Een unieke kans voor onze karper-vissende leden
Al enige tijd zijn wij op zoek naar een acceptabele vervangen voor karperlood en er is weer een nieuwe speler op de markt gekomen, het betreft het bedrijf ecosinkers.nl. Hun product is inmiddels onderzocht door Sportvisserij Nederland om te kijken of het daadwerkelijk een goede loodvervanger is en dat blijkt zo te zijn. Ze zijn inmiddels toegevoegd op de website van Sportvisserij Nederland waar je alle goedgekeurde loodvervangers kunt vinden en zo ondertussen komen er steeds meer acceptabele producten op de markt. En dat is mooi!

Het zoeken náár en gebruiken ván loodvervangers is overigens niet slechts een vriendelijk verzoek maar een serieuze zoektocht voor de sportvisserij om afspraken na te komen en begin 2027 geheel loodvrij te vissen. ‘Geheel’ zal misschien nooit haalbaar zijn, ‘grotendeels’ is sowieso het streven! Waar ging het ook alweer om?


“Green Deal Sportvisserij Loodvrij”

Op 22 mei 2018 is de “Green Deal Sportvisserij Loodvrij” ondertekend op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze overeenkomst tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij Nederland heeft als doel om het loodgebruik in de sportvisserij, inclusief het gevaarlijke “zelf gieten” van lood, binnen drie jaar fors te verminderen en vóór 2027 helemaal te stoppen. Lood wordt door sportvissers gebruikt als werp of balanceer gewicht en komt door verlies soms in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, giftig voor mens en dier. Op veel plekken in de samenleving is daarom het gebruik van lood al teruggedrongen en/of verboden. Denk hierbij aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht.Een beter milieu begint bij jezelf
De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Sportvisserij Nederland zal daarom inspanningen gaan verrichten om het gebruik van lood in de sportvisserij zo snel mogelijk af te bouwen, een beter milieu begint immers bij jezelf. Ook de Nederlandse waterbeheerders en overheden vinden dit van groot belang, daarom is met de Green Deal-aanpak van de overheid, die inzet op vergroening van economie en samenleving, een gezamenlijk programma gestart.Loodvervangers: een goed alternatief?
Het is duidelijk dat de markt enorm op zoek is naar milieuvriendelijke alternatieven voor het gebruik van lood in de hengelsport, bescherming van ons milieu staat dan ook centraal in de ontwikkeling van de nieuwste producten. Enkele doorzetters zijn erin geslaagd een volledig loodvrij en milieuverantwoord product te ontwikkelen met zo goed als behoud van de normale afmetingen. Deze loodvrije werpgewichten zijn slechts ietsjes groter zijn dan de reeds bekende loodvarianten maar behouden hiermee alle eigenschappen die u van gewoon lood gewend bent.

 

Wil jij loodvervangers gratis testen? Dat kan bij HSV Almere!!

Omdat ons bestuur groot voorstander is van het terugdringen van lood in de hengelsport en daarmee het standpunt van Sportvisserij Nederland deelt zet zij zich graag actief in om lood uit de sportvisserij te verbannen. Dat regel je natuurlijk niet in een week, en ‘onbekend maakt zeker op dit gebied onbemind’, dus wat werkt nou beter dan gewoon zelf eens te testen hoe het vissen met één van deze loodvervangers bevalt? Wij willen dat enorm graag stimuleren en hebben daarvoor een ‘Lead Free Event’ voor karpervissers van onze HSV bedacht:

Maximaal 25 karper-vissende leden kunnen zich aanmelden voor dit Event, ben jij er daar eentje van? Je meldt je dan snel even aan via kca@hsvalmere.nl, en wanneer jij de bevestiging hebt dat je officieel deelnemer bent geworden kan je zelf zelf 6 stukken van één van de de door Sportvisserij Nederland goedgekeurde loodvervangers aanschaffen. Je bepaalt zelf welke en de gemaakte kosten kan je na ontvangst van de vervangers declareren bij de vereniging (zorg wél voor een bon/factuur).

Met de aangeschafte loodvervangers ga je dan in de maand juni één of meerdere keren vissen. Een dagje, meerdere dagen, een heel weekend, het maakt ons niet uit. Het enige wat wij hiervoor van je terug verwachten is een objectieve mening die wij middels een korte vragenlijst gaan inventariseren. Het kost je dus helemaal niets en het levert ons een mooi stukje feedback op.

Heb je Interesse? Meld je dan aan via kca@hsvalmere.nl en doe met ons mee.

Blijft het daarbij?

Zeker niet! Ook voor witvis, roofvis en vliegvissen zijn dergelijke ‘Events’ mogelijk, kartrekkers voor de witvis kunnen zich hiervoor aanmelden bij de vereniging. Dus heb jij een goed idee? Laat het ons dan weten via info@hsvalmere.nl