Tradities moet je niet veranderen, je kan ze hooguit verbeteren maar daar houdt het dan ook mee op. Vandaar dat we ook deze keer weer een Najaarswedstrijd witvis-feeder hebben gevist aan de Lage Vaart. Het was nog even spannend: de waterplantenmassa was de afgelopen dagen op sommige momenten nog nadrukkelijk aanwezig midden op de vaart en de vraag was hoe het er tijdens de wedstrijd uit zou zien: alles in de oevers, of alles midden op de vaart?

Over het deelnemers aantal mochten we weer niet mopperen, er verschenen 17 liefhebbers aan de start en omdat iedereen ruim van tevoren aanwezig was konden we snel gaan loten. Ook deze keer konden liefhebbers weer zowel solo als koppel meedoen en het was fifty-fifty. Wel was er weer voor gezorgd dat solo’s en koppels zoveel mogelijk om-en-om kwamen te zitten.

De vaart bleek gelukkig redelijk goed bevisbaar, alleen langs de kanten af en toe wat drijvende waterplanten maar verder was het nagenoeg schoon. Er kon dus probleemloos gevist worden en de hengels gingen klokslag 8:30 uur te water. Dan hoop je natuurlijk op een flitsende start maar dat zat er (alweer) niet in, het bleef overal weer redelijk stil. Wel hadden we heerlijk weer. Weinig wind en de zon scheen best wel uitbundig, de planning was wat dat betreft óók deze keer weer fantastisch.

Vanaf mijn stek had ik geen zicht op het gros van de andere deelnemers maar omdat het bij degenen die ik wel kon zien erg stil bleef met de vangsten (we vingen niks) vermoedde ik dat dit elders niet anders was.

Het was ook best wel een verademing toen ik de eerste aanbeet kreeg en een megabrasem even kortstondig op de kant kwam. Snel  weer onthaakt (weerhaakloos uiteraard) en ter controle even aan de buurman laten zien, daar ging het duimpje omhoog en vervolgens kon hij snel weer terug. Rustig zwom hij weg, uiteraard met de opdracht de rest van de familie ook nog even op te trommelen maar helaas gaven die niet thuis. Bij Martin wel trouwens, die zag ik tot 2x toe een enorme vloermat in het schepnet loodsen. Ook zijn vissen gingen snel weer terug.

Toen ik even later ging buurten bij Martin vroeg hij echter of ik die 2 vissen niet wou meetellen. Verbaasd vroeg ik waarom, hij vertelde dat hij ze met de method feeder had gevangen (wel de loodvrije variant overigens) terwijl alle deelnemers met de loodvrije korfjes moeten vissen die de HSV beschikbaar stelt en dat hij zich bezwaard zou voelen wanneer ik ze zou meetellen. Eerst wou ik daar niks van weten maar eigenlijk begreep ik hem wel en ging alsnog akkoord met zijn verzoek. Bijzonder sympathiek Martin!

Ondertussen kregen wij op onze stek wel iets meer last van de langsdrijvende waterplanten, we hadden het er maar druk mee om ze uit de lijnen te houden en probeerde zoveel mogelijk van die ‘rommel’ in en op de kant te krijgen.

Om 13:30 uur was de wedstrijd afgelopen en verzamelden we op de bekende locatie voor de prijsuitreiking. We hadden met dank aan de sponsoren weer de nodige zakken voer en een paar aasemmers klaarliggen.

Snel werden de scores genoteerd en verwerkt waarna de organisatie het woord nam. Alom verbazing bij de mededeling dat ik een deelnemer gediskwalificeerd had (best leuk om een keer ‘streng’ te zijn) maar alom respect toen Martin aangaf dat het op zijn verzoek was gebeurd. Geen trofee voor Martin maar in plaats daarvan wél applaus voor zijn oprechtheid. Winnen is leuk, maar niet ten koste van alles en meedoen is veel belangrijker. Oók wanneer je 83 jaar oud bent.

Uiteindelijk bleken er 8 deelnemers te zijn met 1 vis, er moest dus een mini bingo gespeeld worden om een winnaar te krijgen. Koos was de gelukkige, hij mocht als eerste een prijs uitkiezen en ging met de wisseltrofee naar huis.

Daarna werden de overige prijzen verdeeld en 1 deelnemer besloot zijn prijs aan Martin te schenken: toch niet met lege handen naar huis dus. En vervolgens was het snel afscheid nemen: Ajax moest om 14:30 uur voetballen tegen Feyenoord. Helaas is die wedstrijd niet uitgespeeld omdat er op deze aarde ook mensen rondlopen met veel minder gevoel voor normen en waarden dan onze Martin. Triest eigenlijk ……..

Maar goed, nog 1 wedstrijd te gaan, de Snertwedstrijd! De locatie weten we nog niet dat komt nog wel. Deelname is natuurlijk weer gratis voor leden van HSV Almere, een introducee meenemen tegen een kleine vergoeding is dit jaar bij wijze van experiment wél mogelijk. En een leefnet? Dáár doen we niet aan dus iedereen met een feederhengel kan moeiteloos deelnemen.