Op zaterdag 3 oktober stond de traditionele “Najaarswedstrijd” van de vereniging weer op de agenda. Na een aanzienlijk beperkt witvisseizoen zonder de gebruikelijke activiteiten (corona) en twee maanden na de dag marathon in juli kon er dan weer eens gevist worden in wedstrijdverband. Dat men er zin in had bleek wel uit het aantal aanmeldingen. Al vrij snel hadden de ‘’bekende’’ gezichten zich aangemeld, maar het is vooral leuk om te vermelden is dat ook twee nieuwe deelnemers zich hadden opgegeven. Het streven is en blijft om laagdrempelige wedstrijden te vissen waar ieder lid aan mee kan doen, deze heren vonden dit ook aantrekkelijk klinken en hadden zich daarom aangemeld. Top!

Met deze mooie opkomst konden er op het traject Jasmijnstraat / Oleanderstraat twee mooie vakken naast de steiger worden uitgezet. Het loten verloopt vlot en rond 9.00 uur begeeft iedereen zich naar zijn stek. Koos Heijnsdijk loot de staartstek en Michael Smit de kop-plek. We beginnen deze keer om 10.00 uur vanwege het wat latere daglicht dus iedereen heeft ruim de tijd om zich te ‘’installeren’’.

Ik heb de afgelopen dagen nauwlettend de weerberichten gevolgd omdat ik zowel als deelnemer als organisatie natuurlijk wel wil weten wat we kunnen verwachten. En ik moet toegeven: zowel WeerOnline als Weerplaza hadden het weer vrijwel perfect voorspeld. Tegen het einde van de wedstrijd, zo rond 14.30 uur, begon het te miezeren en pas bij het wegen ging het harder regenen. Gelukkig was iedereen toen al ingepakt en hebben we het grootste gedeelte van de wedstrijd kalm en droog weer gehad.

Zoals altijd in deze tijd van het jaar is het wel afwachten of de vis een beetje meewerkt. Met niet al te koude nachten en nog vrij hoge watertemperatuur waren de omstandigheden gelukkig nog prima. Voorheen werd de najaarswedstrijd wel eens een paar werken later gevist en was goed te merken dat kouder weer (vooral de koudere nachten) toch wel z’n invloed had op de vangsten. Als je lol hebt vliegt de tijd. Ik heb vrijwel de gehele tijd beet gehad hoewel het na 13 uur toch wat lastiger werd om een visje te vangen. Aangezien ik alleen mijn linker buurman kon volgen (Theo) kon ik mij geen beeld vormen van de vangsten. Ik heb in ieder geval niemand voortijdig uit verveling zien rondwandelen en dat zijn altijd gunstige voortekenen.

De weging geeft dan altijd de juiste uitslag. Er blijkt door iedereen vis te zijn gevangen maar niet op elk nummer lag de vis er dik op. Slechts twee ‘’dikke platten’’ zijn er in totaal gevangen naast de vele (kleine) baarzen die natuurlijk een lager gewicht in de weegzak brengen. Lex en Jeroen, de nieuwe gezichten, hebben het er zeker niet slecht vanaf gebracht en konden beide vis ter weging aanbieden. De staart bleek voor Koos vandaag niet voordelig te zijn en ook hij had niet de gewenste dikke vissen erbij zitten. Michael op de kop benutte zijn stek wel goed, hij ving een zware brasem én een mooi net met kleine vis bij elkaar.

Dat serieus wegen belangrijk is omdat de verschillen uiteindelijk soms heel klein zijn bleek vandaag eens temeer. Michael ving 8960 gram bij elkaar terwijl bij mij de weegschaal bleef steken bij 8950 gram: slechts 10 gram maakte het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2 vandaag! Harm werd met 4 kilo derde, mede ook dankzij een mooie zware brasem.

Onder regenachtige omstandigheden mochten de winnaars een waardebon van Hengelsport Nijkerk in ontvangst nemen en er was voor alle overige deelnemers een leuk prijsje in de vorm van een zakje voer geregeld. Als troostprijs was er ook nog een waterbucket beschikbaar en deze ging naar de deelnemers met de minste vis, vandaag was dat Jeroen. Deze prijs werd geheel beschikbaar gesteld door Hengelsport Centrum Nijkerk waarvoor dank!

Bij deze wil ik iedere deelnemer nogmaals bedanken voor deelname en gezelligheid, vooral dat laatste is in deze tijden hard nodig uiteraard. Pas goed op jezelf dan zien we elkaar hopelijk snel weer langs de waterkant.

Michael van den Brink
Witvis Commissie HSV Almere.

Zie de gehele uitslag hieronder