22 Maart 2024: “De Marathon 2024” stond op het programma. Een wedstrijdduur van 48 uur zou het worden, we hadden er zin in hoewel velen wel zo hun twijfels hadden bij het gekozen tijdstip. Vroeg in het jaar, de kou lag nog op de loer en dat zou de vangsten waarschijnlijk niet ten goede komen. Het was inderdaad frisjes maar zeker ook nat, daarnaast stond er een stevige bries die op enig moment stormachtig leek te worden maar zover was het nog niet. Alle teams waren op tijd aanwezig, zelf was ik in de ochtend al op de stek om nog even een paar uurtjes rustig te feederen.

Onderweg geen vissers gezien, het was rustig in de polder dus ik stond een beetje verbaasd dat er ineens 2 BOA’s van de Omgevingsdienst Flevoland achter mij stonden om de VISpas te controleren. Prima zaak overigens, het kan mij niet vaak genoeg gebeuren en na een leuke korte conversatie vervolgden zijn hun weg. Groot was de verbazing toen ik later wederom gecontroleerd werd, deze keer door een BOA van Staatsbosbeheer en een BOA van MidWest als gevolg van een grote controleactie in Flevoland. Erg druk zullen ze het gezien het weer niet gehad hebben maar prima. Ook team Robin/Dennie/Rick kregen overigens de BOA op bezoek, alles was in orde.

De deelnemers hadden zich inmiddels ook allemaal gemeld en de wedstrijd was begonnen. Het weer was wat onrustig maar snel werden de kampementen opgebouwd en vol vertrouwen gingen de hengels te water. Vangstmeldingen bleven echter uit, het zou toch niet weer zo’n weekend worden?

Robin was de eerste die een vis wist te melden maar er was een probleem: de foto voldeed niet aan de gestelde eisen (verkeerde flank in beeld) dus ik moest hem afkeuren. Best wel vervelend natuurlijk, lastig besluit ook maar regels zijn regels en op zich prima om weer eens duidelijk te maken dat je hier wel op moet letten omdat de organisatie onverbiddelijk kan zijn.

Korte tijd later ving team Robin/Dennie/Rick wederom een vis maar ook Rody, die helaas door omstandigheden alleen moest vissen deed weer goed mee. Eigenlijk waren dit de enige teams met vis, het liep zeker geen storm. De nacht bracht weliswaar veel kou maar weinig actie op de hengels, de vangstmeldingen bleven van 2 deelnemende teams komen. Bij de overige deelnemers bleef het stil. Wij vingen ook niks maar waren er wel vroeg bij om de kwalificatie voor de F1 te kunnen volgen. Max op Pole, en ik geen vis, tot zover geen verrassingen. Het weer was bijzonder wisselvallig deze dag, veel korte buien waarvan sommige zelfs met hagel maar wel een stevige, soms stormachtige wind. Qua vangsten bleef het niet alleen bij ons maar ook bij de andere deelnemers stil, alleen Rody en team Robin/Dennie/Rick wisten enkele vissen te vangen.

Overdag werd er weinig gevangen maar werden er wel weer culinaire hoogstandjes gemaakt. Dat blijft toch een leuk onderdeel van de meerdaagse karpersessies. En het mooiste blijft: je bent zo thuis voor de wc, douche en schone kleren.

Voor mij was de tweede nacht een speciale: ik had mij voorgenomen dat het de laatste zou zijn, het nachtvissen is voor mij wel gedaan. Daar waar nog twijfel was, daar was die een paar uur later definitief verdwenen. Het waaide stevig en het regende hard, rond een uur op 4 kwam dat op een hoogtepunt. Het ging mis toen de wind vat op mijn tent kreeg en ik ineens onder een blote hemel midden in een hoosbui in de slaapzak lag. Ik had de tent nog wel te pakken en slaagde erin hem over mij heen te trekken. Mijn maatje kwam snel te hulp maar kon weinig meer doen dan de tent even vasthouden. Toen ik dat onder controle had ging hij snel weer naar zijn eigen tent want het bleef hozen. Ik zat dus met een tent over mij heen, hij kon nat de slaapzak weer in.

Toen de wind iets ging liggen hebben we wat zware dingen op de tent gelegd en ben ik in de ‘eettent’ gaan zitten. Het was inmiddels 4:30 uur, de F1 was aanstaande. Goede start, maar Max lag er in de 2e ronde al uit, alle tegenslag kwam dus binnen 2 uurtjes. Na de F1 was ik er helemaal klaar mee: alles opgeruimd en voortijdig naar huis. Bij de andere deelnemers gebeurde er weinig. Enkele visjes en nog steeds bij de 2 al vangende teams, Dennie had trouwens een zeer mooie spiegel en uiteindelijk ving team Bas/Sven er ook nog 1 (wel eveneens een hele mooie) maar meer was het niet.

We verzamelden op de bekende parkeerplaats voor een eenvoudige prijsuitreiking maar vooral om even ervaringen uit te wisselen, altijd weer even gezellig want zo vaak zien we elkaar niet.

Deze keer werkten we met inschrijfgeld waardoor er wat meer prijzengeld (in de vorm van kadobonnen van Raven Fishing) dan normaal beschikbaar was. Daarnaast was er weer een fles Bacardi voor de deelnemer met de beste prognose m.b.t. de vangsten, daar waren 2 gegadigden voor. Zowel Mario als Damien hadden een laag aantal gegokt (25 stuks) en dat bleek achteraf zelfs nog ruim. De BingoApp gaf uitsluitsel, Mario ging met de 1,5 literfles naar huis.

En vervolgens kon ik bekend maken wie “De Marathon 2024” heeft gewonnen. Het bleek Rody te zijn en dat was een knappe prestatie. Niet alleen omdat hij nog redelijk wat vissen wist te vangen, ook omdat hij het in zijn eentje had gedaan en dat is toch knap. Hij won hiermee bonnen ter waarde van 140 euro, das toch wel een mooi prijsje.

Team Robin/Dennie/ Rick werd 2e, zij wonnen 100 euro aan waardebonnen. Wel lullig, die foute foto kostte ze de gedeelde overwinning, dat zal ze vast niet nog een keer overkomen.

Sven en Bas werden dankzij de mooi spiegel 3e en kregen 40 euro aan waardebonnen.

De overige bonnen werden verloot, op één na was er genoeg voor iedereen dus er zou 1 ongelukkige zijn. Dat werd ikzelf uiteindelijk, het zal eens niet hahahaha. Maar ach, volgende keer beter toch?

Verder weer een prima sfeertje, iedereen tevreden, op naar ‘De Vrije Slag’ vanaf vrijdag 18 oktober. En hopelijk dan wel betere weersomstandigheden.