In het Weekend van 17-19 juni 2022 hebben we de inmiddels alweer de 13e editie van “de Vrije Slag” gevist, na al die jaren nog altijd een supermooi concept. Helaas moesten we het deze keer met wat minder teams dan gebruikelijk doen waar diverse oorzaken aan ten grondslag lagen, jammer maar het is niet anders. De weersvoorspellingen waren super, althans voor degenen die hier vooral een lekker weekendje vissen in zien. Voor degenen die het allemaal wat serieuzer aanpakken kon de voorspelde hitte wel eens slecht uitpakken.

De meeste teams arriveerden al vroeg op hun stek om op hun gemak de voorbereidingen te kunnen treffen, voor ons was dat niet anders. We hadden voor een bekende stek gekozen maar die moesten we laten schieten. Opmerkelijk: op 5 kilometer oever 1 bevisbare stek en 3x raden waar iemand (de boer?) dan zijn pomp laat plaatsen: inderdaad, midden op deze stek.

We wilden niet het risico lopen dat deze pomp zaterdag opgestart zou worden dus trokken we verder de polder in. Als je het gedeelte langs de Trekweg neemt kan je dat verdelen in 4 zones. 3 daarvan waren geclaimd voor een witviswedstrijd, 1 gedeelte was nog vrij en daar zouden we dan neerstrijken. Er was keurig gemaaid, maar helaas tot een meter of 8 uit de oever. Een dikke rietkraag lachte ons toe (of uit), dit zou werken worden op deze bloedhete vrijdag (NB: we hebben dit inmiddels wederom aangekaart bij de diverse partijen). Op de geclaimde gedeeltes waren wel open plekken, jammer (irritant eigenlijk) dat je dan op zaterdag moet constateren dat de wedstrijd van de Wassenaarse Hengelsportvereniging blijkbaar niet door ging. Afijn, na een goed uur zwoegen en zweten hadden we een pad naar de hengels en konden we verder met de voorbereidingen.

Om 17:00 uur begon de wedstrijd en kon ik in de App bekend maken hoe je een geldige foto kon maken: er moest op de foto een tentharing zichtbaar zijn.

Zoals verwacht was het team van Timmo en Niels snel op stoom, ze hadden als eerste diverse vissen gemeld en het leek een ‘walk in the park’ voor ze te worden. Dat ze goed vingen was niet echt een verrassing, zij hadden de stek ruim van tevoren goed aangevoerd dus áls de vis in de buurt was dan zouden ze de onthaakmat van de heren zeker een bezoekje brengen.

Een ander team wat er iedere keer weer veel werk van maakt is het team van Rody en Jesse, toch duurde het even voordat zij de eerste vissen konden melden. Best wel verrassend gezien de energie die zij hier iedere keer weer insteken maar het begon uiteindelijk toch ook bij hen te lopen en dat was natuurlijk goed voor de wedstrijd.

Het team van Robin en Dennie sloot iets later aan, ik zag hen vooral als ‘outsiders’ maar het duurde niet lang voordat zij zich aan de kop van het klassement konden melden. Ook bij hun lag de vis op de stek en ook zij hadden een goede voorbereiding achter de rug. Het zou dit weekend nog spannend worden in de top 3.

Dan hadden we nog het team van Wim en Silvester, zij zaten op een doorgaans kansrijke stek maar het bleef bij hun angstvallig stil. Pas toen het eind van de wedstrijd in zicht kwam werden er wat karpers gemeld, het was toen echter al te laat om nog serieus mee te dingen naar de overwinning. Wel heeft Silvester zich nog even verdienstelijk gemaakt en een grote tak (of is het een stam?) uit het water gehaald: dat zal menigeen een verloren ‘rig’ besparen.

Vervolgens deden Daniël en Kevin ook weer mee, maar zij mogen net als wijzelf (Jos en Mario) tot de recreatieve tak gerekend worden. Even lekker een weekendje ontspannen achter de hengels met als credo “meedoen is belangrijker dan winnen”. En inderdaad, zo denken wij er ook over. Toch vingen we instant allemaal een visje en was het weekend ook voor deze teams toch geslaagd.

Aan de kop van het klassement was het wel enorm spannend, iets wat de deelnemers zelf niet met zekerheid wisten (de score wordt niet tussentijds bekend gemaakt) maar wat ze wel allemaal een beetje vermoeden. Allemaal zaten ze iets onder de eigen verwachtingen en dat zorgde voor nóg meer druk op de teams. Er moest gewerkt worden, verslappen was geen optie.

Maar ondertussen hadden Wim en Silvester een ander probleem wat de tegenvallende vangsten kon verklaren: meerval op de stek. Wim wist er maar liefst 4 te vangen en een dergelijke meervalpopulatie op de stek is waarschijnlijk niet zo goed voor de karpervangsten. Sowieso hoor je steeds meer geluiden over de vangst van (grote) meerval, of dat nou zo fijn is voor onder andere de brasemstand in de polder valt nog te bezien.

Richting het einde leek het team van Rody en Jesse toch af te haken en werd het nog bijzonder spannend tussen team Timmo/Niels en team Robin/Dennie met op enig moment een verschil van 1 vis: 24 versus 25. Vak voor tijd vingen beide teams nog vis, maar uiteindelijk trokken Timmo en Niels toch aan het langste eind: 27 tegen 25, de winst in de Vrije Slag 2022 was voor hun. Ze wonnen hiermee 2 schitterende Solar stoelen (mede mogelijk gemaakt door Raven Fishing) en, en dat is zeker niet minder mooi, ze mogen een jaar lang pronken met de prestigieuze trofee van ‘De Vrije Slag’.

Vervolgens werden er nog 4 mooie Solar stoelen verloot, evenals een aantal emmers aas i.c.m. een oplaadbare hoofdlamp. Iedereen ging dus met een prijs naar huis. Bovendien ontvingen Wim (meeste meerval) en Dennie (mooie spiegel) nog een extra prijs omdat Daniël en Kevin de prijsuitreiking lieten schieten.

Nog even de cijfers op een rijtje:
Timmo/Niels: 27 vissen
Robin/Dennie: 25 vissen
Rody/Jesse: 21 vissen
Wim/Silvester: 8 vissen
Daniël/Kevin: 5 vissen
Mario/Jos: 3 vissen

Totaal: 89 vissen, conclusie? Instant karpervissen valt dus niet meer mee tegenwoordig, alleen wanneer je bereid bent om veel te voeren vang je ook veel karper.

Na de prijsuitreiking werden de resultaten en technieken nog even nabesproken en vroeg de organisatie zich af of er nog wel behoefte is aan dergelijke wedstrijden. Bij de deelnemende teams was dat zeker zo en ach, eigenlijk is het ook best wel leuk. Het idee van hoger inschrijfgeld en grotere prijzen heeft geen nieuwe deelnemers opgeleverd dus daar stappen we weer vanaf.

De volgende wedstrijd wordt “De Marathon 2022”, meer info volgt snel ……………..