We zijn weer een stapje verder in de karpercompetitie van de KCA, van vrijdag 13 t/m zondag 15 september 2019 hebben we “De Marathon 2019” gevist. Wederom een wedstrijd met vrije stekkeuze wat volgens mij, naast het vissen om enorme prijzen, nog de enige manier is om het karpervissen in wedstrijdverband op de beschikbare locaties in de polder interessant te houden. Deelname 25 euro voor 4 wedstrijden, iedere wedstrijd leuke prijsjes beschikbaar voor iedere deelnemer ongeacht het resultaat en ook nog vissen voor een goed doel (De Opkikker). Allemaal zaken die het leuk houden om mee te doen.

Ook het vissen in competitieverband maakt het geheel naar mijn idee leuker, hoewel veel deelnemers deze wedstrijden vooral zien als een heerlijk weekendje vissen wat er anders door drukte zelden nog van komt en dat was deze keer niet anders. Spannend was het wel: 1 team (Team DMH) stond er met 2 eerder behaalde klinkende overwinningen al dermate goed voor dat zij de competitie dit weekend met een 2e plek al in hun voordeel konden beslissen. Dat zou dan de 3e keer op rij worden waarmee alle teamleden een fel begeerde “Heerema Schaal” in hun bezit zouden hebben. Maar er waren ook deelnemers die daar graag een sportief stokje voor wilden steken, en zo hoort het natuurlijk ook.

Vooraf werd er ingeschreven op diverse stekken waarbij er voor 1 populaire stek maar liefst 4 geïnteresseerde teams waren, waaronder team DMH. Het verleden heeft aangetoond dat de winnaars van diverse wedstrijden vaak van deze stek zijn gekomen en geloof het of niet, middels de Bingo-App kwam hij Team DMH toe. Dat riekt dan naar doorgestoken kaart maar ik kan je verzekeren dat dit door de toegepaste loting-methode simpelweg niet mogelijk is, feit was wel dat de competitie op dat moment al beslist leek te zijn. Of zou het toch anders lopen?

Langzaamaan kreeg ik via de groeps-App berichtjes binnen dat deelnemers op de stek waren gearriveerd en dat een ieder zat te wachten op de speelkaart die deze keer ingezet moest worden voor geldige vangstfoto’s. Om precies 17:00 uur was het dan zo ver: ‘Harten 8’ moest het gaan doen en de wedstrijd kon van start. Grappig dat ik een uurtje eerder een foto van onze kipgrill (ook uitermate geschikt voor gyros) in de groep zette waarop ook deze speelkaart al te zien was (oeps), maar vooral ook dat men dat dan meteen ook in de gaten heeft hahahaha. Helaas weet je natuurlijk nooit of dat een opzetje van de organisatie was of niet ………… maar dat was het deze keer dus niet.

Vooraf konden alle deelnemers ook nog een voorspelling doen m.b.t. het aantal karpers wat gevangen zou worden, het resultaat varieerde tussen 49 en 164 vissen, en voor degene die daar het dichtste bij was stond een aardigheidje klaar.

De wedstrijd ging van start, en eigenlijk kwamen de eerste vangstmeldingen al snel binnen. Het team van Bas en Wesley beet de spits af, gevolgd door (hoe kan het ook anders) Team DMH. Daarna was het echter wederom 2x Bas, vervolgens Harry van DMH weer en daarna Silvester .

Het team van Robin, Robin en Dennie maar ook het team van Nicky en Tim begon vrolijk mee te doen. Team DMH bleef stiller dan we gewend zijn maar ook Rody en Jesse hoorde ik niet. “Hallo Rody, jullie doen toch wel mee? Telefoon doet het nog?”. Zelf vingen mijn maat en ik niks (goh) maar niet onvermeld mag blijven dat de kip uit de kipgrill werkelijk fantastisch was en goed zou moeten zijn voor minimaal 5 bonuspunten. Overigens is er ook niks mis met de frituur van Wim en Sil zoals je kunt zien.

Maar hoewel het beide natuurlijk culinaire hoogstandjes zijn (de beste moest nog komen) is het natuurlijk geen kookwedstrijd, er moest karper op de mat komen. Langzaamaan werd het donker en met enige regelmaat kwamen er vangstmeldingen binnen. Misschien iets minder dan we gewend zijn maar dat is eigenlijk een bekend verschijnsel. De visstand lijkt minder te worden en het uitzetten van vis bezorgt waterbeheerders en ecologen, zo lijkt het, vreselijke nachtmerries. Het streven naar kraanwater gaat boven alles. Op dat gebied nog een lange weg te gaan overigens, je auto wassen met water uit de Lage Vaart toont dat onomstotelijk aan hahahaha. Maar goed, er bleven wel vangstmeldingen binnenkomen en dat is mooi natuurlijk.

Zelf hebben we in de nacht de hengels noodgedwongen binnen moeten halen. Helder water zorgt voor meer plantengroei, en steeds vaker wordt je op de Lage Vaart (en waar niet eigenlijk) geconfronteerd met plantengroei, in dit geval met enorme plakkaten deels afgestorven waterplanten die langs kwamen drijven en de lijnen meesleepten. Opnieuw inwerpen was ook geen optie omdat je in het donker deze plakkaten niet kon zien, wij kozen daarom maar voor een goede nachtrust en de hengels bleven op de kant.

Wat ook opmerkelijk is, is dat er deze wedstrijd slechts 1 spiegelkarper is gevangen. Je zou daarmee de conclusie kunnen trekken dat de uitzettingen uit het verleden eigenlijk weinig tot niet merkbaar zijn waarbij we slechts kunnen gissen naar de oorzaak. Te weinig vis uitgezet? Uitgezet op onlogische plekken (een vraag hierover vanuit onze HSV loopt inmiddels al 2 jaar)? Hopelijk kan de visrechthebbende (Sportvisserij MidWest Nederland) hier nog eens iets mee gaan doen, helaas is het in Uitgeest op dit gebied al een aantal jaar doodstil terwijl het toch met name de karpervissers zijn die best wel een aardig centje binnenbrengen middels nachtvistoestemming en 3e hengelvergunning. Überhaupt vragen wij ons af waarom je daarvoor nog moet betalen maar ook op die vraag blijft een duidelijk antwoord achterwege. Ze hebben bij MidWest trouwens wel een boek over zichzelf geschreven waarin je kan lezen wat een fantastische mensen het eigenlijk zijn, bestellen kan via deze link. We horen graag wat jij er van vond.

Afijn, er waren nog wel 2 andere zeer bijzondere vangsten. De eerste kwam van Bas die een mooie graskarper ving, de 2e kwam van Harry die een hengel opviste die 6 dagen eerder op die stek verloren was gegaan en inmiddels weer terug is bij de eigenaar. Geen punten hiervoor, maar hoe leuk is dat??

De tweede dag brak aan met een zonnetje, de planning was (zeker wanneer ik nu naar buiten kijk) weer super als vanouds, aan mazzel geen gebrek. Er ging echter ook een verhaal over de luchtdruk rond wat negatief zou werken op de vangsten, of dat zo is weet ik niet maar feit is dat het overdag opvallend rustig bleef. 4 teams (waaronder Team DMH) deden het redelijk tot goed, de rest bleef een beetje achter. Nou gaat dat meestal ook samen met de energie die een team erin steekt dus voor de meeste teams klopt dat wel. Behalve dan bij Rody en Jesse, die doen altijd goed mee en steken er veel energie in maar deze keer werkte dat duidelijk niet …….

We gingen met dat zonnetje wel een heerlijk dagje tegemoet welke begon met een update van de vangsten en een mooie zonsopkomst die door velen is vastgelegd. Daarnaast was er zoals eigenlijk altijd wel weer een gemoedelijke sfeer in de Groeps-App maar helaas werden er weinig vangsten gemeld. Er kwamen wel wat foto’s van ontbijtjes langs maar daar bleef het voornamelijk ook bij.

Omdat er geen vangsten worden gemeld weet ook niemand waar hij op dat moment aan toe is. Onderling wordt er wel wat uitgewisseld maar of het de waarheid is weet je nooit, en aan de organisatie heb je op dat gebied ook helemaal niks. Het gaat allemaal natuurlijk nergens om maar het blijft wel spannend op deze manier. Bij ons op de stek was het wier ineens weer redelijk weg dus er kon weer gevist worden. Vergeefse moeite bleek zondagmiddag, maar dat wisten we op dat moment gelukkig nog niet. Een weekend blanken op de Lage Vaart, ook best wel een prestatie toch? Maar anderzijds ook wel een verontrustende constatering.

De klok tikte door, de middag liep ten einde en het werd tijd om aan de avondmaaltijd te beginnen. Dat kan natuurlijk op veel manieren: je kan gezond doen met worteltjes en doppertjes, je kan kiezen voor de standaard bbq, maar je kan ook kiezen voor gyros uit de kipgrill. Eerlijk is eerlijk: het ziet er inderdaad gemarineerd vreselijk ranzig uit (foto midden) maar na een goed uurtje grillen krijg je toch een heel ander beeld. Het was eerst even slikken voor mijn maatje Rob maar daarna hebben we toch heerlijk gegeten.

Het werd avond, de meeste deelnemers konden genieten van Ajax (op 1 na, zie foto onder) en dat resultaat was met 4-1 dan ook prima. Helaas (in mijn optiek) dat van PSV ook, de competitie wordt al bijna net zo voorspelbaar als die van ons. Althans, verrassingen zijn altijd mogelijk want dat bleek dit weekend ook wel. Team DMH had inmiddels een aanzienlijke achterstand en de vraag was of dat nog goed te maken viel. Het leek mij niet mogelijk maar we hebben, zowel bij de KCA als bij de eredivisie wel gekkere dingen meegemaakt. Afwachten dus, de slaapzak in en zien of we er ’s nachts nog uit moesten.

Ik slechts 1x, en dan ook nog voor een brasem. Weliswaar een hele grote maar ook die vang je tegenwoordig toch steeds minder naar mijn idee. Snel onthaakt en voorzichtig teruggezet, hengel een zwieper en de tent weer in. Even de telefoon erbij om de vangstmeldingen te bekijken en dat bleken er toch nog wel een paar te zijn. Nadat ik ze op de scorelijst verwerkt had de slaapzak weer in, de rest van de nacht heb ik prima geslapen. Das ook wel fijn, maar eigenlijk hoop je toch op iets anders. Ook mijn vismaat niet gehoord, ook bij hem bleef de teller op 0.

De wedstrijd liep op haar einde en langzaamaan konden we ons opmaken voor de prijsuitreiking bij de Vaartplas. Deze keer had ik wederom een mooie deal kunnen maken met Raven Fishing en was er voor iedere aanwezige een kilo boilies beschikbaar, daarnaast nog een prijs voor de winnaars (uit voorzorg al voor 3 personen) en ook nog wat aardigheidjes. En er was natuurlijk een aardigheidje voor degene met de beste prognose.

Uiteindelijk bleek dat er 75 vissen waren gevangen wat omgerekend dus 375 euro oplevert voor stichting “De Opkikker”. Mijn prognose van 73 was de meest scherpe, op de voet gevolgd door Harry met 79. Het leverde een zak boilies op en een Ridgemonkey drinkbeker. Daarna volgde de ontknoping die voor iedereen tot dat moment nog een verrassing was. Zou Team DMH ondanks het matige resultaat de Heerema Schaal voor Harry veilig kunnen stellen?

We begonnen met de huldiging van de ‘blankers’ een huldiging die zeker voor Rody toch wel hard aankwam. Altijd in de bovenste regionen en nu …….. en ook nog vissend op een gedeelte waar normaal wel gevangen wordt, bijzonder opmerkelijk. Gelukkig kon zijn maatje Jesse het leed nog enigszins verzachten. Ik had die luxe niet, zowel ikzelf als mijn vismaat scoorden een “zero points”. Het is niet anders. Team Melvin/Brian en Sil/Wim scoorden 1 visje, de eer gered maar meer was het helaas niet. Team Mario/Marco/Raymon en Team Jordy/Wim deden het met 2 vissen ietsjes beter, gevolgd door Team Jesse/Rody met 3 vissen.

Daarna kwam er een gapend gat naar Team DMH met 11 vissen, gevolgd door Nicky en Tim met 15 vissen. Er bleven nog 2 teams over, en het toeval wilde dat die beiden totaal 20 karpers hadden gevangen: Team Bas/Wesley en Team Robin/Robin/Dennie. Team DMH stond ondertussen al driftig te rekenen maar wat zij al vermoeden kwam uit: het was niet genoeg, “Best Team Ever” gaat op 13 oktober de beslissing brengen. De 2 winnende teams moesten voor de formele uitslag nog wel even een snelle Bingo spelen, het resultaat was dat Bas en Wesley uiteindelijk uit de bus kwamen als de winnaars van “De Marathon 2019”!!! Van harte gefeliciteerd met dit knappe resultaat!


vlnr: Bas, Jos (organisatie), Wesley, Robin en Dennie

Maar dan wel alleen formeel, he! Beide teams hebben evengoed gepresteerd en verdienen dan ook allebei 10 punten voor de competitie waardoor Wesley, Robin (helaas niet aanwezig) en Dennie nog steeds kans maken op onze “Schaal”. We zullen het zien.

Wanneer? Op zondag 13 oktober kunnen zij samen met Team DMH (Don, Marc en Harry) strijden voor de Heerema Schaal en de bijbehorende kadobonnen van Raven Fishing. Heerlijk als de spanning er goed op staat! Maar ook in de lagere regionen is nog wel wat te verdienen, het gaat vast een leuke wedstrijd worden. Ook meedoen op zondag 13 oktober? Dat kan hoor, er is altijd wel een aardigheidje te verdienen maar bovenal is het gewoon leuk. Alle info vind je hier.

Tot zover maar weer, ik heb een heerlijk weekend gehad en kijk uit naar de ontknoping.

Jos.