vo1

Hieronder een verslag van één van onze leden over een visstand bemonstering onderzoek.

Mijn naam is Valentijn Vermist en ik ben 21 jaar oud, begin november 2016 heb ik in overleg met de hengelsportvereniging samen met een klasgenoot een aantal gedeeltes van slootjes rondom het Weerwater bemonsterd. Dit onderzoek doen wij namens mijn school ‘de Groene Welle’ en de stichting ‘Ravon’. Ravon is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen en houdt zich bezig met de diertjes en vissen in het water en hoe het daarmee gesteld is. De opdracht was om een aantal schepnet onderzoeken uit te voeren in verschillende omgevingen, dus waadpak aan en ‘te water’ met een schepnet.

v3

Ravon heeft door heel Nederland vrijwilligers die schepnetonderzoeken doen om te bekijken hoe de visstand is in de betreffende omgeving. Elke bemonsteringplek heeft een bepaalde eisen. Op bemonsteringplekken waar de grote modderkruiper verwacht wordt moet 1 uur bemonsterd worden, op plekken waar bittervoorn zou moeten zitten moet 30 minuten bemonsterd worden. Dit is zo afgesproken omdat elke vrijwilliger dan dezelfde tijd besteed om het onderzoek te doen, anders zal dit een vertekend beeld geven m.b.t de resultaten. Wij hebben per ‘kilometer-hok’ in Almere 30 minuten bemonsterd, wij waren vooral op zoek naar bittervoorn.

vo2

De soorten vissen die wij in de omgeving rondom het weerwater aantroffen zijn onder andere de kleine modderkruiper, Baars, Blankvoorn, 10 doornige stekelbaars, drie doornige stekelbaars, Marmer grondels, Schele pos en een Zeelt. Het betreft dan vooral kleine visjes: de vissen die gevangen zijn waren gemiddeld allemaal rond de 4 a 6 cm.

vo4

Dit resultaat betekend dat er dus een aardige diversiteit aan vis in het water zwemt. Natuurlijk is 30 minuten niet heel veel en zal je nooit alle soorten vangen die er zwemmen. Bittervoorns hebben wij helaas nog niet kunnen vangen en dat is jammer, zij bevestigen namelijk een goede waterkwaliteit. Wij verwachten deze bij een volgend onderzoek nog wel aan te treffen zoals dat bij een visstand onderzoek in Almere Haven ook gebeurd is.

Als er eventueel mensen zijn die dit ook willen doen, om zo hun water beter te leren kennen en de visstand van de omgeving te constateren en rapporteren is dat zeker mogelijk. Voor vragen of onduidelijkheden ben ik bereikbaar via mijn email: valentijnvermist1995@gmail.com