De Marathon 2016: het verslag

017

Inmiddels zit de 5e wedstrijd uit de karpercompetitie van de KCA er ook alweer op, “de Marathon van 2016”. Een wedstrijd met een rijke historie: inmiddels 11 edities achter de rug, ooit begonnen op diverse secties langs de Hoge Vaart maar na 5 jaar verplaats naar het wedstrijdparcours langs de Lage Vaart, vooral door het enorme verschil in vangstkansen op de diverse trajecten langs de Hoge Vaart. Inmiddels hebben we 6 edities gevist aan de Lage Vaart en langzaam maar zeker komt deze negatieve tendens weer terug. Het resultaat wordt steeds meer voorspelbaar en de vangsten vinden slechts op een deel van het parcours plaats, zou het komen omdat de visstand achteruit holt of omdat het betreffende gedeelte ‘kapot gevist’ is? We weten het niet, wat we wel weten is dat de Marathon in deze opzet toch een voorspelbaar evenement wordt en dat is jammer. Tijd voor iets nieuws? Daar gaan we maar eens over nadenken de komende tijd.

Alle deelnemers verschenen op vrijdagmiddag keurig op tijd maar vooral fris en fruitig aan de start voor de loting van de 11e editie van deze koppelwedstrijd. Na de felicitaties aan de jarige Koen (bedankt voor de drankjes) hebben we snel de loting gedaan, hierbij werd wederom gebruik gemaakt van een ‘BingoApp’ en het blijft leuk hoe je met zoiets simpels de volgorde van loting eenvoudig kunt oplossen. Waar maak je dergelijke creativiteit elders mee??

001

Datzelfde geldt voor de GroepsApp die we voor iedere wedstrijd instellen, dergelijke media maken veel dingen een stuk eenvoudiger en het creëert ook een mooi collectief en een goede ‘wedstrijd’sfeer. Het gaat niet om het winnen (dat is een grapje uiteraard) en ook niet om prijzen, het gaat om een lekker weekendje vissen langs de waterkant en ik denk dat deze doelstelling wederom gehaald is.

Ook over de weersomstandigheden mochten we niet mopperen. Het was zeker geen zweetweer (mijn handdoek kon in de tas blijven) en de voorspelde langdurige regenbui voor de zaterdagnacht en zondagochtend bleef ook weg. Wel hebben we de nodige regen gehad in de nacht, enkele pittige buien ook, maar al met al was het toch prima visweer. De meeste spullen gingen zo goed als droog mee naar huis, ideaal natuurlijk.

En daar waar de vorige marathon werkelijk een “wier gruwel” was viel ook dát deze keer ontzettend mee zodat ook Mario de hele wedstrijd kon blijven zitten (en met succes). Her en der passeerde een plukje, aan de overkant lag iets meer, maar de lijnen bleven waar ze lagen en dat is wel zo prettig. Wat was het erg vorig jaar ………… Maar hoe ging het met de wedstrijd zelf?

De start was rustig, iedereen installeerde zich voor de komende 2 nachten en de hengels gingen te water. De ene deelnemer voerde veel, de andere juist niet, de aasjes werden overal gedropt (eigen kant, overkant, en alles daar tussenin), de ene gebruikte een voerboot en de andere een rubberboot. Mag allemaal, ooit was dat bijzonder maar nu allang niet meer. Vangstmeldingen waren er nog niet, diverse uitgebalanceerde avondmenu’s, een enkele voorzien van sla en tomaat maar allen vooral gebaseerd op plantaardige olie passeerden in de App.

002

Mario en Harry konden wel al snel een bijzonder vangst melden, zij wisten een eend in het net te krijgen die een (waarschijnlijk) gebroken vleugel had. Vervolgens hebben ze de dierenambulance gebeld die snel verscheen en zich over het beestje ontfermt heeft. Strakke actie hoor! En na afloop ook een prijsje waardig.

003

Overigens stond er vandaag voor deelnemer Harrie de Lange veel op het spel. Door 2 overwinningen in de competitie kon hij met deze wedstrijd de beslissing forceren en de super hoofdprijs van waardebonnen á 200 euro van Raven Fishing mee naar huis nemen. Helaas voor hem waren er deelnemers die toch echt voornemens waren om voor uitstel te zorgen, zou het ze lukken of kon bij Harrie de vlag uit?

Ondertussen gingen er wel wat extra prijsjes uit voor de eerste brasem en de eerste winde. Dennis ving de eerste brasem en won een waardebon á 10 euro, die foto van de eerste winde had wat meer voeten in de aarde aangezien de foto van de eerste vangst niet juist was en, streng als we zijn, ongeldig werd verklaart. Het was dan ook bijna hilarisch dat dezelfde vanger vervolgens enkele minuten later weer een winde ving en nu wel zijn prijs in ontvangst kon nemen. De hand van God? We weten het niet maar het lijkt er wel op.

004

005

Zoals gebruikelijk was er ook voor deze Marathon een weegschema ingesteld, het eerste slachtoffer had een makkie, de tweede overigens ook want er werd niks gevangen. Maar de derde (uitgerekend Harrie) kon aan de bak, eindelijk was er vis op de mat (1.20 uur ’s nachts) en Harrie was op dat moment de weger. Hij spoedde zich naar stek 2, snel werd de vis van Koen gewogen (6 kilo rond), op de foto gezet en bij de organisatie gemeld waarna de rust weer even terug keerde.

006

Maar niet voor lang. Het was Rody op stek 1 die het weegteam een onrustig nachtje ging bezorgen. Hij wist deze nacht maar liefst 2 vissen op de mat te krijgen, de eerste om 3.30 uur en deze woog 4.7 kilo, de tweede om 4.45 uur en deze woog 4,8 kilo. Goed bezig hoor, zo zien we het graag natuurlijk.

007

008

En daar bleef het dan voorlopig bij. Alle wakers bleven stil, er werden wel windes en brasems gemeld maar de karper liet zich niet zien. Het werd wat drukker op de GroepsApp en diverse sfeerfoto’s passeerden de revue. De stemming zat er in ieder geval prima is, het weer was overdag uitstekend te doen maar we kwamen natuurlijk wel voor karper en daar bleef het toch een beetje aan mankeren.

009

Maar uiteindelijk werd er toch een vis gemeld, het was Mathijs op stek 4 die er rond 17:30 uur eentje op de mat had. De vis werd snel gewogen en bleek een gewicht te hebben van 4,9 kilo. Goed genoeg voor een derde plek op dat moment en voor een flesje Bacardi, de prijs die op de eerstvolgende vangst was gezet. Vis op de mat elders is bij veel deelnemers toch altijd weer een motivatie om de aanpak te herzien en de boel misschien even te verversen. Bij ons wel in ieder geval, echt helpen deed het niet maar dat terzijde …….

010

De avond deed zijn intrede, er werd slecht weer voorspelt dus alles wat niet direct noodzakelijk was werd veilig gesteld in de auto. Buienradar werd nauwgezet gevolgd door velen maar uiteindelijk viel het allemaal weer bijzonder mee gelukkig. Een beetje regen, op enig moment een stevige bui maar toen lagen we allemaal op 1 oor en werd er toch niks gevangen, niemand hoefde dus voor vis de tent uit. Hoewel ….. toch wel, het was wederom Rody op stek 1 die een vis had. Marc had hem gewogen en gefotografeerd en het bleek een schub van 4.2 kilo te zijn. Zijn eerste plek werd nog steviger weggezet, en daarmee ook de spanning in de competitie. Leuk hoor!

011

Om 2:00 uur ’s nachts stond Marc met de weegspullen bij mij aan de tent. Ik had een ‘shoot-out’ van Paul verloren (Bingo is top!) dus ik was als eerste aan de beurt mocht er iets gevangen worden. Mijn beurt liet weliswaar anderhalf uur op zich wachten maar toen was het zover: het was Rody die vis had. Het was droog dus snel in de auto en op naar stek 1. Vis gewogen (5.6 kilo), fotootje en weer naar bed. Althans, dat was het plan. We stonden nog even na te kletsen (rigjes spieken zeg maar) toen plotsklaps de andere hengel een run nam. Vakkundig werd de vis door Rody gedrild en belandde in het net. Ook deze snel gewogen, het was een mooie volle schub van 7 kilo en ook die kon snel weer terug. Voorzichtig namen we afscheid en zocht ik mijn bedje weer op. Wist je trouwens dat Rody over deze wedstrijd een leuke filmpje heeft gemaakt? Je vindt hem hieronder:

Om 6:30 schrok ik wakker, en omdat ik toch thuis even een soort boodschap moet doen was dat een mooi moment om de weegspullen over te dragen aan Klaas en Jeroen.

Eigenlijk verwacht je er dan niet veel meer van, maar in de laatste uurtjes liet het middengedeelte van het parcours ineens van zich horen. De eerst die een vis had was Wilco, een schub van 8.1 kilo kon op de foto en ook Wilco (en automatisch zijn maatje Frank) deed mee in de race voor de punten. Het leverde hem overigens een Korda Cutter op en óók nog een waardebon van 10 euro voor de zwaarste vis van de wedstrijd.

012

Maar er kwam er nog eentje, het was Mario op stek 7 die om 9.30 uur nog een mooie vis wist te verschalken. Een mooie schub van 5.7 kilo, goed voor klassementspunten én een flesje ‘Licor 43’, één van de felbegeerde prijzen dit weekend. Zo zie je maar dat wanneer je de hele wedstrijd uitvist …….. grapje, top gedaan hoor!!

013

Zelf wist ik ook op de valreep nog een prijsje binnen te slepen door op het juiste moment een brasem te kunnen melden. Het was overigens wel een bijzondere volgens mij, ik heb namelijk zelf nooit eerder een ‘two tone’ brasem gezien. Grappig, en het was een beste vis!

014

Meer vis kwam er helaas niet op de mat, om 12:00 uur was de wedstrijd afgelopen en om 12:30 was iedereen paraat voor de prijsuitreiking. De meeste foto’s hiervan vind je in de betreffende foto’s. Het zal geen verrassing zijn dat Rody de winnaar van “De Marathon 2016” is geworden, en dat met een overmacht van 5 vissen.

Rody Calis. winnaar Marathon 2016

018

Overigens hadden we ook weer een prijsvraag met betrekking tot het verwachte aantal vissen, deze werd nipt gewonnen door Ralph. Hij ontving daarom een mooi pakket (boilies én een liter liquid) van onze trouwe sponsor Bossche Boilies. Goed gegokt en ‘BB’ wederom bedankt voor het gratis beschikbaar stellen van deze mooie prijs, top!

015

016

Tot zover het verslag van wederom een leuke wedstrijd, of “De Marathon” er volgend jaar in deze vorm nog bij zit weet ik nog niet maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Eerst gaan we ons maar eens voorbereiden op “Single the Best”, voor sommige deelnemers aan de competitie een belangrijke wedstrijd: wie wordt de nieuwe clubkampioen??

Jos