Vissen op karper in de winter, het zijn er maar weinigen die er de lol van inzien en het zijn er maar weinigen die ook daadwerkelijk een winterkarper weten te vangen. Maar zeg nou zelf: bestaat er een mooiere foto dan jijzelf met zo’n bronskleurige rakker (of met een echte ‘beul’) in de sneeuw?
Eerlijk is eerlijk: in mijn archief vind je deze foto’s niet. Ik ben een echte “mooi weer” visser maar ik kan wel, naast de warme kachel, genieten van de inspanningen van anderen die blijkbaar wat kou-bestendiger zijn dan ik. Voor mij was er maar 1 uitdaging in deze maanden en dat is “De Winterwedstrijd”. Dan moet ik, en dan ga ik ook! En omdat ik mij altijd graag overal goed op voorbereid ga ik ieder jaar weer het internet afstruinen op zoek naar tips en die vind ik dan ook: pagina’s vol. Daarnaast zoek ik rond deze tijd altijd onderstaand blad wat ik ooit aangeschaft heb weer even op en lees het winterdeel weer even door.
Maar eigenlijk lees je overal ongeveer hetzelfde verhaal en geven ze dezelfde tips, ik heb de hoogtepuntjes voor de aardigheid eens in een artikel samengevat. Heb jij aanvullingen of tips? Ik hoor ze graag en verwerk ze eventueel later in dit verhaal. Altijd makkelijk voor de volgende winter toch? Het mag duidelijk zijn dat je in dit artikel weinig tot geen tips uit eigen ervaring zult vinden, de meeste informatie die ik heb gevonden kwam hier vandaan:
https://karperwereld.nl/vang-meer-winterkarpers-tips-martin-post/
En deze is ook de moeite waard:
https://www.karperwereld.nl/tips-voor-het-najaar-martin-post
Ik denk wel dat het een leuk verzamelwerk is geworden, doe er je voordeel mee!!
locatie: zoekt en gij zult vinden!
Wat is nou een echte winter hotspot? De vis gaat in de winter maar minimaal op zoek naar voedsel en zwemt dus weinig, een goede stekkeuze is daarom zeker al het halve werk. Een goed begin is om te zoeken naar rustige plekken waar de karpers weinig tot niet gestoord worden, zij kiezen deze plekken graag om in een school te overwinteren. De vissen gedragen zich door de lage watertemperatuur een stuk trager en daarom blijven ze ook veel langer op 1 plek rondhangen. Het is daarom belangrijk om de aasaanbieding zo dicht mogelijk bij de vis presenteren. Focus je hierbij niet op 1 plek maar juist op meerdere plekken en kijk of je op deze manier een hotspot kan vinden. De zon is doorgaans ook van grote invloed op het aasgedrag van de karper, vergeet daarom nooit de oevers die het meeste zonlicht krijgen waardoor het water daar misschien nét een tikje warmer is. Vis bij voorkeur op een stek die in de luwte ligt, bijvoorbeeld onder bruggen en bij lange duikers. Het is geen toeval dat water bij duikers en onder bruggen minder snel bevriest, blijkbaar is het water daar nét een tikje warmer. Ook overhangende bomen en takken zijn zeker plekken waar karpers zich in de wintermaanden graag ophouden
Varieer ook eens van diepte, het kan echt geen kwaad om in de winter verschillende dieptes af te vissen maar het ene water is helaas het andere niet. Op sommige wateren zoeken de vissen vooral de diepere (vaar)geulen op terwijl ze op andere wateren vooral tussen de afgestorven waterplanten op de ondiepten liggen. Vergeet dus ook nooit de stekken waar in de zomermaanden erg veel wier staat. Deze plekken kunnen in de winter zeer productief zijn, kies bij voorkeur voor de gedeeltes die in de luwte liggen en waar de meeste uren de zon op schijnt. De karpers zijn in de winterperiode extreem gevoelig voor zonlicht (warmte) dus een rig op de ondiepe zonkant is zeker een optie!
Voorvoeren
Hoewel het zeker niet mijn ding is lees je wel overal dat er eigenlijk geen betere strategie is dan gedurende de koudere periode langere tijd enkele stekken aan te voeren. Ligt de vis eenmaal op je stek dan is het een kwestie van ‘vasthouden’ en ‘afromen’. Het meest ideale is het wanneer je minimaal 3 a 4 keer in de week een kleine hoeveelheid voer (een half blikje mais per keer?) kunt aanbieden. Op deze manier hou je het spijsverteringssysteem van de karper op gang en blijft de vis vangbaar. Vanaf het moment dat je stopt met voeren zal de spijsvertering nagenoeg stil vallen en wordt de kans op succes een stuk kleiner. Kilo’s boilies met de werppijp naar de stek lijkt mij overigens niet handig in dit jaargetijde.
Op de visdag zelf zou je zo min mogelijk moeten bijvoeren, 3 halve boilies, wat boiliekruim of een stuk of 10 maiskorrels zou voldoende moeten zijn om de aanwezige vis actief te krijgen en over de streep te trekken.
Aas
Aas heb je uiteraard in alle soorten en maten, moeilijk om daar een goed advies in te geven. Onthoudt in ieder geval dat oliën in koud water niet of nauwelijks vrijkomen dus vette aassoorten zoals vol-vette pellets voegen daarom ook niet zoveel toe. Zelf geloof ik in de koude maanden (oke, gezien de resultaten is mijn geloofwaardigheid niet al te hoog natuurlijk) in klein aas en het mag van mij zwaar ‘over flavoured’ zijn. Hij hoeft immers niet lekker te smaken maar dient wel super attractief te zijn. Daarnaast kan je kiezen uit bodem-aas, pop-ups en niet te vergeten de partikels. En vergeet ook vooral de inzet van PVA sticks niet!
Bodem-aas
Wanneer je met bodem-aas vist en dit soakt in een goede liquid dan ben je op de goede weg. De stofjes moeten wel goed wateroplosbaar zijn waardoor ze de karpers snel zullen triggeren. Een handige truc om alle triggers van een boilie snel in het water te verspreiden is om een deel van je boilies te vermalen in een crusher. Hierdoor ontstaan allemaal kleine aasdeeltjes die onder water snel prikkels afgeven en tegelijkertijd voor een wolkend effect zorgen. Een voerboot of PVA zijn hierbij onmisbaar.
Zacht aas?
Een andere goede tip is misschien het vooraf bewerken van je aas. Week je boilies voor en snij ze in kleine stukjes wanneer je gaat voeren. Voer compact met dit zachte aas, hoe minder moeite ze moeten doen om het voer te vinden en te verwerken des te makkelijker blijven ze ervan eten. Wanneer wij het al moeilijk en pijnlijk vinden om met onze koude handen een boilie plat te knijpen is de kans misschien wel groot dat een karper ook niet de moeite zal doen om meerdere harde boilies tussen de kaken te crushen. Het is maar een idee.
Pop-ups
Uitgebalanceerd haak-aas voorzien van een liquid of een goed gesoakte pop-up zullen sneller resulteren in een aanbeet. Een single fluo pop-up kan zelfs in de wintermaanden een nieuwsgierige karper haken als de montage op de goede plek ligt. Je kan hem natuurlijk ook op een klein bedje van partikels presenteren of de rig voorzien van een klein PVA zakje met boiliekruim. Check wel vooraf even of de PVA daadwerkelijk goed oplost! Felle kleuren die goed zichtbaar zijn zoals wit en geel hebben zeker wel mijn voorkeur. En wat dacht je van gecrushte pop-ups door je boiliekruim om aasdeeltjes in hogere waterlagen te krijgen? Het is maar een idee ……..
Partikels
Partikels zoals mais, hennep en kikkererwten kunnen in de wintermaanden zeer effectief zijn, in pinda’s en tijgernoten is het vertrouwen minder groot omdat ze zo hard zijn. Met partikels voorvoeren in de winter gaat prima maar houd de hoeveelheden wel klein! Zorg er wel voor dat de partikels goed geweekt zijn (zowel in de zomer als de winter uiteraard) of gebruik ze rechtstreeks uit een blikje uit de supermarkt. Gemak dient immers de mens.
Maden en wormen
Levend en dus bewegend aas zoals maden en wormen benaderen het dichts het natuurlijke voedsel van de karper en zijn door de beweging extra attractief. Eventueel combineren met een pop-up, foampje of gewoon een boilie maar hou de presentatie wel klein. Laat de maden een dag van tevoren rondkruipen in wat grondvoer en flavour en de maden zullen zich helemaal volvreten met deze lekkernijen wat ze vervolgens zullen uitwasemen wat ze onweerstaanbaar voor de karper maakt! Of maak een klein voerplekje ermee. En vergeet ook de fel gekleurde plastic varianten niet ……..
Haken
Haken moeten zeker in de winter (maar eigenlijk altijd natuurlijk) vlijmscherp zijn, de vissen zwemmen tijdens het azen erg traag dus de haak moet snel en makkelijk penetreren. De zogenaamde Long Shank met een rechte punt staat bekend om zijn snelle prikeigenschappen en zal, omdat de bekken van de vis in de winter harder zijn, niet snel gaan ‘lopen’. Maar je kan ook bewust kiezen voor een haak met juist een licht gekromde haakpunt. Deze blijft beter in de bek hangen dan een haak met een rechte punt en zeker wanneer de karper nauwelijks zwemt zou dit dan weer een aanzienlijk voordeel kunnen zijn.
Rigs: inkorten die handel
Naast bovenstaande zaken zijn ook rigs erg belangrijk in de wintervisserij. De karpers azen in koud water een stuk trager dus het inkorten van je rigs levert je zeker extra karpers op. Je praat dan over lengtes van zo’n 7 tot maximaal 10 centimeter. In combinatie met een subtiele line-aligner, een kleine scherpe haak en een ‘shot on the hook’ ontstaat er een effectieve en snelle inhaking! Wanneer je geen kennis van de hardheid van de bodem hebt is een chodrig of helicopterrig de perfecte methode. Je voorkomt daarmee immers dat de extreem korte rig in zijn geheel in de blubber verdwijnt.
Wil je weten hoe de ‘cracks’ denken over rigs voor hun wintervisserij? Check dan de rigtips van:
Koen Koops:
Ik vis graag door in de winter en pas mijn rigs enigszins aan in dit jaargetijde. De aanpassingen aan mijn favoriete rig hangen echter geheel samen met de beviste stek. Ga ik voor een stek op groot, open water, dan kort ik mijn rig (deze is 16-18 centimeter lang) niet in. Dit omdat ik uit ervaring weet dat de vissen op stekken op en rond taludranden of ondiepe platen nog steeds stevig zwemmen, ook tijdens het azen!
In de buurt van winterholdings in de vorm van obstakelstekken kort ik mijn rig in tot een centimeter of 12 in verband met de vissen die minder zwemmen (dus ook tijdens het azen) op deze relatief kleine stekken. Het nog verder inkorten van je rig is in mijn ogen onverstandig. Waar een shot on the hook, aligner en een verzwaring enkele centimeters onder de haak vanaf het voorjaar al standaard onderdelen zijn bij mijn rigs, nemen ze in de echt koude maanden een nog crucialere rol in. De haak is een maatje zes, meestal een ‘Super Hook’ en heel af en toe een longshank. Lager dan een maatje zes ga ik nooit aangezien ik daar het nut echt niet van inzie De daadwerkelijke opname van het aas verandert naar mijn idee helemaal niet. Dus niet geforceerd en onnodig subtiel doen omdat een paar Engelse boys roepen dat het nodig is! Mijn haakaas wordt iets kleiner (14mm boilies), mijn hair dus iets korter en af en toe komen er ook wormen of maden aan te pas.
Dus niet geforceerd en onnodig subtiel doen omdat een paar Engelse boys roepen dat het nodig is! Het creëren van verleiding wordt namelijk belangrijker. Zodra ik voor een iets kortere rig kies dan maak ik het gestripte gedeelte (van mijn 25lb gecoate onderlijn) onder mijn haak net iets langer, ongeveer 5 cm. Maximale bewegingsvrijheid en ruimte voor aasopname zijn immers uiterst belangrijk.
Martin Post:
De wintermaanden staan voor mij synoniem aan een taaie visserij in koud water. De karpers azen een stuk trager dan tijdens de zomerperiode en dat vraagt om een belangrijke aanpassing in de onderlijn. Zodra de watertemperatuur daalt tot onder de 8 graden en ik merk dat de aanbeten trager en minder frequent zijn, verkort ik mijn onderlijnen tot er een lengte overblijft van zo’n 7 tot 9 centimeter. De rest van mijn onderlijn blijft grotendeels hetzelfde omdat ik deze in het seizoen al minimaliseer om zo ook de meest schuwe karpers te kunnen vangen. Een cocktail van een haak met rechte punt, een subtiele aligner en een shot on the hook geven een karper na het opzuigen van het aas bijna geen kans meer om de haak kwijt te raken.
Willem Kwinten:
De wintermaanden blijven voor mij iets speciaals hebben. De sfeer heeft iets magisch en het grootste voordeel is dat je 9 van de 10 keer het hele water voor jezelf alleen hebt! Dit biedt mogelijkheden aangezien je op deze manier meerdere stekken kan afvissen op een dag. De rig die ik daarvoor gebruik is telkens dezelfde, namelijk een Hinged Stiff Rig met als haakaas een pop-up. De karpers zijn uitermate passief in de koudere periode en die ene spaarzame aasopname die ze nog zullen doen MOET direct hangen! In mijn beleving is er geen enkele rig zo effectief als de Hinged Stiff Rig. De haak staat altijd in de curve om direct in de onderlip te prikken en door de ring swivel draait de haak altijd recht de onderlip in, ongeacht van welke kant de vis komt! De totale lengte van de rig is bij mij 15cm. Hiervan is 10cm ‘boomsectie’ en 5cm curve tot aan de haak. Om de rig nog agressiever te maken slijp ik mijn haken tot het maximale. Wanneer de vis zich haakt zal hij in de winter vaak op het plaats delict blijven om zich van de haak te ontdoen. Een vlijmscherp geslepen haak zal dieper penetreren op het loodgewicht waardoor de vis aardig kansloos is tegen de Hinged Stiff Rig!
Luuk Zomerhuis:
Het is algemeen bekend dat onze geschubde vriend in de wintermaanden minder frequent en langzamer aast. Om ook in de koudere maanden succesvol te zijn, vraagt je rig om een aanpassing. Eén van de belangrijkste punten voor mij is de lengte en de haakkeuze van de onderlijn. Waar ik in de zomer gerust met een 20 centimeter lange onderlijn met een Wide Gape haak op een flink verspreide voerplek vis doe ik dat in de wintermaanden absoluut niet! Om het geheel af te maken vis ik in de winter graag met licht en opvallend haakaas, een kleine wafter bijvoorbeeld. Door deze precies op het gewicht van de haak uit te balanceren zal het haakaas nagenoeg geen gewicht hebben en bij een aasopname gelijk mooi diep in de bek van de karper vliegen. Zo vergroot je jouw kansen weer!
Meer artikelen van de karpercommissie
Wilt u meer artikelen van de karpercommissie lezen? check dan snel even deze link!