Op zaterdag 1 december 2018 heeft de vereniging, op initiatief van één van haar leden en samen met veel vrijwilligers en andere geïnteresseerden, de eerste ‘onderhoud uitzetting’ op het Weerwater gerealiseerd. Nou heb je wel eens van die dagen dat alles mee zit, en dit was er zeker zo eentje.

De vissen werden rond 10:30 verwacht en de eerste vrijwilligers waren reeds om 9:00 uur ter plaatse. Vele handen maken licht werk, binnen een half uurtje stond alles op zijn plek en was het badje gevuld. De fotoplank voldeed aan de verwachtingen en nadat Rene de fotocamera in de juiste positie had geplaatst konden we aan de koffie en de koek. Daarna was het wachten geblazen. Het was overigens prima weer: droog en weinig wind waardoor het allemaal uitstekend te doen was.

Overigens bleek het kleine gaatje wat in het zwembadje zou zitten toch iets groter dan geacht en het leek ons toch wat lastig om Rody daar de hele ochtend naast te zetten met zijn vinger erop. Gelukkig bracht een pleister uitkomst en waren we klaar om de spiegelkarpers te ontvangen.

De vissen arriveerden om 10:45 uur en het is toch altijd weer erg fijn als ze er daadwerkelijk zijn. Her en der wordt rondom Almere nogal aan de weg gewerkt en de vraag was of de TomTom van de chauffeur dit ook wist. Blijkbaar wel, en onder het toeziend oog van alle geïnteresseerden werden de vissen uitgeladen. En dat was toch wel even spannend: waren ze weer net zo kaal als de voorgaande uitzettingen, of waren het deze keer wél, zoals beloofd, de ruim beschubte spiegelkarpers? Het bleken inderdaad supermooie vissen te zijn. Omdat het gewicht van de vissen iets hoger lag dan verwacht was het aantal vissen met een totaal van 68 iets lager dan ingeschat maar sjongejonge, wat waren ze mooi.

Snel en in tegenstelling tot de vorige keer, werden de vissen deze keer uiterst voorzichtig vanuit de vrachtwagen direct in het badje overgezet. We moeten daarnaast ook zeker even vermelden dat het aantal beschadigingen van de karpers werkelijk te verwaarlozen was, de vissen hadden de reis uitstekend doorstaan en zagen er geweldig uit.

Dan is het altijd even op gang komen, uiteraard mocht Rody als initiatiefnemer de eerste vis uitzetten en dat deed hij dan ook met veel plezier. Wel balen dat hij voor deze uitzetting helemaal vanaf zijn vakantieadres aan de Duitse grens naar Almere moest komen maar over de leverdatum hebben we nou eenmaal zelf niks in te brengen.

En als dan daarna de eerste vissen de weegschaal en de fotoplank gepasseerd zijn komt de vaart er al snel vanzelf in en loopt het geheel weer als een speer. Al met al heeft een goed uurtje geduurd voordat Mischa ze samen met Jeffrey en (??) gewogen had, Rene ze allemaal op de gevoelige plaat had gezet en Ralph de juiste gegevens op het kaartje kon toevoegen. Tot slot nog een bijzonder woord van dank aan de mannen die hun waadpak hadden meegenomen en op deze manier een belangrijke bijdrage konden leveren: Marco, Ruud, Joshua, Wouter en Jesse. Top gedaan!!

Vervelend was natuurlijk wel dat Joshua, de ‘aangever’ van de vissen, na afloop bijna geen gevoel meer in de vingers meer had (het water in het badje was wel erg koud) maar ik weet uit betrouwbare bron dat dit na afloop weer helemaal goed is gekomen.

En dus is het Weerwater nu weer een paar mooie spiegelkarpers rijker. Het blijft door de vele waterplanten wel een water voor de wat meer gevorderde visser maar ach, als je ze makkelijk wilt vangen (zoals ik) dan is en blijft Toms Creek een uitstekend alternatief uiteraard.Tot slot nog een woord van dank aan de helpende handen die ik niet bij naam heb genoemd, maar zonder jullie bijdrage was het zeker niet zo soepeltjes verlopen. Toppers, allemaal!

Op naar 2020 voor de volgende uitzetting!

Jos.