Al vroeg dit jaar werd ‘Vissen met Derk benaderd door Bianca, een begeleidster van woonvoorziening Paladijn met de vraag of wij ook dit jaar weer een paar uur met haar cliënten wilden gaan vissen. Vorig jaar was het zo goed bevallen dat ze ook dit jaar weer heel graag een paar uurtjes van onze diensten gebruik wilden maken. Geen probleem natuurlijk, dit doen we graag!

Er werd even wat heen en weer geappt om een geschikte datum te kunnen plannen en we kwamen uit op zondagochtend 2 juli, en dit keer aan de paarlemoervijver in Almere buiten. Gelukkig had ik weer voldoende enthousiaste vrijwilligers die bereid waren om te komen helpen. We hadden om 10:00 uur afgesproken maar ja, je weet misschien wel hoe dat gaat. Je bent altijd toch weer iets eerder als je er veel zin in hebt.

Bij aankomst stond Andre al te wachten (het was pas 09:30 uur) en Ryan(13 jaar) was kort daarna ook al aanwezig. Jesse zou een filmpje maken maar omdat hij alles al goed voorbereid had kon hij meehelpen met het leeghalen van de aanhanger en het optuigen van de hengels. De vlaggen werden in elkaar gezet en de grondpennen de grond in geslagen, de onthaakmatten en schepnetten werden op strategische plekken neer gelegd, lokvoer werd klaargemaakt en het aas werd verdeeld over diverse bakjes. Wij waren er klaar voor.

Ook Wilco was inmiddels al aangekomen en hielp nog even met de laatste dingetjes. Tijdens het opbouwen stonden al een paar buurtbewoners te kijken en nam ik even de tijd om met een meneer in gesprek te gaan. Meneer was erg enthousiast over ‘Vissen met Derk’ en hij wenste hij ons succes met het vissen en vooral veel plezier. Altijd leuk om positieve reacties van buurtbewoners te horen.

De keuze voor deze locatie was eigenlijk heel simpel: er zit vis, het is makkelijk bereikbaar en er is ruim voldoende plek om veilig met deze mensen, die inmiddels ook gearriveerd waren, te kunnen vissen. Helaas was de groep dit keer iets kleiner i.v.m. vakanties maar dat mocht de pret niet drukken. Leuk ook dat we weer bekende gezichten zagen, het enthousiasme spatte er vanaf! Ze wisten nog erg veel van de vis les van vorig jaar en konden na wat simpele instructies snel beginnen.

Eerder was er via-via ook een vraag gekomen of Damiën als zijnde begeleider van 2 autistische kinderen mocht aansluiten en dat was natuurlijk geen probleem, in tegendeel zelfs. Uiteindelijk waren we dus met 7 vissers en 5 vrijwilligers present en de hengels gingen te water, het wachten kon beginnen. Het waaide flink en de wind kwam uit alle hoeken dus hadden we de voerplekjes voor een eilandje opgebouwd zodat we toch iets uit de wind zaten. Het was wel weer even wennen voor deze toppers om met die wind goed in te gooien maar na wat individuele coaching was dit snel onder de knie. Het liep niet gelijk storm met de vangsten helaas, eigenlijk vingen we helemaal niks.

We begonnen toch een beetje te twijfelen: is dit wel de goede plek, voeren we niet te veel, waait het te hard of zitten we op de verkeerde diepte? Maar eindelijk werd dan toch de 1e vis gevangen en daarna werden er steeds meer visjes gevangen. Helaas nog niet bij iedereen en dan merk je dat het wachten op de aanbeet die maar niet komt steeds moeilijker wordt. Dus maar even een korte pauze ingelast, even wat drinken en wat lekkers eten om daarna weer op en top gemotiveerd aan de bak te gaan. En dat heeft geholpen! De ene na de andere vis werd gevangen, geen grote rakkers maar zeker mooie voorntjes en baarsjes.

1 visser die voor de pauze nog niets gevangen had (nou ja, 1 maar die viel er voor de kant af) gaf aan dat ze het een klein stukje verder wilde proberen. Dit hadden we eerder moeten doen want ze ving de 1 na de ander en ze heeft absoluut de kleinste baars gevangen (3 cm). De vangsten liepen nu lekker door, maar de tijd helaas ook.

En dan moet je stoppen omdat het tijd is, aan de ene kant wilde ze doorgaan maar eigenlijk wilden ze ook weer terug om hun avonturen met anderen te delen. Aan het einde hebben we nog een mooie groepsfoto gemaakt en kregen alle deelnemers een hele mooi medaille voor het uitstekende resultaat.

Wat een mooie dag weer, soms lijken dingen zo vanzelf sprekend maar zonder een goed team van vrijwilligers is het heel lastig om zo iets moois te kunnen organiseren. Andre, Ryan, Wilco, Damien en Jesse, hartelijk dank voor jullie hulp, het delen van jullie kennis geduld en vooral ook voor de opoffering van jullie vrije tijd.

Ook een keertje helpen?? Stuur dan een mail naar vissenmetderk@hsvalmere.nl