De nacht van 14 op 15 juni moest hem worden (mede i.v.m. Vaderdag) en ach, in die tijd van het jaar kan je bijna altijd wel rekenen op mooi weer. Dat zou deze keer toch niet anders zijn? Qua deelnemers kwamen we dit jaar wederom niet verder dan 4 koppels maar anderzijds maakt mij dat ook niet uit. Deze wedstrijd is de ideale aanleiding om een nachtje achter de feederstok te kruipen en als je dat kan combineren met een ‘wedstrijdje’ met een gezellig clubje liefhebbers is dat sowieso op voorhand geslaagd.

Om 17:00 uur verzamelden we voor de loting en dat was met 4 stekken natuurlijk, net als het uitzetten van het parcours, een makkie. En voor Ruud en mij was het geen slechte loting, daar waar we vorig jaar ‘kop’ hadden en slechts dankzij een spelletje Bingo de wedstrijd verloren hadden we nu ‘staart’. Marco en Ben hadden vorig jaar ‘staart’ (en wonnen de Bingo), deze keer hadden zijn ‘kop’ dus ook zij mochten zeker niet klagen. Kop en staart zijn meestal de betere plekken, zou dat deze keer ook zo zijn?

Om 18:00 uur gingen de hengels te water en was de wedstrijd begonnen. Het was prima weer: behaaglijke temperatuur, weinig wind, droog en gelukkig geen stroming op de vaart. Zelf had ik al snel vis op de mat hoewel we deze keer geen mat hadden maar, in verband met een nieuw project, een onthaakemmer. Heel simpel: een opvouwbare afwasbak gevuld met water. Je schept de vis, legt hem met schepnet en al in de waterbak en je hebt er geen kind aan. De vis ligt volkomen ontspannen te wachten tot je het haakje (weerhaakloos uiteraard) eruit hebt gewipt en je kan in één moeite door je handen wassen en de vis terug zetten. Via deze link vind je meer info hierover.

Voor de registratie van de vangsten moest iedere vis (met een minimale lengte van 25 cm) gefotografeerd worden met de meetlat die bij iedere wedstrijd gebruikt wordt goed in beeld zodat de geldigheid van de vangst eenvoudig te controleren is. Geen leefnet nodig dus, ideaal.

Ook andere deelnemers vingen hun vissen en omstreeks 19:30 arriveerde mijn vrouw langs de waterkant met voor iedere deelnemer een broodje kroket. Leuke verrassing hoewel een enkeling er al een beetje op rekende hahahaha. Daarna ging menigeen zelf nog even kokkerellen want het is ook nog een beetje een avondje-uit natuurlijk. En er kwamen nog wat bekenden op bezoek, ook altijd leuk!

Ondertussen liepen de vangsten bij Ruud en mij redelijk gestaag door maar bij Marco en Ben was dat niet anders. Sterker nog: wij liepen eigenlijk de hele nacht achter de feiten aan: stonden we bijna gelijk, vingen zij er weer eentje. Moedeloos werden we ervan. Maar goed, toen de schemer begon te vallen werden de lichtboxen bij ons aangezet. Het blijft toch superleuk om op die manier te vissen, de top wijst naar de lichtgevende bak en je mist niet 1 beetregistratie.

Ook Dennis was op zijn manier creatief bezig geweest, goed gedaan hoor!

Rond middernacht werden de weersomstandigheden slechter: het werd frisjes en het begon behoorlijk te regenen, reden voor ons om de hengels er maar eventjes uit te halen. Zelf begon ik het namelijk best wel koud te krijgen en de natte sokken hielpen ook al niet dus om nou ook nog in een plensbui een vis te drillen leek mij niet handig. Achteraf stom dat ik geen jas had meegenomen maar ja, toen ik wegging was het heerlijk weer. Berouw komt na de zonde, eventjes doorbijten dus maar.

Zoals gezegd zaten Ruud en ik Marco en Ben op de hielen, het bleef aanmodderen tot Ruud ineens begon te vangen (ik viste aan de overzijde, Ruud in het midden). Vanuit een eeuwig lijkende achterstand stonden we opeens met 2 vissen voor en dat met nog slechts een half uurtje te gaan. Marco en Ben wilden zich uiteraard niet gewonnen geven dus ook dat halve uurtje werd nog gevist. Zij vingen er nog 1 (ineens was het weer spannend) maar dat was uiteindelijk niet genoeg om deze wedstrijd te winnen.

Overigens hadden ook Keith en Dennis gevangen, net als Ed en Henk waarbij Henk ook nog een mooie paling wist te vangen. Helaas tellen die niet mee maar voor de afwisseling was het zeker wel leuk. Qua aantallen moesten ze het wel afleggen deze keer, ‘kop’ en ‘staart’ waren deze nacht onaantastbaar.

Na afloop verzamelden we voor de uitreiking van de wisselschaal en voor een kleine prijsuitreiking, mede mogelijk gemaakt door Raven Fishing Lelystad.

Ruud en Jos waren de winnaars van “De Nacht van Almere 2024” met 14 vissen en mochten de prestigieuze wisselschaal in ontvangst nemen.

Marco en Ben werden 2e met 13 vissen, het was dus weer close maar helaas voor hun deze keer nét niet genoeg. Maar toch prima gedaan uiteraard.

Ed en Henk (rechts op de foto) werden met 6 vissen 3e, Keith en Dennis sloten de rij met 5 vissen.

Iedereen heeft het naar de zin gehad, het was weer een geslaagd nachtje en met totaal 38 grote brasems zeker niet slecht. Volgend jaar (wat mij betreft) zeker weer!