Vandaag (30 april 2025) was ik weer een ochtendje met maatje Ed aan het feedervissen aan de Lage Vaart. Prachtig weer maar de hengeltop bleef stil, wederom dus niks gevangen en dergelijke geluiden horen wij steeds vaker. Menig sportvisser klaagt steen en been en iedere sportvisser is er gezien de vangstresultaten van overtuigt dat het dramatisch gesteld is met de visstand in Flevoland. Ook de diverse HSV’en delen deze mening maar bij het Waterschap kijkt men daar anders tegenaan.
“Er moet evenwicht zijn. Dus wel een paar karpers, maar niet te veel karpers, wel een paar brasems, niet te veel brasems; van alles een beetje” lezen we in een artikel van het Waterschap van 29 april 2025. De hamvraag is of het echt zo slecht gesteld is met de visstand en of de georganiseerde sportvisserij daar iets aan kan doen. Dit is hoe het werkt:
Of er wel of geen vis uitgezet kan worden is afhankelijk van de uitkomst van een visstandonderzoek, Europese regels schrijven voor dat de visstand 1 keer in de zes jaar moet worden onderzocht. De laatste keer dat dit in Flevoland gebeurde was in 2018 wat betekend dat conform de Europese regelgeving wederom een visstandonderzoek zou moeten hebben plaatsgevonden. U voelt hem misschien al aankomen: dat is niet gelukt. Er bleek namelijk in 2024 geen ruimte meer te zijn in de veldwerkplanning bij het adviesbureau (ATKB) en daarom is het onderzoek uitgesteld naar 2025. Het Waterschap wist dus al 6 jaar geleden dat er in 2024 gemeten moest worden maar blijkbaar waren ze een beetje laat met aanvragen (medio 2024?) en was de kalender van de uitvoerder al vol. Nu wordt in de loop van dit jaar de precieze planning bepaald, de verwachte uitvoering van het onderzoek is augustus-september 2025. Dan zou in december 2025 het concept-rapport en in januari 2026 het definitieve rapport klaar kunnen zijn maar dat is met een slag om de arm want dat hangt nog van de planning af.
Is dat dan een probleem voor de hengelsport? Zeker wel. Want aan de hand van deze resultaten wordt gekeken of er ruimte is voor de uitzet van bijvoorbeeld (spiegel)karper in de Lage Vaart, iets waar wij al jaren voor pleiten maar wat al jaren vanuit het Waterschap wordt tegengehouden. De vertraging in het onderzoek betekend dat er pas begin 2026 nieuwe gegevens beschikbaar zijn die misschien een basis kunnen vormen om karper uit te zetten in dat jaar. Maar let op: “misschien”.
Het wordt dan namelijk het weer googelen met getallen (biomassa en dat soort kreten) en als je in het eerder aangehaalde artikel leest dat de insteek van het Waterschap is om vooral niet teveel karpers en brasems te willen hebben dan voel je de bui al hangen.
.
Maar waarom wil het Waterschap dat eigenlijk niet?
In het eerder genoemde artikel staat: “Karpers zijn bodem woelende vissen, dus als je alleen maar karpers in je water zou hebben, dan heb je troebel water”. Het water moet volgens Europese regels helder zijn volgens de Kader Richtlijn Water (KRW) en dat is iets waar het Waterschap op afgerekend wordt. Wij denken dat door de uitzet van karper én de migratie van brasem tegen te houden (een vistrap vanuit het Markermeer staat pas gepland voor 2027) het Waterschap laat zien dat zij haar best doet om de waterkwaliteit op orde te brengen, maar zijn karpers en brasems nou echt de enige spelers die het water troebel maken?
.
De grootste vertroebelaars
Wel eens gezien wat er gebeurt wanneer er een motorboot of een volle over de bodem schuivende aak op de Lage Vaart voorbij komt? Daar waar je eerder voor je voeten makkelijk 1 meter de diepte in kon kijken is het zicht na het passeren gereduceerd tot 10 cm. Het goede nieuws is overigens dat al die omgewoelde bagger ook redelijk snel weer wegzakt, dat zal bij het ‘wroeten’ van een karper of brasem toch echt niet anders zijn. Toch hoor je nooit iets over een vaarverbod (economisch belang?) en focust men op brasem en karper.
.
Terug naar de uitzet van vis
In de Noordoostpolder heeft met het inmiddels opgegeven om onderhoudsuitzettingen na eerdere reguliere uitzettingen uit te voeren omdat er vanuit het Waterschap (met de cijfertjes in de hand) al jatrenlang geen enkele medewerking hiervoor is. Zij waarschuwt ervoor dat het gevolg zou kunnen zijn dat sportvissers het heft in eigen hand gaan nemen en zelf karper gaan uitzetten. Karpertjes zijn immers gewoon te koop en zeker ook betaalbaar en als de HSV het niet voor ze regelt, dan doen ze dat zelf wel.
.
En nu?
Wij wachten maar weer op de cijfers en hebben gepleit voor een bijeenkomst waarin deze besproken worden in aanwezigheid van Sportvisserij Nederland, Sportvisserij MidWest Nederland, de ecoloog van het Waterschap, het bestuur van het Waterschap en de betrokken HSV’en.
Waarom het bestuur van het Waterschap erbij is? Omdat wij eerder te horen kregen dat het bestuur tegen de uitzet was en het bestuur bij navraag nergens van wist. Prima toch om ze dan de volgende keer écht hierbij te betrekken? Ook zij zitten er namens een politieke partij dus ook hier zal partijpolitiek zeker weer een rol gaan spelen. Wij zijn benieuwd en houden u op de hoogte. Want het kan toch niet zo zijn dat iedere sportvisser signaleert dat de visstand overal terugloopt en het Waterschap op basis van een lokaal onderzoek volhard dat de visstand op orde is? Dan loopt er ergens toch echt iets helemaal scheef.