Er zijn wedstrijden waar ik toch ieder jaar weer naar uitkijk en “de Vrije Slag” is er zeker eentje van. Een machtig mooi concept en dat blijkt, diverse verenigingen en karpercommissies nemen dit concept één op één over. Maar heerlijk, net zoals de afgelopen jaren, weer met mijn maat een weekend bivakkeren aan de waterkant waarbij alle dagelijkse onderwerpen de revue passeren maar waarbij we ook met enige regelmaat proberen in te schatten hoe de andere deelnemers het doen. En dat zetten we dan weer af tegen onze eigen resultaten, doen we nog mee of vangen we niet genoeg?

Maar ook de toestand in de wereld komt ter sprake, net zoals menigeen de problemen bij het Nederlands elftal vanuit de luie stoel kan oplossen zouden wij heel veel problemen in de maatschappij in 1 dag aan de waterkant kunnen oplossen. Waarschijnlijk zien we hierbij wel wat details over het hoofd maar ach, als je maar plezier hebt. Van het Nederlands elftal hebben we trouwens niks gemist deze keer, dat kan tegenwoordig allemaal!

Weet je wat ik ook altijd zo leuk vind? Dat passanten eigenlijk bijna altijd even vriendelijk gedag zeggen en soms ook graag een kort praatje maken, de snuffelende honden nemen we daarbij maar even op de koop toe. Van de hardloopsters krijg je een vriendelijke glimlach waarna ze weer, door ons nagestaard want we blijven natuurlijk mannen, met een cijfer in de verte verdwijnen.

Dit jaar begonnen we wel met een kleine teleurstelling, de stek die we op het oog hadden werd ook door een ander team geclaimd dus er moest geloot worden. Telefonisch met een bingo App een soort van penalty reeks en helaas voor ons, ik verloor. Dat was even jammer maar niet getreurd, mooi viswater zat in Flevoland. Een nieuwe locatie was snel gevonden dus we konden gaan voorvoeren. Niet teveel, zó fanatiek ben ik nou ook weer niet maar toch een paar keer het beste beentje voorgezet. Hoe anders pakt Rody dat aan: 40 kilometer rijden en dan nog 1 kilometer met een trolley door de bush naar de stek om te voeren. Petje af, ik doe het hem echt niet na! Maar ook om op de stek te komen werden door sommigen alle zeilen bijgezet, dat leverde leuke plaatjes op.

Maar er waren er meer heb ik begrepen, ook Don, Harry, Klaas, Jeroen, Wim en Silvester hebben er de nodige energie in gestoken, de hamvraag blijft echter altijd: betaald het zich uit? Het Antwoord volgt verderop in het verslag. Net als altijd moest er ook dit jaar voorafgaand aan de wedstrijd weer een button geldig gemaakt worden, om klokslag 17:00 uur verscheen een voorbeeldfoto in de App en daarmee was de wedstrijd gestart.

Over het weer mochten we zeker niet klagen. De ochtend voorafgaand aan de wedstrijd was het bar en boos met stevige regenbuien, gaandeweg de middag klaarde het op en toen wij aan de waterkant verschenen was het gewoon zalig weer. En er werd ook al snel gevangen! Zoals gebruikelijk was er een waardebon á 10 euro van Raven Fishing beschikbaar voor de vangers van de eerste karper en de eerste brasem en het was Rody die er al heel snel met beide bonnen vandoor ging. Over een bliksemstart gesproken ………

Inmiddels werden er bij meer deelnemers karpers gemeld, dat melden was echter niet verplicht. Wanneer een team geen foto’s in de GroepsApp plaatste wilde dat niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk niets vingen. Zoals altijd zijn sommige teams veelal stil en anderen juist weer niet, een betrouwbaar beeld komt er daarom nooit en eigenlijk is dat ook wel zo grappig. Bovendien komen er niet alleen plaatjes van vangsten in de App, er komen ook gewoon hele leuke foto’s langs die tekenend zijn voor de onderlinge sfeer.

Dit keer waren er ook weer nieuwe deelnemers bij waarvan sommigen helaas niet bij de prijsuitreiking konden zijn. Dat is jammer, nieuwe deelnemers aan de wedstrijden is altijd goed en zij worden steeds weer heel makkelijk binnen de groep opgenomen. Eigenlijk is het één grote familie, hoewel het er soms in het heetst van de strijd hard aan toe kan gaan. Een typefout bij een quizvraag bijvoorbeeld (zelfs die hebben we tijdens de wedstrijd): telt het antwoord wel of telt het antwoord niet? De inzet was een waardebon van 25 euro dussss ………..

Gelukkig heeft ook hier de organisatie dan het laatste woord en werd in deze kwestie de typefout door de vingers gezien, het geeft een beetje leven in de brouwerij en dat vind ik prima. Iets strenger is de organisatie in het goedkeuren van de foto’s. Oók deze wedstrijd was er een foto die niet voldeed en die, ondanks verwoede pogingen (van Photoshop tot het bieden van aanmerkelijke geldbedragen) om het ongedaan te maken onverbiddelijk werd afgekeurd.

Opmerkelijk was wel dat niet alleen de waardebon van de eerste karper, de waardebon van de eerste brasem en de waardebon van de eerste prijsvraag maar ook de waardebonnen van ‘de volgende karpervangst’ én die van de volgende prijsvraag naar Rody en Jesse gingen. Goed bezig hoor, het is jullie gegund. 65 euro aan waardebonnen in de pocket, dat is snel verdiend.

Ondertussen kabbelde de wedstrijd rustig voort. Er werd door de diverse teams zeker wel gevangen, enkelen vermaakten zich met het maken van filmpjes van zwempartijen, ‘glijden in de modder’ en reclame maken voor de eigen brouwsels uit de bollenkeuken. Ik ben de naam van zo’n bollenbrouwsel even kwijt want zo vaak hoor je hem niet, maar het heeft iets van DMK of JMH. Het geldig maken van de button was bij de betreffende heren in ieder geval, zoals je kunt zien is dat hun in ieder geval  goed gelukt.

Wat ook een grappige ontwikkeling is, is dat deelnemers zelf kleine prijsjes beschikbaar gaan stellen. Zo had Antwan een fles ‘43’ met mooie glazen beschikbaar voor degene die na de aankondiging als eerste een karper ving (een prijsvraag gerelateerd aan zijn eigen bedrijf deed hij toch liever niet) en hadden Klaas en Jeroen een fles Bacardi beschikbaar gesteld die naar degene zou gaan die de beste voorspelling m.b.t. de vangsten zou doen. Beide prijzen gingen er natuurlijk uit: het was Jeroen die met de fles ‘43’ van Antwan naar huis ging, Harry had het beste gegokt en ging met de fles Bacardi van Klaas naar huis.

In de eerste nacht werden we overigens wel geconfronteerd met de gevolgen van de enorme regenbuien eerder deze dag. In de avonduren werd het gemaal Blocq van Kuffeler gestart (elektrisch dus goedkoop nachtstroom?) en de gevolgen waren behoorlijk. Er ontstond een enorme stroming die veel waterplanten en takken meesleurde waardoor de rigs meegesleept werden en het vissen wel erg lastig werd. Niet voor mijn maatje Johan overigens, hij wist hier in tegenstelling tot mij prima mee om te gaan en scoorde juist tijdens deze stroming een aantal aardige vissen.

Hierdoor hadden we zeker wel het gevoel dat we goed meededen maar dat blijft natuurlijk altijd lastig. Zeker als het dan vervolgens in de ochtend even stilvalt, zullen de anderen datzelfde probleem hebben? Spannend, spannend, spannend ………..

En ondertussen bleef het gelukkig heerlijk weer, op enig moment werd het gewoon te warm om in de zon te kunnen blijven zitten en helaas moest ik zelf vaststellen dat ik daarmee net iets te lang was doorgegaan. Zelf leek het mij wel leuk om, als het dan toch zo lekker weer was, eens een nachtje onder de blote hemel door te brengen. Het probleem was dat er ’s avonds behoorlijk wat muggen opdoken, de eerste nacht was ik al behoorlijk te grazen genomen. Na enig denk en probeerwerk hadden we de oplossing: 2 tentstokken en een muskietennet moesten het oplossen, zo gezegd zo gedaan, het resultaat was als volgt:

En geloof het of niet, we hebben prima geslapen (tussen het drillen door dan). Op je rug naar de hemel kijken en satellieten zoeken, ik hou deze er zeker in. Het is, zeker in het kader van “zo min mogelijk meenemen”, een prima idee. Misschien hier en daar nog een extra stok maar dat komt wel goed.

Ondertussen tikte de klok door, er verschenen doorlopend foto’s van drillende deelnemers, de foto met een gevangen vis kwam dan juist weer niet. Dus wat was het: zat hij vast, was het een brasem of was het toch gewoon karper? Wel een mooi plaatje, en zo hebben we er meer. Je vindt ze terug op de pagina van onze fotowedstrijd, zeker de moeite om de voorlopige selectie even te bekijken.

Er waren overigens ook 2 deelnemers die het door de afmelding van hun maatjes (1 geblesseerd, 1 moest onverwacht werken) alleen moesten doen. Voor Marcel was dat slechts een onderdeel van zijn dramaweekend, hij wist namelijk ook geen karper te vangen. Voor Koen was het vooral wat ongezellig hoewel Ralph toch nog even kwam buurten. En uiteindelijk had Koen toch 6 vissen, het was dus allemaal niet voor niets geweest.

Eigenlijk hadden de meeste teams wel vis maar een enkeling was, zeker wanneer je het resultaat vergelijkt met vorig jaar, niet tevreden. Hoewel Wim en Sil alles uit de kast hadden gehaald (Wim trouwens vooral ook zijn stretcher begreep ik) vielen de vangsten voor deze heren toch wel tegen. Totaal 4 vissen, dat was niet best, zeker niet als je bedenkt hoeveel moeite ze hiervoor hadden gedaan …………….

Ondertussen liep de wedstrijd ten einde, we verzamelden bij de Vaartplas om de winnaar te huldigen en de diverse prijsuitreikingen te doen. Er waren gedurende de wedstrijd al de nodige prijsjes verdiend, er was een prijs voor de beste voorspelling, er werden na afloop leuke prijzen verloot en we moesten uiteraard de winnaar bekend maken. En dit alles dankzij de geste van Klaas, Jeroen en Antwan en zoals al jaren de loyale sponsoren door Raven Fishing en Bossche Boilies. En niet te vergeten de aanzienlijke bijdrage van onze HSV uiteraard.

Het gaat wat ver om te vertellen wie nou precies wát gewonnen heeft, ik beperk me daarom maar even tot de foto van de prijzentafel en de winnaars:

Voor mijn maatje Johan had ik ook nog een waardebonnetje klaar: het leek ons niet verstandig wanneer hij met de prijsvragen mee zou doen omdat hij samen met mij viste, en om dat toch een beetje te compenseren kreeg hij alsnog een kleine attentie. Wat vervolgens nog resteerde was de bekendmaking van de winnaars van “De Vrije Slag 2017”. Natuurlijk even rekken en de spanning een beetje opvoeren, uiteindelijk bleven er 2 teams over die vooraf al door de meesten als redelijk kansrijk waren weggezet. Maar uiteindelijk kwam het hoge woord er dan toch uit: de winnaars van “De Vrije Slag 2017” was Team DMH geworden (Don, Marc en Harry) met maar liefst 23 vissen. Een topprestatie hoor, prima gedaan!

En hiermee is dan weer een eind gekomen aan “de Vrije Slag”, het was weer een mooi weekend zo!!