Op dinsdag 27 mei hebben de bij MidWest aangesloten HSV’en ingestemd met een overgang naar de nieuwe organisatie, genaamd de Sportvisunie. 84% van de leden ging daarmee akkoord en opvallend was dat voor sommige verenigingen vooral de ‘verplichting’ om viswater in te brengen (alweer/nog steeds) een heikel punt was. Nou is de georganiseerde hengelsport doorgaans toch al niet zo sterk (zeg maar gerust: slappe hap) in het nakomen van verplichtingen, er is bv nog niet één HSV die de Oranje/Gele VISpas (klikkerdeklik) aan haar leden moet verstrekken wegens het niet inbrengen van voldoende viswater. Maar op de vergadering bleek het woordje ‘verplichting’ toch reden voor achterdocht en paniek.
Zoals u weet is ons bestuur een warm voorstander van het landelijk inbrengen van viswater en van die ené VISpas, sommige HSV’en staan daar helaas toch wat anders is. Meestal met onzinnige redenen en soms met wat meer valide redenen, we zetten ze graag even voor u op een rijtje.
.
Het mag niet van de eigenaar
Dit is wel de meest gehoorde en in bijna alle gevallen ook het meest onzinnige argument, smoezenboek bladzijde 1 zeg maar. Men stelt dat men viswater niet inbrengt omdat het van bv de gemeente niet mag omdat die vreest dat het dan te druk wordt met hengelaars. Je vraagt je dan af wanneer daar met de betreffende gemeente voor het laatst over gesproken is (en met wie) maar ook de Federatiebesturen, in ons geval de federatie MidWest, slikken dit smoesje al jaren voor zoete koek. Waarom dat raar is?
Wanneer je als gemeente of HSV stelt dat je niet inbrengt omdat het anders ‘te druk’ wordt dan is dat alleen te verkopen wanneer er ook een ledenstop is.
Want stel: ik wil met 40 vrienden op de Amsterdamse Bosbaan vissen (niet ingebracht) maar dat kan niet, wij zijn immers geen lid van de AHV en de gemeente Amsterdam is bang dat het te druk wordt (aldus de AHV). Oké, maar dan besluiten we allemaal maar lid te worden bij de AHV, wat gebeurt er dan? Dan gaat de kassa rinkelen bij de AHV en wij kunnen met 41 man gewoon naar de Bosbaan. En daar merkt de gemeente Amsterdam niks van uiteraard.
Conclusie: het is gewoon een ordinaire geldkwestie, want komen we met 100 man rinkelt de kassa tot tevredenheid van de penningmeester nóg harder en kraait er bij de gemeente Amsterdam nog steeds geen haan naar. Zonder ledenstop (of een duidelijk maximum) dus geen valide excuus.
Overigens heeft eerder onderzoek van Sportvisserij Nederland uitgewezen dat landelijk inbrengen van viswater niet leidt tot een enorme toename van de hengeldruk, dit is wat SVN daarover zegt:
Sportvisserij Nederland ziet echter ook dat het inbrengen van dit soort wateren totaal niet leidt tot een daling van het aantal leden of plotselinge grote drukte aan de waterkant. Sportvissers vissen gemiddeld namelijk niet verder dan 15 km van hun woonplaats. Het inbrengen van kleinschalig water in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren is daarom vooral een kwestie van eenvoudig extra vismogelijkheden bieden aan collega-sportvissers – doen dus!
.
De ellende met ‘droge’ verenigingen
Er is echter ook een situatie die ‘niet inbrengen’ wel begrijpelijk maakt, namelijk de aanwezigheid van zogenaamde ‘droge’ verenigingen in de nabijheid. Een droge vereniging is zo ongeveer het meest idiote wat je binnen de georganiseerde hengelsport tegen komt. Dit zijn namelijk verenigingen die zelf geen viswater hebben maar wél landelijk geldige VISpassen verkopen. Ze hebben dus geen enkele kostenpost (behalve waarschijnlijk de kantine) en kunnen dus tegen een laag bedrag VISpassen aanbieden.
Het toppunt was destijds in Noord Holland een winkelier die een eigen droge vereniging had, 3x raden met welke VISpas de klanten de deur uit gingen. Maar goed, als jij daar als HSV met je viswater tussen zit (zoals bv HSV Hollands Kroon) en je brengt je viswater landelijk in, dan lopen nieuwe leden (en waarschijnlijk ook oude) naar de goedkoopste club, zeker wanneer de lokale hengelsportwinkel daar gewag van maakt.
In dat geval is ‘niet inbrengen’ begrijpelijk, wij zijn er dan ook voorstander van dat de nieuwe organisatie hier korte metten mee maakt. De Oranje/Gele VISpas (klikkerdeklik) had hier sowieso allang voor ingezet moeten worden, dan mogen de ‘leden’ alleen nog in eigen water vissen en aangezien ze dat niet hebben is het probleem in 1 week opgelost. Vervolgens sluit je je gewoon als ‘commissie’ aan bij een echte HSV zodat je toch je dingetjes kunt blijven organiseren. MidWest is overigens de volgende mening toegedaan:
“Dat nu enkele HSV’s wensen dat deze zomaar allemaal moeten stoppen is veel te vergaand en ook niet terecht.” Daar verschillen de meningen dus over, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Een uitzondering zijn misschien de ‘droge’ clubs in Drenthe, daar hebben alle HSV’en hun visrecht overgedaan naar de federatie. Dan liggen de zaken net even anders maar ook daar kan je eenvoudig een mouw aan passen door te werken met postcodes voor de verdeling van de inkomsten, iets wat je trouwens landelijk ook zou kunnen toepassen. Alle visrechten naar de Unie en middels Postcodes een verdeelsleutel maken.
Overigens geldt deze idioterie ook voor ‘zoute’ clubs (zeevissen). Geen enkele zinnig argument waarom die landelijk geldige VISpassen voor ‘zoet’ water zouden moeten verkopen.
.
De koninkrijkjes
Dan zijn er nog HSV’en die 1 put beheren die ze niet landelijk inbrengen (er zijn er diverse in NL) maar die wél landelijk geldige VISpassen mogen verkopen, ook dit vinden wij een achterlijke situatie. Dit soort HSV’en moet je gewoon schrappen, ze kunnen voor hun put dagkaarten en jaarvergunningen verkopen aan wie er wil vissen. Dekt dat de kosten niet, dan zal het bestaansrecht onderzocht moeten worden en in een uiterste geval, wanneer nut en noodzaak zijn bewezen, kan de georganiseerde hengelsport financieel bijspringen. Datzelfde geldt overigens voor HSV’en die naast hun ingebrachte viswater een dergelijke put beheren en deze vooral als ‘ledentrekker’ inzetten.
.
Tot slot
Er zijn nog meer situaties waarbij viswater wordt gebruikt om leden binnen te halen (en weg te halen bij de buren die wel netjes alles inbrengen) maar omdat we ergens moeten beginnen laten we het voor nu maar even hierbij.