Op maandag 20-05-2019 zijn wij door meerder sportvissers geïnformeerd over een massale vissterfte bij het Blocq v Kuffeler, een bericht hierover circuleert ergens op Facebook. Inmiddels is duidelijk dat deze sterfte heeft plaatsgevonden aan de zijde van het Markermeer en dus niet aan de zijde van de Hoge Vaart. Feit blijft dat, wanneer deze vis van plan was om de polder in te trekken, dit een aanzienlijke aanslag op het brasembestand in de polder is. Ook de oorzaak is niet bekend. De dode vis is reeds geruimd en wij hebben voor meer informatie contact opgenomen met het Waterschap Zuiderzeeland en de visrechthebbende van de Hoge Vaart (Sportvisserij MidWest Nederland) geïnformeerd.

De reactie van Zuiderzeeland luidt als volgt:
“Elk jaar rond deze tijd treedt vissterfte in dezelfde hoek op. Het betreft voornamelijk brasem en snoekbaars. Waarschijnlijke oorzaak is kuitziekte. Door de nachtvorst (vorige week) en hogere temperaturen overdag lukt het kuitschieten kennelijk niet goed. Binnendijks zijn geen dode vissen aangetroffen, meldingen zijn doorgezet naar RWS. Dit jaar gaat het om een kleine honderd grote vissen, vorig jaar honderden en het jaar daarvoor duizenden.”

Overigens hebben wij begrepen dat er inmiddels al zo’n 5 kub (vooral brasem) is geruimd, de schatting van ‘een kleine honderd vissen’ lijkt dus wat erg zuinig.

Signaleer jij vissterfte? Laat het ons dan z.s.m. weten!!