Degenen die mij kennen weten dat ik mij tot voor kort vooral van het ‘karpervissen’ bezig hield, maar recent heb ik ook het feederen op witvis ontdekt. Ik was al enthousiast over de method visserij op Toms Creek maar nu heb ik ontdekt dat vissen met de feeder op de Lage Vaart op o.a. brasem (inderdaad, het is een omslag) eigenlijk ook bijzonder leuk is. Vooral wanneer je het allemaal niet te ingewikkeld maakt is die een zeer leuke visserij voor de zomerse avond-uurtjes. Dat resulteert dan ook direct weer in wedstrijdjes (super laagdrempelig, iets voor u?) maar daar gaat het nu even niet over. Ik wil namelijk iets anders even onder de aandacht brengen.
.

Visveiligheid bij het feederen
Ik ben zelf iemand die ‘visveiligheid’ bijzonder hoog in het vaandel heeft staan en zich graag in de techniek verdiept maar die anderzijds toch zo simpel mogelijk aan de slag wil. Voor mij geen ingewikkeld gedoe met zijlijntjes en lusjes. Ik heb daarom voor mijn feedervisserij gekozen voor een dunne gevlochten lijn op de molen met daaraan voor de demping bij de dril een stukje Powergum (lus in lus verbinding). Natuurlijk heb ik even rondgekeken naar de gangbare systemen en producten (kant en klaar of zelf maken?) en er is mij een enorm verschil met de karpervisserij opgevallen.

Bij karpervisserij draait alles om visveiligheid, waarmee bedoeld wordt dat de vis bij een onverhoopte lijnbreuk eenvoudig het gehele rigsysteem (inclusief uiteraard het lood of de loodvervanger) kwijt raakt. Hier is echt de afgelopen jaren enorm in geïnvesteerd en er zijn daardoor voor de karpervisserij diverse producten verkrijgbaar die nagenoeg garanderen dat een vis bij lijnbreuk slechts de onderlijn niet direct kwijtraakt. En als je dan ook nog het weerhaakje verwijdert (waarom zou je dat niet doen?) zal de vis binnen de kortste keren van het geheel verlost zijn.
.

Kant en klare systemen
Maar dan de feedervisserij: wat mij direct opvalt is dat de vis bij het gebruik van een kant en klaar gekocht systeem bij onverhoopte lijnbreuk de korf echt niet kwijt kan raken omdat er een stopper en allerlei andere ellende die op de Powergum gefixeerd zit dit tegenhoud (zie onderstaande foto).

Maar ook bij voorbeelden en uitleg van systemen die je op internet vindt is daar gewoon niet over nagedacht zoals je hieronder kan zien. Zowel de stopper als de wartel aan het einde zijn natuurlijk ‘killing’ en dat kan echt niet.

Ze zijn weliswaar te gebruiken, maar een voorwaarde zou dan moeten zijn dat je zonder weerhaak vist en dat lees ik dan jammer genoeg weer nergens terug. Met de weerhaak eraan zadel je de vis met een enorm probleem op en dat moet je als sportvisser niet willen.
.

Kan je er wat mee?
Het grootste probleem is de wartel waar de voerkorf aan vast zit die niet over de knoop aan het einde van de leader past en een stopper op de powergum die dit sowieso al onmogelijk maakt. Maar met de nodige karpermaterialen in mijn bezit was dit eigenlijk heel makkelijk op te lossen door de inzet van een wartel met een grote ring en een stopper die verkrijgbaar is bij Korda: een taps rubbertje wat je over de Powergum kan  schuiven met een half-open kraal erop die bij enige weerstand van het rubbertje en vervolgens van de lijn vliegt. Zo durf ik dit systeem wel in te zetten en dat geeft mij een goed gevoel.

Wat natuurlijk ook kan, is om het als een free-running system in te zetten wat betekend dat je de stopper gewoon in zijn geheel weglaat. Let dan alleen nog even op de verbinding Powergum/hoofdlijn.


.

De moraal van dit verhaal
Bekijk ook jouw montage eens zorgvuldig en vraag je slechts 1 ding af: “raakt de vis alles kwijt bij lijnbreuk?”. Als het antwoord ‘ja’ is, dan ben je goed bezig. Is het antwoord nee, verwijder dan in ieder geval de weerhaak. En weet je trouwens dat je zonder weerhaak, wanneer je maar een klein beetje een vis kan drillen, echt geen vis verspeelt? Reden genoeg om die weerhaak sowieso te verwijderen, maar dat moet je gewoon een keertje proberen.

Behalve wanneer je met maden vist, dan is het niet echt handig want dan vis je snel met een lege haak ……….