In de welbekende “Green Deal” tussen overheid en hengelsport werken beide partijen samen om het gebruik van lood in de sportvisserij op korte termijn te verminderen en op langere termijn te stoppen door een cultuuromslag (gedragsverandering) in de sportvisserij realiseren. Hoewel de cijfers m.b.t. het loodverlies door sportvissers naar mijn idee schromelijk overdreven worden komt er wel degelijk lood vanuit de hengelsport in het milieu terecht wat schadelijk is voor mens en dier.

Wat ik in dat licht een slechte ontwikkeling vind zijn de zogenaamde ‘drop-off’ systemen die op de markt zijn gebracht. Deze worden vooral gebruikt op water met veel wier en waterplanten en het doel is om direct na een aanbeet het lood te lossen zodat er geen berg wier aan blijft hangen wat het drillen bemoeilijkt. Geen haar op mijn hoofd (oké, dat zijn er niet zoveel) die er nog aan denkt om expres mijn lood te dumpen want laten we eerlijk zijn: wie nu nog niet begrijpt dat dit niet meer van deze tijd is zal waarschijnlijk ooit als kind van de commode zijn gevallen.


Korda Heli safe: een mooi product, maar niet gebruiken met lood!!

.
Nou wil het toeval dat ik binnenkort een weekend op Jurassik Carpe III in Frankrijk ga vissen, wier en andere begroeiing zijn daar behoorlijk aanwezig. Het vislood zou dan bij een dril (even duimen maar) wel eens in de weg kunnen zitten dus een ‘drop-off’ systeem is daar zeker een uitkomst. Maar dan natuurlijk niet met lood. Op internet kwam ik een filmpje tegen van een jongeman (zie onderaan deze pagina) die zijn eigen werpgewicht maakte met kiezelstenen, een stukje ijzerdraad, een wartel en wat kit. Op mijn werk kom ik nogal eens wat stenen tegen, het leek mij dan ook een prima idee om daar eens wat moois mee te doen.

Eigenlijk is het ook heel simpel: ijzerdraadje buigen, kit op de steen, ijzerdraadje erin duwen, kopje water met zeepsop waar je even met je vinger in dipt zodat je het geheel zonder geplak mooi glad kan vegen. Ik heb ervoor gekozen om geen wartel te gebruiken, Ik hoef er namelijk niet mee te werpen dus ik clip hem rechtstreeks aan de safetyclip vast en plaats het rubbertje er losjes op zodat de steen voldoende prikkracht aan de haak geeft maar vervolgens makkelijk loskomt.

Of het werkt? Dat weet ik medio mei hahaha.

NB: het is wat naïef om te denken dat een loodverbod er niet komt, persoonlijk denk ik namelijk dat zo’n verbod er wel degelijk komt (2027, klikkerdeklik). Reden temeer om je nu al te verdiepen in goede vervangers, en zeker wanneer je een voerboot gebruikt heeft een simpele steen eigenlijk alleen maar voordeel. Ook in niet-begroeit water (camou, soaken, makkelijk drillen).





Het eindresultaat hieronder. Uiteraard zakt de steen deels in de bodem en kan je de safetyclip bv nog camoufleren met wat wier. Wel maak ik de onderlijn door de hoogte van de steen iets langer dan normaal en plaats ik de putty dusdanig dat de onderlijn vanaf de clip direct naar de bodem loopt. Het ijzertje heb ik trouwens een kwart slag gedraaid zodat de clip in de richting van de steen loopt en minder opvalt. En sowieso kan het altijd beter, doe je best!!