Afgelopen weekend was het hommeles in hengelsportland. Een artikel op de website van Ophuizerhoogte over een aanlanding van 3 vrachtwagenladingen vol met witvis in de haven van Huizen deed de emoties bij sportvissers hoog oplopen. Niet onbegrijpelijk, duidelijk was dat er deze keer door de betreffende beroepsvisser op het Gooimeer maar liefst 16 ton ( voornamelijk) brasem was weggevangen. Dat betekende dat tijdens dit zegenseizoen, in tegenstelling tot het afgelopen jaar, het quotem van 50.000 kilo zo goed als vol is. Bovendien gonsde het van de geruchten dat er behalve brasem ook karper in de netten zat, het bewijs zat volgens zeggen in een net met een restant aan vis wat nog in de haven van Huizen in het water lag.

Wij hebben daarom de BOA van MidWest ingeseind over de ontstane commotie en die is gaan kijken, Inderdaad bleek er ook een karper en een kolblei in het net te zitten. Overleg met de beroepsvisser leverde op dat hij deze vissen de volgende dag weer vrij zou laten. Prima, feit blijft wel dat deze vis dus wel degelijk in het net zat en dat de beroepsvisser deze ook direct terug had kunnen zetten. Dat hij dat niet deed pleit niet in zijn voordeel, blijkbaar heeft hij toch af en toe wat extra aandacht toch nodig. Wel zijn wij van menig dat er maximaal op controle wordt ingezet maar 24 uurs bewaking en toezicht is uiteraard niet haalbaar. Hier ligt wel een rol voor passanten die getuige zijn van dergelijke aanlandingen: filmen, fotograferen en de lokale HSV informeren kan nooit kwaad.

Vervolgens werden wij geïnformeerd dat in de nacht van zondag op maandag het net wat nog in de haven lag kapotgesneden was en dat de resterende vis ontsnapt was. Een heldendaad volgens de ene, zinloze vernieling volgens de andere. Ook wij houden het op zinloze vernieling, want laten we eerlijk zijn: er is een quotum, dat is nog niet bereikt dus de beroepsvisser valt eigenlijk (los van enkele ‘verkeerde’ vissen in het net) niets te verwijten. Wat overigens natuurlijk niet wil zeggen dat wij er blij mee zijn! Overigens kan je jezelf afvragen waarom iemand dat net kapot zou snijden, men had het aan de oever ook gewoon los kunnen maken. Opmerkelijk.

Maar toch voelt dit, ondanks het gegeven dat het allemaal volkomen legaal is, niet goed. ‘Onze’ vis wordt massaal weggevangen en verdwijnt naar sterfputjes in het zuiden, het zijn dus de hengelsportverenigingen met hun visputjes die deze visserij mede in stand houden. En in dat licht is het ook weer opmerkelijk dat het uitgerekend sportvisserij Nederland is die deze putjes zo promoot: iedere HSV zou zijn eigen visputje moeten hebben. Vol met vis, maar waar komt die vis dan vandaan? Juist, en zo houdt de hengelsport het wegvangen van ‘onze vis’ dus zelf in stand.

Bovenstaand bericht is afkomstig van de FB pagina van viskweker Corten, u ziet dat HSV Het Wachtertje zijn bestelling al heeft geplaatst. Dat het quotum bijna gehaald is onderstreept vooral dat de vraag blijkbaar groot is. De firma Corten verkoop volgens eigen zeggen kweekbrasems, maar zoals u misschien wel weet worden brasems voor zover wij weten helemaal niet gekweekt. U kunt vast wel raden waar ze dan wel vandaan zouden kunnen komen! Ook de spiegelkarpers voor diverse SKP’en komen trouwens bij deze kweker vandaan, net als de spiegels die recent op het Gooimeer zijn uitgezet.

Overigens heeft onze secretaris dit bedrijf enige tijd geleden over de ‘kweekbrasems’ aangesproken, een ‘block’ op Facebook was het gevolg. Want ja, je hobbelt met de meute mee of je ligt eruit he. Wel belangrijk in deze kwestie is waar het quotum nou precies vandaan komt en waar dat quotum op gebaseerd is. Wij zijn toch eens aan het kijken hoe dat nou precies zit, want daar ligt natuurlijk wel de bron van het probleem. Mochten we hierover iets te melden hebben zullen wij dat laten weten. Maar voorlopig is er nog 4000 kilo brasem te vangen en daar veranderen wij helemaal niks aan. Ongeacht wat je er van vindt!