o1Recent kwam ik via Facebook een filmpje tegen over karpervissen bij obstakels. Nou zie ik dan altijd locaties voor me zoals bruggen (je weet toch dat die op palen staan?) en dukdalven waarvan je op je vingers kan natellen dat daar tegenaan vissen toch wel wat risico’s met zich meeneemt. Terwijl ik het filmpje bekeek realiseerde ik me echter dat je obstakels zoals in het filmpje ook op de Lage Vaart steeds veelvuldiger tegen komt. Ik doel dan bijvoorbeeld op bomen die door bevers omgeknaagd zijn en deels in het water liggen. En je zal het altijd zien: je vist er vlak naast, de vis neemt een run en zoekt als een speer de beschutting op. Hij duikt als een bezetene tussen de takken en het is al snel een hopeloze missie om de vis nog te vangen.

Maar ook de vis wordt er niet vrolijk van vrees ik. Toch kan je deze ellende redelijk eenvoudig voorkomen. Hoe? Door je baitrunner dicht te zetten bijvoorbeeld. Of misschien is het op degelijke stekken zelfs beter om de baitrunner helemaal niet te gebruiken en alleen met de slip van de molen te werken. Maar hoe ‘dicht’ zet je hem dan? En trekt de vis wanneer de slip bijna dichtstaat de hengel niet van de rodpod af of erger, trekt hij niet de hele rodpod het water in? Ik zou willen zeggen: ga dat nou eens proberen. Hoe? Dat is heel simpel ……..

Zorg er om te beginnen voor dat je hengel middels een klemmende achtersteun gefixeerd zit aan de rodpod en er dus niet vanaf getrokken kan worden. ‘Rod locks’ zoals deze dingen zo mooi heten zijn in vele varianten verkrijgbaar.

o4

Zet je rodpod evenwijdig aan de oever en laat je maatje een meter op 40 lijn uitlopen. Vervolgens zet je de baitrunner (mits aanwezig uiteraard) dicht en draai je de slip van de molen enigszins strak. Vraag nu aan je maatje of hij eens voor karper wil spelen en een run wil simuleren. Je zal zien dat zelfs een strak afgestelde slip nog lijn geeft maar vooral ook dat de slip veel strakker kan dan je zou denken zonder dat de hengel uit de rodpod wordt getrokken. De hele handel blijft met een bijna dichte ‘slip’ en de juiste achtersteunen gewoon staan.

o3

En omdat de vis weinig lijn van de molen kan trekken, krijgt hij ook niet de gelegenheid om de obstakels te bereiken. Bovendien zorg je er op dergelijke stekken natuurlijk voor dat je naast of in de directe nabijheid van je hengels zit zodat je die bij de minste beweging kan pakken. Opletten is wel een pre: er wordt maar weinig lijn van de molen getrokken dus de optonic zal weinig geluid maken. Je zal daarentegen zien dat de top van de hengel enorm tekeer gaat, de vis probeert immers de obstakels te bereiken maar het enige wat meegeeft is de hengeltop, de rek in de lijn en een heel klein beetje ‘slip’.

De vis zal de obstakels niet halen, hij beland uiteindelijk netjes in het net en kan na een fotosessie weer zo goed als ongeschonden terug. En zo hoort het ook!! Denk nog wel even na over het volgende: hoe verstandig is het om, zeker wanneer je alleen bent, met meerdere hengels tegen obstakels te vissen? Je kan immers maar 1 vis tegelijk drillen ….