Afgelopen zaterdag stond de finale van de “Commercial Carp Challenge 2018” op het programma. De 4e wedstrijd uit een reeks wedstrijden op commerciële karpervijvers, 2x op Visvijver ’t Mun en 2x op  Toms Creek. De finale van deze dag werd gevist op Toms Creek.

Nadat de organisatie vooraf de stekken had vastgelegd (eentje voor de ochtend gekoppeld aan eentje voor de middag) konden we ter plekke met de Bingo App snel bepalen wie als eerste mocht kiezen. Eerlijk gezegd weet ik niet meer wie dat was, feit was wel dat de loting gladjes en snel verliep waarna iedereen na een bakje koffie (en het uitzitten van een klein regenbuitje) naar de stek kon. Snel werd de hele handel opgetuigd en vervolgens kon iedereen toen alles klaar stond geduldig wachten op het signaal waarop de wedstrijd zou beginnen, vooraf voeren was namelijk niet toegestaan. Uiteindelijk klonk de verlossende toeter en konden de lijnen te water.

Het weer werkte ondertussen ook wel weer heel erg mee (perfecte planning dus), er kwam een heerlijk zonnetje door en het was droog. Al snel werden her en der de nodige vissen gevangen, het is immers niet het moeilijkste viswater maar dat voordeeltje geldt natuurlijk voor alle deelnemers. Ook de familie Pannegieter (duidelijk geen koekenbakkers) wist al snel menig visje op de mat te krijgen hoewel het bij Britt in de ochtend nog geen storm liep. In de middag ging het gelukkig, na een paar tips van Arnold, een stuk beter voor haar.

Datzelfde gold trouwens voor meer deelnemers, bij sommigen was de ochtend echt beduidend rustiger en bij een enkeling (waaronder een debutant) eigenlijk gewoon heeeeel erg slecht terwijl het in de middag veel beter liep. Gelukkig maar, als overal lekker gevangen wordt komt dat de strijd (bij wijze van spreken dan) alleen maar ten goede.

Om 12:15 uur ging wederom de toeter, het eerste wedstrijdgedeelte zat erop en de deelnemers moesten verkassen. Dat is wel weer een dingetje maar, zeker voor degenen bij wie het niet liep, toch ook wel weer prettig. Nieuwe stek, nieuwe kansen toch? Tussendoor werden ook de eerder bestelde snacks op de stek geleverd (prima geregeld weer) dus de pauze werd goed besteed. Om 13:15 ging wederom de toeter en werd aangevangen met het tweede gedeelte van de wedstrijd. Bij mij en min buurman Marco liep het wederom prima, de ene na de andere vis kwam eruit. De meeste deelnemers konden we ook zien zitten zodat we een beetje een beeld van de resultaten hadden. We zagen dat er nog een paar deelnemers lekker aan het ‘harken’ waren, het blijft daarom toch altijd op een gezonde manier best wel spannend.

Wat wel opviel bij mij was dat de meeste vis eigenlijk voor de eigen kant vandaan kwam, vlak voor de voeten zeg maar. Beetje voer erin, aas erop en na een paar minuten was het dan raak. En zo niet, het ritueel herhalen totdat het uiteindelijk wel raak was. Ik kon zien dat de meeste deelnemers dit inmiddels ook ontdekt hadden (of net als ik gewoon ordinair afgekeken) want de meesten visten ondertussen succesvol onder de eigen kant. Ook Arnold zag ik veelvuldig onder het kantje vissen, en met succes. Net als bij Mario (en Rene) overigens.

Inmiddels naderde het einde van de wedstrijd, om 16:30 ging de toeter en zat de laatste competitiewedstrijd erop. Ik wist dat ik mijn directe concurrent (buurman Marco) in de slotfase met een ‘last minute’ karpertje afgetroefd had maar verder had ik geen idee hoe de uitslag zou zijn. Niemand niet trouwens, en dat is eigenlijk iedere keer zo. Als je de hele dag gefixeerd naar je hengeltop kijkt krijg je van de omgeving niet zo heel veel mee natuurlijk.

Bij de lodge waren ondertussen de voorbereidingen voor de afsluitende BBQ door het personeel van Toms Creek gestart, prima geregeld en het zag er uitstekend uit. We moesten wel zelf grillen maar daar hadden we iets op bedacht: degene met de minste vissen zou zich hiermee bezig houden, en hoewel Eddy degene met de minste vis was moest Britt (2e plek onderaan) helaas grillen omdat Eddy niet mee zou eten. Hadden we toch nog ons eigen grillmeisje en eerlijk is eerlijk, prima gedaan hoor. Als je wilt mag jij dat zeker vaker doen!

Sowieso was het weer erg gezellig na afloop maar dat is eigenlijk iedere keer zo. Een gezellige groep mensen bij elkaar voor wie deelnemen belangrijker is dan winnen, ik kijk er iedere keer weer naar uit. Ondertussen werd door de organisatie de score berekend en verwerkt, niet alleen de dagscore maar ook de einduitslag van de competitie zou bekend gemaakt worden. Wie is de beste commercial visser van de vereniging in 2018??

Na check, check en dubbelcheck was de organisatie eruit: Marco had vandaag met 24 vissen de derde plek bemachtigd. Voor hem een paar aardigheidjes die we ook deze keer weer zeer aantrekkelijk bij Raven Fishing konden aanschaffen en natuurlijk de felicitaties van de overige deelnemers. Prima gedaan!!

Daarna werd het nog even leuk, want Jos en Arnold Baas bleken exact evenveel karpers te hebben gevangen. Beiden hadden er 25, dat betekende dat er even een kort Bingo spelletje gespeelt moest worden om te bepalen wie de eerste prijs had gewonnen. Uiteindelijk was het Jos die deze Bingo won, en ‘for te record’ was hij daarmee de dagwinnaar. Voor beiden lagen er overigens diverse aardigheidjes klaar.

Wat overbleef was dan nog de winnaar van de “Commercial Carp Challenge 2018”. Nadat de resultaten van de voorgaande wedstrijden gecheckt waren en bij iedere deelnemer de 3 hoogste scores waren opgeteld kon de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt worden, en dat bleek ik zelf te zijn. Normaal gesproken begint dan hier het betoog over hoe geweldig de winnaar het gedaan heeft enz. enz. enz. maar om dat nou over mijzelf te doen lijkt mij wat flauwtjes. In ieder geval mocht ik de mooie en prestigieuze trofee mee naar huis nemen, hij staat inmiddels te pronken op het dressoir. Voor zolang het duurt vrees ik, dit i.v.m. een iets andere mening van mijn vrouw hierover.

En hiermee eindigt dan de “Commercial Carp Challenge 2018”, we zijn voornemens om dit ook volgend jaar weer te organiseren en zullen ons nog even buigen of er iets moet worden aangepast in de opzet. Hopelijk zie ik alle deelnemers van dit jaar in ieder geval dan ook weer terug, en er is in dat geval ook nog plek voor andere geïnteresseerden. Mocht het je wat lijken, hou dan de website in de gaten.

Jos.