Van vrijdagmiddag 8 t/m zondagmorgen 10 september hebben we traditioneel de 18e editie van “De Marathon” gevist. Wederom conform het bekende concept waarbij ieder team vooraf zijn stek kon ‘claimen’ en aanvoeren. En dan maar hopen dat de stek op de wedstrijddag vrij is …….

Gelukkig ging dat bij deze editie wederom weer helemaal goed. Al snel zat iedereen op de gekozen stek en kon de wedstrijd van start gaan. De animo viel helaas een beetje tegen: er waren enkele koppels met reden verhindert, van anderen eigenlijk niks gehoord maar ach, het staat iedereen natuurlijk vrij om wel of niet mee te doen maar een beetje animo is wél zo leuk natuurlijk. Degenen die zich wel aangemeld hadden waren er allemaal, dat is altijd lekker. Snel werden alle spullen neergezet en de boten opgepompt, iedereen was er klaar voor.

Er waren echter wel wat zaken die een behoorlijke druk op het vissen legden. Om te beginnen was het bloedje heet en dat zou het gehele weekend zo blijven, das best wel een dingetje als je geen schaduw op je stek hebt. Daarnaast was de Lage vaart weer ruim voorzien van langsdrijvende waterplanten wat het vissen bij vlagen simpelweg niet mogelijk maakte. Op de Hoge vaart was het minder maar dat is geen ‘aantallen water’, daar werd dus niet voor gekozen. Het resulteerde erin dat 1 team na enorm veel materiaal ellende besloot af te haken, ik begrijp dat wel.

De andere tams visten dapper door en al snel begon zich voor de organisatie af te tekenen waar de kanshebbers zaten. Na de eerste nacht waren er 3 teams die redelijk gelijk opgingen, iets wat ze overigens zelf van elkaar niet weten. Er worden geen vangsten bekend gemaakt, slechts tussenstanden van het geheel en hier en daar een hint vanuit de organisatie. Waarbij je dan natuurlijk ook niet weet of die klopt is of juist niet ……

Om 9 uur ’s morgens waren er 32 vissen gemeld, niet onaardig maar het is wel eens beter geweest. Sowieso loopt het (ook) met de karpervangsten terug in Flevoland, hopelijk kan daar middels uitzettingen snel verandering in komen.

Het was deze eerste wedstrijdochtend op veel stekken overigens wel enorm mistig wat dan met het zonnetje erbij wel weer mooie plaatjes opleverde. Het opnieuw uitvaren moest echter even wachten, de overkant was namelijk niet te zien.

Op zaterdag overdag was het wederom weer ziedend heet, weinig wind en een felle zon. Geen idee hoe warm het was maar echt fijn was het niet. En ook de vangsten kwamen nagenoeg stil te liggen, slechts een enkeling wist nog een visje te vangen maar ze kwamen dan ook wel in alle soorten en maten op de mat.

Vol vertrouwen gingen we de 2e nacht in, de verwachting was dat het dan nog goed zou komen en dat er nog veel vissen in het net zouden komen. Zoals altijd levert iedere vis 5 euro sponsorgeld voor stichting “Opkikker” op, alleen dát is al een reden om je beste beentje voor te zetten. Het bleef echter angstvallig stil ……

Wederom tijd voor een update, zeker ook omdat ik merkte dat de spanning begon op te lopen. Als je lekker bezig bent met vangen en het valt nagenoeg stil, dan ben je natuurlijk razerend benieuwd hoe dat bij je collega’s gaat. Om ze, zeker ook gezien de alweer oplopende temperatuur, rustig te houden heb ik zondagmorgen nog maar een extra tussenstand online gezet:

Om 11 uur zat de wedstrijd erop en konden we weer verzamelen op de gebruikelijke parkeerplaats in Almere buiten. We hadden ondanks de wat matige opkomst toch weer wat leuke prijsjes bij elkaar verzameld met dank aan onze sponsor Raven Fishing. Niemand met lege handen naar huis, dat is en blijft de doelstelling. Maar het is natuurlijk ook een mooi moment om te evalueren want persoonlijk ben ik er wel klaar mee om in deze tijd van het jaar een meerdaagse wedstrijd te organiseren.

Het resultaat van de evaluatie is dat men liever wel meerdaagse wedstrijden wil en dat de voorkeur wordt gegeven aan een 48 uurs: van vrijdagmiddag 17:00 uur tot zondagmiddag 17:00 uur. En dan liefst eentje eind april/begin mei én eentje ergens in oktober. Moet kunnen, ik ga er volgend jaar mijn best voor doen.

Daarna kwam dan de prijsuitreiking. Om te beginnen de prijs voor degene die de beste prognose voor de wedstrijd had gedaan. De verwachtingen varieerden tussen de 28 en 167 karpers, het waren er uiteindelijk 51 en Damiën zat daar het dichtst bij met zijn gokje van 58 vissen. Hij won daarmee een flesje Bacardi, gefeliciteerd.

Van de 3 kans hebbende teams vielen Robin en Dennie als eerste af, de strijd bleek te gaan tussen team Bas/Dennis en team Niels/Timmo. Uiteindelijk bleek dat Niels en Timmo met 18 vissen er toch 2 te kort kwamen, de winnaars van “De Marathon 2023” waren Bas en Dennis met 20 vissen.

Zij mochten als eerste een prijs uitkiezen, waarna de overige prijzen onder de deelnemers werden verloot. Zelfs als je niks vangt maak je dus kans op een mooie prijs, ‘Het kán in Almere”!

Niels en Timmo deden ondanks de 2 plaats wel goede zaken voor het algemeen klassement en “De Heerema Schaal“, competitiewinst en deze prestigieuze schaal kan ze niet meer ontgaan. Overigens vist iedereen voor een persoonlijke score (zie onderaan de pagina de spelregels) en voor de nummers 1, 2 en 3 is er een prijs in waardebonnen. Voor de 3e plaats ligt dus nog wel alles open.

En daarmee zat de wedstrijd erop, iedereen tevreden naar huis en snel de tuin in. Op naar de volgende wedstrijd, een dagwedstrijd op zondag 8 oktober!!