Vissen op karper bij bruggen, en dan het liefst tegen de pilaren aan, we doen het in de winter allemaal wel eens. Zeker met een voerboot is het natuurlijk een makkie om je rig precies tegen de pijler aan te leggen. En daar ligt hij natuurlijk keurig, tegen zo’n mooie gladde betonnen rand. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Wat je boven water ziet lijkt de bovenlaag van datgene wat onder water zit, één groot massief blok beton. Een paar jaar terug werd ik er al eens op gewezen dat dit helemaal niet zo is, maar dat zo’n brug op losse palen staat en dat het blok beton wat je ziet er slechts deels omheen gemaakt is. Nou ben ik doorgaans nogal lastig te overtuigen, maar kort daarna kreeg ik van Mark van de Laar filmbeelden die aan al mijn eigenwijsheid een einde maakte. Je vist helemaal niet tegen een massief blok beton, je vist tegen (of tussen) een heleboel losstaande heipalen aan.
Bekijk vooral het filmpje onder dit artikel eens goed, voor mij was het bijzonder verrassend. Want als je tegen een brug aan vist, je baitrunner of slip staat losjes en je zit niet ‘bovenop’ de hengels dan kan je wel raden wat er gebeurt als je een run krijgt: de vis schiet tussen de palen door en je kan het wel schudden. Lijnbreuk zal het gevolg zijn en de vis blijft achter met het restant in de bek, iets wat we allemaal niet willen uiteraard. Natuurlijk vis je weerhaakloos dus hij raakt de montage wel kwijt, maar toch …….
Als je dus tegen bruggen aan gaat vissen gebruik dan je verstand en handel zoals altijd in het belang van de vis. Is het verstandig om met meerdere hengels tegen obstakels te vissen? Wie let er op hengel 2 (of zelfs 3) wanneer je met hengel 1 aan het drillen bent? Gebruik je gezond verstand, zeker wanneer je alleen vist. Zorg voor weinig ruimte na de run (brugvissen is als obstakelvissen) en blijf naast de hengels zitten. Denk na over het systeem wat je gebruikt, zorg ervoor dat het lood bij lijnbreuk altijd eenvoudig los komt en vis altijd zonder weerhaak.
Veel succes deze en de komende winters!