Shimano TechnicumHet kinken van je lijn is iets waar je als visser helemaal niet goed van wordt. Om de haverklap zit de lijn om je top gedraaid, of bij het inwerpen slaat de lijn om een oog van de hengel. En natuurlijk een mooie pruik vlak voor de molen, allemaal zeer irritante dingen. Kort geleden had ik zelf ook zo’n probleem met één van mijn hengels, vrij regelmatig zat de lijn tijdens de worp om het eerste oog van mijn hengel gedraaid. Ik begon te vrezen dat ik de lijn misschien verkeerd had opgespoeld, maar wat is dan de juiste manier? Ik kon me echter herinneren dat ik een hengelsport DVD had gezien waarop één en ander zeer uitgebreid werd uitgelegd. Het was even zoeken, maar ik heb hem gevonden: Carpwise deel 2. Op deze film wordt je uitgelegd hoe je de lijn op moet spoelen, en waarom. Het komt erop neer dat je de spoel ‘anti clockwise’ moet houden ten opzichte van je molen, maar daar heb je niet veel aan denk ik. Ook op de film moet je goed kijken, en dan nog is het lastig te zien. Maar uiteindelijk had ik hem, ik heb er maar even een plaatje van gemaakt.

 

Opspoelen 1

 

Waar het om gaat is de manier waarop de lijn de spoel verlaat. Op de linkerklos loopt de lijn rechtsom af, op de rechterklos loopt hij linksom af. En dát (linksom) is dus de juiste manier, hierdoor komt de lijn op de molen te zitten zoals hij op de klos zat. Zoals de klos nu op de foto staat, zo moet iemand hem vóór je vast houden. Dus: even aan de vrouw, kind of vismaat vragen of hij of zij de klos op de getoonde manier vast wil houden, en dan vervolgens de lijn opspoelen. Zorg er wel voor dat de lijn met een beetje druk opgespoeld wordt.

Ik had altijd begrepen dat de juiste manier waarop je de klos vasthoud is om het etiket bovenop te houden, maar dat is dus niet zo. Ook een potlood door de klos steken, en vervolgens iemand het potlood aan beide kanten vast laten houden tijdens het opspoelen zorgt voor meer kinken in de lijn, op de DVD wordt dat nauwkeurig aangetoond. Ze spoelen namelijk op een drietal manieren op, vervolgens simuleren ze en aantal korte runs, en daarna wordt het aantal kinken in de lijn geregistreerd. Erg verhelderend en overtuigend mag ik wel zeggen.

Opspoelen vanuit een emmer water is mij overigens verder onbekend. Hieronder het bewuste DVD fragment: