Sjongejonge, en zo zit “De Marathon 2018” er ook alweer op en fietsen we langzaam maar zeker naar de laatste competitiewedstrijd van de KCA op zaterdag 13 oktober. Maar uiteraard eerst even, zoals je van ons gewend bent, een korte terugblik op deze prima verlopen wedstrijd.

Helaas viel het aantal deelnemers deze keer wat tegen omdat 2 teams verhindert waren. Sowieso is het aantal teams wat meedoet de laatste jaren minder, waarschijnlijk vooral omdat deelname sinds 2016, net als bij onze andere commissies, gekoppeld is aan een lidmaatschap van onze HSV. Wist je dat het voor niet-leden dan slechts om een bedrag van 14 euro gaat?

Voor die 14 euro wordt je sublid (een 2e lidmaatschap naast de HSV waar je al lid van bent) en kan je meeprofiteren van wat de vereniging de deelnemers biedt aan leuke prijsjes die iedereen kan winnen. En, als je meedoet om de competitie, kan je ook nog een mooi bedrag aan waardebonnen van Raven Fishing winnen. Ook in 2019 zal dat niet veranderen, maar hopelijk dragen dit soort verslagen ertoe bij dat mensen, zeker wanneer ze in Almere wonen, een (sub)lidmaatschap van de HSV aangaan en gezellig meedoen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd immers. Een gewoon lidmaatschap kost overigens slechts 27 euro, goedkoper vind je het volgens mij nergens. Via deze link regel je dat eenvoudig, maar dat even terzijde.

De wedstrijd (want dáár gaat het om) begon al op vrijdagmiddag om 17:00 uur en het liep niet direct storm met de vangsten. Her en der een visje maar wild was het allemaal nog niet. Het was wel weer gezellig druk in de GroepsApp dus de sfeer zat er meteen alweer goed in. De allereerste melding kwam van Melvin en dat was meteen wel een hele mooie vis. Netjes op de foto met de speelkaart van het weekend, de Schoppen 5.

De volgende melding kwam van Team DMH, en eerlijk is eerlijk, het gebrek aan vertrouwen in de organisatie kan je gewoon niet beter benadrukken dan op deze manier: een echte telplank onder de foto, echt weer iets voor deze mannen. Als reden gaven ze aan dat ze zelf steeds vergeten hoeveel vissen ze hebben en dat is gezien de verwachtingen op de door hun geclaimde plek niet helemaal onterecht, dat dan weer wel. En origineel is het zeker!

Helaas bleken ook alle ingrediënten voor een hoop gedoe in ieder geval op de Lage Vaart weer aanwezig. Om te beginnen hadden veel deelnemers last van langsdrijvende afgestorven wierplanten, deze blijven heerlijk in de lijnen hangen met alle gevolgen van dien. ’s Nachts met de voerboot uitvaren is een risico, vastlopen in een wierveld wat je vanaf de kant niet kan zien kan zomaar gebeuren. Een tuinhark is overigens wel een uitkomst om je stek schoon te krijgen.

Een ander ‘probleem’ (voor karpervissers dan) zijn de brasems en deze keer, hoe opmerkelijk, de vele windes. Er waren teams die hiermee in de dubbele cijfers kwamen maar echt gelukkig waren ze er niet mee uiteraard. Toch is er niks mis met een mooie winde ……. Wel bijzonder sportief overigens dat team DMH spontaan besloot de eerste brasem te belonen met een leuk prijsje, check de video maar. Jeroen nogmaals gefeliciteerd!:

 

Opmerkelijk was dat het ’s nachts bij team DMH ineens enorm ging lopen met de vangsten. Deze vangsten moesten verplicht gemeld worden bij de organisatie en toen ik na een heerlijk nacht (0 aanbeten dus heerlijk geslapen) op de telefoon keek zag ik ineens een hele rits vangstmeldingen van de heren. Hiermee was de toon wel gezet. Elders was ook wel wat gevangen maar het leek deze wedstrijd een makkie voor team DMH te worden. Wel ten koste van de nachtrust, ze zaten er aardig doorheen ondertussen.

Om ze vooral scherp te houden heb ik op zaterdag de illusie gewekt dat er 2 teams op kop lagen, dat er bijna nergens gevangen werd (dat was ook zo) maar dat er 1 team aan een enorme inhaalrace was begonnen (dat was dus niet zo). Lastig voor de deelnemers is dat vangsten onderling niet gemeld worden dus iedereen heeft misschien wel wat vermoedens over de concurrentie maar het zeker weten doet alleen de organisatie. En de organisatie is er ondertussen een meester in om fakenieuws naar buiten te brengen.

Omdat er weinig gevangen werd gingen de deelnemers hun culinaire kwaliteiten maar tentoonstellen, her en der werd een heerlijk hapje gebrouwd en een enkeling deed het iets eenvoudiger.

De 2e nacht viel in, het was trouwens ’s nachts best wel frisjes. De vraag was of er nog veel bij gevangen zou worden of dat de 2e nacht traditioneel minder vis op zou leveren. Al snel bleek echter dat het nu Rody en Jesse waren die aardig gingen ‘harken’. Met veel plezier noteerde ik de vangsten en ik zag het verschil met team DMH zienderogen slinken. Niet dat ik een voorkeur voor de winnaars heb maar ik kan niet ontkennen dat ik wel van een beetje spanning hou, dat maakt het alleen maar leuker. Ook op de Social Media heb ik dat uiteraard gemeld (ook dat het 3e niet bestaande team toch afhaakte) en ik kan me niet voorstellen dat er niemand extra door getriggerd werd. Opmerkelijk ook dat Jesse een aantal supermooie oude spiegels ving, zo zie je ze niet vaak in onze polder.

Maar het zijn natuurlijk niet allemaal 20’ers en spiegels die hun weg naar het net vinden, er komen ook wel eens kleine visjes (was het wel een karper??) en echte gedrochten boven water zoals Wim en Bas laten zien. Maar ze tellen gewoon mee en na het fotomomentje zwommen ze weer vrolijk weg.

Hoe het mij persoonlijk verging? Wat een drama, geen karper in het net kunnen krijgen. Heel lang was ik gelukkig niet de enige (gedeelde smart is halve smart) want ook Mario stond nog op nul maar eigenlijk wist ik wel dat dit niet zo zou blijven en inderdaad, hij vind alsnog een mooie vis. Hiermee was ik dus formeel de enige deelnemer die geblankt heeft, óók een prestatie toch?

Langzaam maar zeker liep de wedstrijd op zijn einde, om 12:00 uur was het afgelopen en verzamelden de deelnemers in de kantine van de manege. Daar werd de spanning nog even opgevoerd wat betreft wie de winnaar was want wat bleek: 2 teams hadden exact evenveel vissen gevangen, beide hadden er 24. Dat is toch mooi? De winnaars waren dus “Team DMH” en “Team Karperjunkie”, beide teams hebben daarmee 10 punten verdiend wat de stand in de competitie er alleen maar spannender op maakt. Hoe leuk kan het zijn?

Als beloning mochten zij, op volgorde van wie de meeste vis had gevangen, als eerste een prijsje uitkiezen waarna de overige prijzen via de Bingo-App werden verloot. Het maakt dus niet uit hoeveel vis je vangt om iets leuks te kunnen winnen, de aantallen zijn alleen belangrijk voor de competitie want de eindbeloning kan groot zijn. Maar dat zien we de volgende keer wel weer!!

Uiteindelijk zijn er overigens 74 vissen gevangen waardoor we weer een mooie 370 euro kunnen bijschrijven voor “Het vergeten Kind”, de teller staat nu op 645 euro en dat is al een mooi bedrag zo. Hopelijk vullen we het met de laatste wedstrijd nog even lekker bij!!

De volgende wedstrijd staat gepland op zaterdag 13 oktober, deze duurt van 04:00 uur tot 16:00 uur maar wat later beginnen is geen probleem. Deelname is uiteraard ook deze keer weer alleen voor leden van onze HSV. Solo mag, koppel of meer mag, als er maar niet met meer dan 10 hengels gevist wordt, zie het reglement op de website. Zie ik jou ook op 13 oktober?

Jos.