De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu, een beter milieu begint immers bij jezelf. Lood hoort in dat watermilieu niet thuis, niet alleen de hengelsportorganisaties maar ook de Nederlandse waterbeheerders en overheden vinden dit van groot belang. Daarom wordt binnen de ‘Green Deal-aanpak’ van de overheid, die inzet op vergroening van economie en samenleving, een gezamenlijk programma gestart met als doel loodgebruik binnen de hengelsport te stoppen. Het doel is om het loodgebruik in de sportvisserij in drie jaar tijd (in 2021) met 30% te reduceren en in 2027 een volledig loodvrije hengelsport te hebben.

Het European Chemical Agency (ECHA) stelt voor om het gebruik van lood in onder meer de jacht en hengelsport in de Europese Unie binnen enkele jaren al te verbieden, je leest er alles over via deze link. Qua vervangers is het aanbod misschien nog wat beperkt, wel prima om de bij de karpervisserij gebruikte ‘drop-off’ systemen met lood even specifiek te benoemen. Dat kan echt niet meer en dat moeten we ook niet meer willen, juist voor deze systemen zijn er wel genoeg geschikte vervangers voorhanden.

Inmiddels is er dus wel al het één en ander op de markt verschenen, kijk maar even via deze link. Wist je trouwens dat je zelf ook heel eenvoudig loodvrije gewichten kan maken?

.