Mario de Jonker

Van vrijdag 3 t/m zondag 5 juni hebben we inmiddels alweer voor de 7e keer “De Vrije Slag” gevist: een wedstrijd waarbij je zelf bepaald waar je gaat vissen en waaraan je desgewenst met meerdere personen deel kunt nemen, zolang er maar niet meer dan 10 hengels ingezet worden. Ook deze keer waren er gaandeweg de wedstrijd weer diverse leuke prijsjes te winnen, maar ook vooraf kon er al een gokje gewaagd worden: wie maakte de beste schatting m.b.t. het totaal aantal gevangen karper dit weekend? Zoals je kunt zien lagen de schattingen nogal uit elkaar, de grap is dat de waarheid uiteindelijk weer ergens in het midden lag zoals altijd.

VS001

Vrijdagmiddag klokslag 17:00 uur, bij aanvang wedstrijd dus, ontving iedereen middels de GroepsApp (multimedia is inmiddels al niet meer weg te denken) informatie over hoe de wedstrijdbutton geldig gemaakt kon worden. Deze keer moest men rechtsboven een hoek eraf knippen, waterdicht is het allemaal niet maar hierdoor is er toch een soort van controle ingebouwd. De wedstrijd kon beginnen.

VS000

 

Zoals altijd was er ook weer een prijs beschikbaar voor degene die als eerste een brasem wist te vangen, het was voor velen geen verrassing dat ondergetekende er razendsnel met deze prijs vandoor ging. Je hebt nou eenmaal een reputatie, of je hebt hem niet. Overigens was ik ook deze editie weer erg succesvol met de brasems, helaas telde alleen de eerste ……

 

VS002

 

Hierna volgde er een prijs voor degene die als eerste een karper zou melden, deelnemers werden daarover geïnformeerd middels een bericht in de GroepsApp met daarin en link naar een webpagina waarop vermeld stond wát je kon winnen en wat je ervoor moest doen (https://www.hsvalmere.nl/kca/nr1 ) en het duurde niet al te lang voordat iemand zich melde. Harrie was er bliksemsnel bij, maar helaas was de KCA politie dit weekend bijzonder alert: de foto klopte niet. De foto moest namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen, kijk hieronder zelf maar of je kunt ontdekken wat er fout is gegaan:

 

VS003

 

Het is misschien wat lastig te zien, maar er staat duidelijk vermeld dat de button een kwartslag gedraaid moest worden, exact zoals op de foto. Harrie had hem helaas net omgekeerd, en hierdoor liep hij een mooie prijs mis. Het was niet anders, en om misverstanden voor de rest van de wedstrijd uit te sluiten besloot de organisatie dan ook om streng maar rechtvaardig te zijn: de foto werd afgekeurd. Toch was er na afloop een goedmakertje voor Harrie, hij kreeg als troostprijs een mooie ‘Fox’ mok. Heel veel plezier ermee!

 

VS0004

 

Kost daarna ving Silvester een vis, en dankzij de juiste foto ging hij er met de prijs vandoor. Ondertussen werd er in de GroepsApp veel gespeculeerd over de vangsten maar niemand liet het achterste van zijn tong zien, het bleef dus gokken of er wél of niet werd gevangen. Alleen vanaf het moment dat er een prijs te winnen viel kon je een klein beetje een inschatting maken: zolang de prijs er niet uit ging werd er dus nergens vis gevangen.

Er was, net als de voorgaande keren, ook weer een prijs te winnen voor de eerste spiegel of graskarper, en ook deze mooie prijs (een waardebon á 25 euro van Raven Fishing) was er eigenlijk redelijk snel uit. Het was Frank die een enorme graskarper wist te verschalken, een vis van maar liefst 21,2 kilo.

 

VS005

VS009

 

Kort daarna ving Bas nog een prachtige spiegelkarper die ik graag nog even laat zien, helaas was deze vangst te laat om voor de waardebon in aanmerking te komen. Voor de wedstrijd telde hij natuurlijk wel gewoon mee.

 

VS006

 

De weersomstandigheden waren deze keer lokaal bijzonder wisselend. Het was overdag al bijzonder warm, en terwijl het ene team ’s avonds bijna de vaart inspoelde door de regen had het andere team slechts last van onweer en bliksem. Wel op een aanzienlijke schaal overigens, het donderde er stevig op los. En dan de volgende dag weer stralend weer, eigenlijk zelfs veel te warm. Schaduw opzoeken was een must, had je die niet, dan was je de pineut.

Sommige teams (waaronder de mijn) verging het wel heel erg moeizaam, er waren dan ook 2 teams die op zaterdagochtend gingen verkassen. Een hele onderneming, zeker met dat warme weer, maar als je werkelijk niks vangt dan moet je toch wat! Dus de hele meuk maar weer inpakken en op pad naar een andere stek (in overleg met de organisatie mag dat) om daar je geluk te beproeven. Bijzonder opmerkelijk was hierbij het eindresultaat van “The Dudes”. Veel blabla maar bijzonder weinig wol, dit team eindigde na een heel weekend (je gelooft het niet) met maar liefst 0 vissen. Datzelfde overkwam team DMH (‘Die Moet Hangen‘, maar dit weekend even niet) en team “Get in!!” (voorheen: de internationale blankers).

Maar werd er elders dan wel gevangen? Jazeker, en mooie vissen ook. Vooral Rody wist 2 supermooie vissen te verschalken, schubs van het slag wat je hier niet vaak tegenkomt. Eentje boven de 20 pond en eentje zelfs boven de dertig pond, wat een bakbeesten. Bovendien had Rody ook nog een leuk filmpje gemaakt, je vindt hem hieronder:

 

VS007

 

Gaandeweg vonden de prijsjes hun weg naar de gelukkigen, met name Johan was er de 2e dag steeds als de kippen bij. Hij won daarom maar liefst tot 2x toe een mooie prijs die beschikbaar was gesteld door Bossche boilies, hij sleepte namelijk 2 complete boiliepakketten binnen. Die kan voorlopig even voort!

 

VS008

 

Traditioneel was er ook deze keer weer een fles Bacardi en een fles “Likor 43” te winnen. De Bacardi ging er moeiteloos uit, Frans van Team Fishfun won hem door een mooie schub op de mat te krijgen.

 

VS010

 

De fles “Likor 43” had iets meer voeten in de aarde. Het was Klaas K. die een “ge-photoshop-te” foto plaatste waar de organisatie even vluchtig een oog op wierp en hem vervolgens goedkeurde. Het was immers Klaas, hoe betrouwbaar wil je het hebben? De vis die Johan een paar minuten later ving hebben we vervolgens zo weer teruggezet, de prijs was er immers al uit. Totdat Johan de foto nog eens goed bekeek ……..

 

VS011

Hier was inderdaad sprake van ‘fraude’, en in de haast (Johan had immers vis) had ik het niet gezien. Alle reden om Klaas bij de prijsuitreiking even op het matje te roepen. Om het goed te maken mocht hij zelf de prijs uitreiken aan Johan, en zo leefden we allemaal weer lang en gelukkig.

VS012

 

Maar natuurlijk waren er nog meer prijswinnaars die allemaal met een leuke prijs naar huis gingen, om precies te zijn Silvester, Wesley, Wim, Ralph en Koen.

 

VS013

prijzen

 

Daarnaast boden Klaas K. en Chamel beide nog een leuk prijsje aan (2x een rol Shimano lijn) waarvoor we even snel een prijsvraag uit de hoge hoed toverden. De eerste ging over “De Vrije Slag 2013”, de vraag was welk team er destijds gewonnen had en met hoeveel vissen. Het antwoord kwam wat moeizaam, maar het werd uiteindelijk toch “Team Chaos” met 29 vissen. Wesley troefde hierbij zijn vismaat Bas af en won een rol nylon. De tweede vraag was sinds wanneer Klaas Keen lid was van onze HSV. Die was wat lastiger want het werd gokken, het juiste antwoord was 1980!! Klaas Berger zat er het dichtste bij, en zo won hij ondanks de zure blank waar hij nog lang aan herinnerd zal worden toch nog een prijs.

 

VS014

 

En dan hadden we natuurlijk óók nog de prijs voor degene die het juiste aantal karpers had geraden. Het bleken er uiteindelijk 94 te zijn. Danny zat er het dichtste bij maar die was niet aanwezig bij de prijsuitreiking, daarom ging de prijs naar de volgende. Het bleken Wim en Wesley te zijn, een Bingo App (een succesnummer bij de jeugdcompetitie) moest uitkomst brtengen en Wim bleek de gelukkige. Uit handen van de intitatiefnemers (en sponsoren) Klaas en Jeroen ontving hij een bijzonder leuk drankpakket met Frieze achtergrond, het blijft een leuk initiatief mannen!!

 

VS015

VS016

 

Tot slot bleef dan alleen nog over om bekend te maken wie “De Vrije Slag 2016” nou werkelijk gewonnen had, wie kreeg een plekje in “The Hall of Fame”, wie kon genieten van eeuwige roem en wie mocht de supermooie trofee mee naar huis nemen??

 

VS017

Het was nog even spannend, de stilte was te snijden en er bleven uiteindelijk 2 kandidaten over: Team Karperjunkie (Rody) en Team FishFun (Harrie en Frans). Uiteindelijk waren Harrie en Frans met 17 vissen de winnaars, Rody werd met 14 vissen knap tweede!

 

Frans en Harrie, winnaars Vrije Slag 2016!

VS018

En hiermee kwam er een einde aan deze editie van “De Vrije Slag”. Ik heb een heerlijk weekend gehad en volgens mij geldt dat voor alle deelnemers. Wat nog rest is het scoreverloop, je vind het hieronder.Tot volgend jaar maar weer!

score