De kop is eraf!! Sjongejonge, wat kan het soms toch meezitten wanneer je iets organiseert waarbij de weersomstandigheden toch wel een belangrijke factor kunnen zijn. Begin januari leek het mij beter om ‘De Winterwedstrijd 2019’ wegens Carp Zwolle even 2 weken door te schuiven (je wilt toch graag wat deelnemers zien) en het was toen op die zondag best wel aardig weer. Kon dat nog beter? En jawel hoor, een Winterwedstrijd met een heerlijk zonnetje, weinig wind en geen regen of sneeuw was het resultaat. Ik (en velen met mij) was echt een gelukkig mens. En dat mooie weer kon ook nog wel eens een positief effect hebben op de vangsten, in mijn beleving zijn een paar zonnige dagen voor de karper toch het startsein om de beschutting te verlaten en op voedseljacht te gaan. Nou bleek die redenatie (nog) niet helemaal te kloppen, maar je kan niet alles hebben toch?

Afijn, 15 teams en 32 man zouden de wedstrijd aanvangen, dat was weer een mooi deelnemersveld. De laatste jaren was dat wat teruggelopen, waarschijnlijk omdat een lidmaatschap bij de HSV een voorwaarde was, maar mooi om te zien dat het nu weer bijtrekt, en sowieso is het altijd zeker weer leuk om nieuwe gezichten te ontmoeten en oude bekenden terug te zien. Om 7 uur ging de wedstrijd van start en werden de laatste formaliteiten gedeeld, de hengels gingen ‘erin’ en het wachten kon beginnen. Het melden van de vangsten was verplicht en om 12:00 uur zou er een tussenstand bekend gemaakt worden, het bleef echter lange tijd stil.

Ook bij ons gebeurde eigenlijk niks, maar heerlijk hangen op een bankje met het zonnetje in je gezicht is geen straf natuurlijk. Al snel werden de eerste tosti’s gebakken en gingen de rookworstjes te water, het was weer genieten als vanouds met mijn maat Rob waar ik al lange tijd niet meer mee had gevist. Wij kampten namelijk beiden het afgelopen jaar met een enorm motivatie verlies ……..

Tussentijds werd er door hogere machten ook een oude traditie in stand gehouden. Was het een paar jaar terug nog mijn splinternieuwe oval die door een loslopende hond goed gericht ingewijd werd, deze keer kregen mijn nieuwe hengels een sproeibeurt. Gelukkig was het deze keer waarschijnlijk al een iets oudere hond, de straal bleek niet krachtig genoeg om daadwerkelijk doel te treffen. Maar toch blijft het raar dat handenbezitters ……. afijn laat ook maar.

Ondertussen verschenen de eerste sfeerfoto’s in de App maar bleef het stil met de vangstmeldingen, ondanks de ambitieuze prognoses van onder andere Bas en Dennis (brasems tellen echt niet mee hoor) met respectievelijk 54 en 46 vissen …….. Het leek er voorlopig op dat Norbert met zijn voorspelling van 0 vissen een goede kans maakte op het flesje Bacardi maar de dag duurde nog lang gelukkig. We vissen immers ook voor het goede doel, dus hoe meer vis hoe beter toch?

De eerste vangstmelding kwam van Wim, een mooi schubje stond op de foto dus de kop was eraf. Althans, dat dacht ik ……… het was echter een oude foto maar ik had dat niet in de gaten, de controle door de organisatie is blijkbaar waardeloos te noemen maar ik beloof beterschap. De 2e melding (en deze was echt) kwam van team DMH, Harry was de gelukkige vanger van een mooie polderschub. Wel goed trouwens dat Don zich deze keer aan het reglement hield en niet ‘te water’ ging zoals 2 jaar terug. Goed bezig hoor!!

Mede door het ‘fake nieuws’ van Wim werd er om 12:00 uur dus een tussenstand gemeld van 2 vissen. Ik denk wel dat dit bericht velen toch weer wat hoop gaf, het betekende immers dat wanneer je 1 visje op de mat kon krijgen je toch gewoon volop mee deed voor de punten in de competitie. Maar sowieso is het natuurlijk altijd leuk als je nog volop in de race zit en gewoon meedoet voor de winst.

Koen en Mark waren de volgende deelnemers die een gevangen karper konden melden. Zeker de vis van Koen (links) was van een mooi formaat. Op de foto zie je keurig de linkerflank in beeld tezamen met een VISpas, beide foto’s daarmee dus goedgekeurd en vooralsnog voor beide teams goed voor een mooie 10 competitiepunten.

Nou duurde dát niet al te lang, kort daarna was het wederom Harry van Team DMH die een vis wist te melden waarmee zijn team op 2 vissen kwam te staan en de leiding in de wedstrijd weer terug wist te pakken. Maar gelukkig bleek ik wederom een prima vismaat gekozen te hebben want ook Rob wist een vis te landen en ook dit was een beste vis trouwens. Hiermee kwamen wij vooralsnog op een gedeelde 2e plek, goed voor 9 punten. Lekker hoor!! Je hoeft ook helemaal niet te kunnen vissen om te scoren, je moet gewoon het juiste maatje kiezen hahahaha. Het verleden heeft inmiddels uitgewezen dat ik dat prima kan.

Verder gebeurde er niets meer, het bleef bij 6 meldingen (5 vissen dus grrrr) en we konden ons opmaken voor de prijsuitreiking bij de manege. Om half 5 druppelden de laatste deelnemers binnen, ondertussen was iedereen voorzien van een consumptiebon en werd van iedere deelnemer een nummer voor de prijsverloting genoteerd. Op de afgesproken tijd verschenen er nog een paar schaaltjes met bitterballen en daarna konden we toch echt van start.

We begonnen met de prognose, er waren 6 vissen gevangen (kuch) en er bleken 2 deelnemers dat aantal geraden te hebben: Ralph (vanaf zijn wintersport locatie) en Melvin. Dat betekende dus Bingoooooooooo!!! Koen nam voor Ralph even de honneurs waar, ‘let de game begin!’.

Na een zeer snelle ronde was het Melvin die een mooie Bacardi-set won. Deze winst werd even later nog heel even onder druk gezet toen het grapje van Wim, wat mij dus volkomen ontgaan was (zie de groene bosjes op de achtergrond) boven tafel kwam. Gelukkig zat Melvin er ook met 5 gevangen vissen het dichtste bij kon de uitslag blijven zoals het was.

Wat nog restte was de bekendmaking wie, na de winst van Rody en Jesse vorig jaar, deze keer de winnaar van “De Winterwedstrijd 2019” was. Het zal duidelijk zijn dat het team van Don, Marc en Harry met 2 vissen deze dag met de wisseltrofee huiswaarts konden. Dat het taai was blijkt wel uit het eindresultaat (5 vissen op 30 vissers) dus het was zeker een knappe prestatie, van harte gefeliciteerd!!!

Vooralsnog zijn zij dus de leiders in het klassement, eens kijken of dat na “De Vrije Slag” nog steeds zo is. Vervolgens werden er middels de Bingo-App nog wat leuke prijsjes, die wij ook dit jaar weer tegen gunstige voorwaarden bij Raven Fishing konden aanschaffen, verloot. Het blijven, gezien de minimale inschrijfgelden, aardigheidjes en het voordeel van loten is dat iedere deelnemer er evenveel kans op maakt. “Vissen om het Vissen”, en ga je met iets leuk naar huis is dat mooi meegenomen.

Daarmee kwamen we aan het einde van de wedstrijd. Ik kijk er tevreden en met plezier op terug, ik hoop jullie allen weer te zien bij “De Vrije Slag”!

Jos.