

.
Opinieonderzoek sportvissen in Flevoland
Uit recent opinieonderzoek dat is gedaan in opdracht van Sportvisserij Nederland in september 2024 blijkt dat op de vraag of de landelijke politiek sportvissen moet verbieden dat 53% van de inwoners van de Flevoland de hengelsport omarmt en tegen een verbod is. Bijna 40% neutraal staat tegenover de hengelsport en minder dan 5% van de Flevolandse bevolking is voor een lokaal verbod.
https://www.hsvalmere.nl/blog/hoe-denkt-flevoland-over-de-hengelsport/

 

.



.
Samen VISsen uitjes
Van uit de Commissie Maatschappelijke Belang is Derk bij onze vereniging de spil die ‘Samen VISsen‘ uitjes organiseert. Met regelmaat worden er visdagen georganiseerd voor senioren, mensen uit verzorgingshuizen, verstandelijk gehandicapten en mensen die door een beperking niet in staat zijn om zelfstandig naar de waterkant te gaan. Derk en zijn team van vrijwilligers doen dit geheel belangeloos. Het pure genieten van de deelnemers om te vissen in en te genieten van de natuur is onbetaalbaar.
https://www.hsvalmere.nl/vissen-met-derk

.

.
Gratis jeugdsportdagen in de natuur

Dit kalenderjaar alleen al hebben er zo’n 250 kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar meegedaan aan een jeugdactiviteit bij onze vereniging. Met behulp van gecertificeerde VIScoaches worden kinderen de basisbeginselen van het vissen en de omgang met de natuur geleerd. Deze dagen zijn gratis, ook zorgt de vereniging voor alle materialen zodat echt iedereen kan meedoen.
https://www.hsvalmere.nl/jca/verslag-jeugddagen-2024/

.


.
Natuurbeleving voor iedereen; niemand uitgezonderd

Als hengelsportvereniging hechten wij veel aan natuurbeleving en dat de natuur voor íedere inwoner van Almere eenvoudig toegankelijk is. Natuurbeleving vanaf een steiger is voor mindervalide inwoners het allermooiste, het gevoel alsof je in het water staat is goud waard. Blij waren we dan ook met de steiger die de gemeente onlangs aan de Fluittocht (Victoria Regiastraat – Almere Buiten) gerenoveerd heeft, deze leent zich uitstekend voor rolstoelgebruikers. Echter deze steiger is alleen via een trap bereikbaar…….. We hebben een verzoek ingediend bij de gemeente om hier een hellingbaan aan te leggen om de steiger voor iedereen toegankelijk te maken. Om de ‘drempel’ te verlagen hebben we ook aangeboden om een financiële bijdrage te doen voor de aanleg van een hellingbaan.
https://www.hsvalmere.nl/blog/inclusief-almere-verzoek-gedaan-voor-hellingbaan/

.
Meerwaarde voor vis (en onderwater) natuur


.
– 6.500 paar ogen en oren aan de waterkant
Sportvissers zijn vaak aan de waterkant, een verstoring in de natuur wordt snel opgemerkt. Zo kan er ook snel gehandeld worden bij calamiteiten als vissterfte, stroperij, afvallozingen, wildkamperen, etc.

– Reddingsactie vissen in nood
De sportvisserij beschikt over een Visambulance die volledig is uitgerust om vissen in nood te redden. Via de website visseninnood.nl komen calamiteitsmeldingen binnen. Waterbeheerder Zuiderzeeland is voor regio Almere het eerste aanspreekpunt. Naar aanleiding van hun bevindingen ter plaatse kan de VISambulance van Sportvisserij MidWest Nederland ingeschakeld worden. Afhankelijk van de situatie kunnen er bijvoorbeeld beluchters in het water geplaatst worden om het water zuurstofrijker te maken. Ook kan er worden besloten om vissen in nood af te vangen en over te brengen naar meer zuurstofrijk water om meer vissterfte te voorkomen.


Almere 23-11-24: 10.000 vissen gered van verstikkingsdood bij afwateringsbak van de vijver aan het Robijnplantsoen. Team van vrijwilligers van HSV Almere, calamiteitenteam van MidWest (VISambulance) hebben naar schatting 3.000 kilo vis, voornamelijk jonge rietvoorn en blankvoorn, afgevangen en overgezet naar zuurstofrijk water.
https://www.hsvalmere.nl/bcwa/geslaagde-reddingsactie-vis-in-nood/

.

Promotie loodvrij vissen bij wedstrijden

Al meerdere jaren motiveren we onze leden om loodvrij te vissen. Lood wordt door veel sportvissers gebruikt als verzwaring van de vislijn, door verlies kan vislood in het milieu terecht komen. Lood is schadelijk voor mens en dier en hoort dus niet in de natuur thuis. Sportvisserij Nederland, de Unie van Waterschappen en de Rijksoverheid hebben de Samenwerkingsovereenkomst Sportvisserij Loodvrij 2022-2024 ondertekend. Daarmee krijgt de Green Deal Sportvisserij Loodvrij een vervolg en wordt de komende jaren verder gewerkt aan het terugdringen van loodgebruik in de sportvisserij.

Met financiële ondersteuning van Waterschap Zuiderzeeland en Raven Fishing promoten we het ‘loodvrij vissen’ bij deelnemers aan onze wedstrijden. De afgelopen jaren hebben we voor iedere deelnemer aan een wedstrijd (voor zowel witvis als roofvis) een kennismakingspakketje met diverse soorten loodvervangers beschikbaar gesteld zodat ze bekend raken met loodalternatieven en sportvissers zelf kunnen ervaren welk loodalternatief het beste bij hen past.
https://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/sportvisserij-loodvrij/
https://www.hsvalmere.nl/blog/11747/

.

.
Visstandonderzoek voor verbetering biodiversiteit

In de zomer heeft Sportvisserij Nederland op verzoek van het bestuur van HSV Almere een milieutechnisch onderzoek uitgevoerd in Tussen de Vaarten, ter voorbereiding van een visstandonderzoek. Er is gekeken naar doorzicht, zuurstofwaardes, PH-waardes en de aanwezigheid van waterplanten en oeverplanten. Omdat aalscholvers hier regelmatig komen foerageren zou de aanleg van een vissenbos, jonge vis kunnen beschermen tegen deze predatoren. In december is hier vervolgens een visstandonderzoek gedaan. Sportvisserij Nederland, leerlingen van de Aeres Hogeschool en vrijwilligers van de vereniging hebben geïnventariseerd wat de visstand is. Op basis van de eindrapportage wordt er door Sportvisserij Nederland een advies uitgebracht aan de HSV over mogelijke verbeteringen voor de waterkwaliteit, biodiversiteit en visstand.
https://www.hsvalmere.nl/bcwa/visstandonderzoek-tussen-de-vaarten/

.

.
Signalering vissterfte bij gemaal De Blocq van Kuffeler

De HSV Almere werd geïnformeerd door leden (onze ogen in het veld) dat er dode vissen dreven bij het Gemaal De Blocq van Kuffelen. De HSV ontdekte de oorzaak en maakte een melding bij de waterbeheerder Zuiderzeeland. Elk voorjaar zwemmen vissen vanuit het Markermeer richting de polder om te paaien, zij zwemmen de persbuizen van het gemaal in om verder het gebied in te komen maar als de pompen langere tijd uit staan kunnen ze de persbuis niet uit en sterven door zuurstoftekort. Vervolgens zijn er diverse oplossingen gekomen om de sterfte beperkt te houden.

Het bestuur van HSV Almere is vertegenwoordigd in de Visstandbeheer Commissie (VBC) Zuiderzeeland, tijdens een bijeenkomst is afgesproken dat het bemalingsschema vanaf 1 april wordt aangepast. Wanneer er gepompt moet worden om het achterland droog te houden, worden eerst de pompen bij de andere gemalen in Flevoland ingeschakeld. Reden: bij deze gemalen vindt er geen vissterfte plaats en zo wordt er onnodig dierenleed voorkomen.
https://www.hsvalmere.nl/bcwa/alles-over-blocq-van-kuffeler/
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/355353/waterschap-heeft-oplossing-voor-vissterfte-bij-gemaal-de-blocq-van-kuffeler

.

.
Onderhoudsuitzetting Spiegelkarperproject

Eens per twee jaar worden er spiegelkarpers uitgezet als onderdeel van het spiegelkarperproject, waarbij spiegelkarpers planmatig uitgezet worden om te zorgen voor een evenwichtige vispopulatie. Op een locatie aan het Weerwater is de vierde ‘onderhoudsuitzetting’ gedaan in december. Voorafgaand aan het uitzetten worden de vissen gefotografeerd en aangemeld bij de ‘Matching Community’. Zij beheren samen met de HSV de loggegevens van uitgezette spiegelkarpers. Sportvissers die een spiegelkarper vangen wordt gevraagd deze ‘terug te melden’. Het unieke schubbenpatroon maakt het mogelijk de karper te matchen. Zo wordt het leefgebied, groei en het overlevingspercentage gemonitord.
https://www.hsvalmere.nl/bcwa/ze-zwemmen-de-4e-onderhoudsuitzetting-succesvol-uitgevoerd/

.
Verantwoorde sportvisserij

.
Handhaving viswater

Met ons vaste team van gediplomeerde verenigingscontroleurs werken we nauw samen met de beroeps Boa’s van Sportvisserij MidWest Nederland, waar Almere onderdeel van is. Regelmatig worden er gezamenlijke controles gehouden. Deze worden alleen gehouden op water waar we visrechthebbende zijn. Bij een controle wordt gecontroleerd of de sportvisser in het bezit is van de verplichte VISpas en of hij zich aan de wet- en regelgeving houdt. Waar een verenigingscontroleur geen opsporingsbevoegdheid heeft, hebben de beroeps Boa’s die wel.


2023 in (controle)cijfers:

Aantal gecontroleerde vissers: 714
Geen overtreding beroepsvissers: 2
Geen overtreding sportvissers: 701
Vistuig niet op orde: 0
Papieren niet aanwezig: 11
Stroperij: 0

Analyse en conclusie:
• 98% van de vissers heeft in 2023 alles op orde
• Geen van de overtredingen betreft dierenwelzijn
• Overtredingen betreffen het niet op orde hebben van de benodigde papieren


Foto-onderschrift: In 2023 zijn er geen overtredingen met betrekking tot stroperij geconstateerd maar in het najaar van 2024 werden deze snoeken en snoekbaarzen in een boodschappentas aangetroffen. Hier is een proces verbaal voor uitgeschreven.
https://www.facebook.com/hsvalmere/posts/pfbid0g17ATovQBVmeHmikYq6V7Wum7pZP5zhhCmS1riFayx2z3grJNYm3wLSWoMoubgSQl

.

.
Samenwerking Vogelhospitaal

In samenwerking met het Vogelhospitaal in Naarden hebben we een flyer gemaakt: “Vis gerust maar wel bewust” om met name jeugd te informeren over hoe je voorkomt dat vogels verstrikt raken in visdraad en vishaken. En wat je moet doen als dit onverhoopt toch gebeurt. De flyer wordt gebruikt bij open dagen van het Vogelhospitaal en wordt ingezet als voorlichtingsmateriaal bij JeugdVISdagen. Dat deze voorlichting zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit de cijfers. Dit jaar is er 33% minder vogels met haken in hun bek of verstrikt in visdraad bij het vogelhospitaal binnengebracht.

Ook is HSV Almere een vaste sponsor van het vogelhospitaal in Naarden. Hoe meer financiële ruimte het vogelhospitaal krijgt om gewonde vogels te verzorgen en weer uit te zetten hoe beter, inmiddels wordt de flyer ook landelijk verspreid op JeugdVISdagen.
https://www.hsvalmere.nl/blog/uniek-samenwerking-met-vogelhospitaal-naarden/

.
Vang5-acties

Natuurbeleving zoals de natuur is bedoeld, dus zonder gekleurd plastic of ander afval. Bij onze jeugdwedstrijden en evenementen is de Vang5-actie een vast onderdeel. Het principe van Vang5 is simpel, iedereen ruimt rondom zijn visstek vijf stuks afval op of zoekt vijf minuten lang naar afval. Bij Jeugdactiviteiten wordt spelenderwijs geleerd dat het van groot belang is om de waterkant vrij te houden van afval. Voor de allerjongste vissertjes is dit jaar een bingokaart ontwikkeld om spelenderwijs te leren dat je je afval niet laat slingeren. Myrthe en Myron wonnen er ook nog een leuke prijs mee.


https://www.hsvalmere.nl/jca/eindelijk-de-winnaars-van-de-vang5-actie/