Op 17 april is de gemeente Almere gestart met het werven van deelnemers voor het eerste ‘citizen science’-(burgerwetenschap) project: “Almere meet water”. Dit is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, Gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kunstenaar Pavèl van Houten , kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), Stad & Natuur Almere en Waterburgemeester Almere. Het project is onderdeel van Waterplan Almere.

Inwoners van Almere worden uitgenodigd uit om mee te doen aan een of meer van drie projecten:
1) Almere meet waterkwaliteit,
2) Almere meet waterbeleving
3) Almere meet water op straat

Vragen die onder meer aan bod komen bij de drie onderzoeksgebieden zijn:

  • Wat zijn de beste locaties om te zwemmen, te varen, vissen, van de natuur te genieten of lekker in het gras langs het water te liggen?
  • Waar blijft er water op straat staan na een hevige regenbui?
  • Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Komt er blauwalg voor? Hoeveel E. coli bacteriën bevat het water?

Door hieraan mee te doen werk je mee aan wetenschappelijk onderzoek, krijg je beter inzicht in het watersysteem en draag je bij aan een nog mooiere waterstad. Ook help je zo mee bij het zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen. En het is vooral ontzettend leuk om mee te doen en experimenten uit te voeren.

Het project is reeds gestart maar aanmelden kan altijd nog. Als u nog vragen hebt over “Almere meet water” kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen aan info@almeremeetwater.nl