Eindelijk is het zover, het nieuwe jaar wordt ingeluid met de 1e wedstrijddag van de wintercompetitie. Alhoewel winter……. het weer is ons gunstig gezind, van een winter is nog geen sprake. Wel stond er een ijzig koud windje die langs de waterkant toch wel straf bleek te zijn. Gelukkig hadden we de wind in de rug dus je kon je er goed tegen wapenen met paraplu of brollie. Om kwart voor acht was bijna iedereen present op het verzamelpunt langs de A1 en nadat door alle deelnemers de 10 euro inschrijfgeld was voldaan konden we op weg naar de stek.

Chris en Bouke waren reeds aanwezig aan het Amsterdam Rijn Kanaal om de stekken uit te zetten dus dat was weer prima geregeld, we zaten ruim uit elkaar. 11 stekken zouden bemand worden, helaas kon Ron niet van de partij zijn. Na de loting ging iedereen naar de stekken om de spullen in orde te brengen en dan te wachten op het startsignaal om te vissen. De kop en staart stekken zijn altijd zeer gewenst en dit keer was het Harm die op kop zat en Patrick was gelukkig met de staart positie (nummer 11). Ikzelf mocht op 10 gaan zitten en had daarmee op zich geen verkeerde loting. Ik ben blij dat ik ook op karper vis dus ik had een heerlijke brollie mee en geen kist maar een comfortabele karperstoel.

Bij de zomercompetitie op de vaarten is het een goede gewoonte om “BOOT” te roepen naar de medevissers zodat een ieder kan inschatten of de lijnen kunnen blijven liggen of dat de boot er doorheen vaart, maar op dit kanaal ondoenlijk. Scheepvaart passeert doorlopend en het formaat van de schepen is echt mega! Toch een geweldig gezicht om zo’n duwboot vier bakken tegelijk te zien verstouwen.

Het water is vooral een ‘feeder water’ dus ik dacht: ik maak het mijzelf zo comfortabel mogelijk. De brollie was geweldig, echt een aanrader. Uiteindelijk heb ik heerlijk gezeten zonder last van koude wind, die hou ik erin dus. Uit de erfenis van Harm had ik een mooie toeter gekregen om het begin en eind signaal te geven, dus klokslag negen uur heb ik een fanfare gegeven. Naderhand hoorde ik dat alleen mijn buurmannen (Patrick en Willy) de toeter gehoord hebben, we zaten ook zo ver uit elkaar. Ik ben begonnen op zo’n twintig meter uit de kant. Met de korf over de bodem slepend een richeltje op zoeken en daar dan consequent op die afstand vissen. 4 maden aan de haak zou het moeten doen.

Na zo’n anderhalf uur heb ik slecht één keer leven mogen zien en die miste ik ook nog doordat ik weer teveel met mijn telefoon bezig was, dus snel weg dat apparaat en serieus aan de gang gaan.
Het was taai, de vis moest je echt gaan zoeken dus verder weg proberen dan maar. Ik besloot om na de volgende boot eens in het kielzog te werpen en op die afstand te blijven, ook het aas heb ik veranderd. Het water is nog niet zo koud dus ging ik over naar een worm met 4 maden en wat geknipte wormen bij het voer. Of dat de sleutel was weet ik niet, ik kreeg wel niet lang daarna mijn aanbeet en een redelijke platte mocht het net nat maken.

Ondertussen belde Martin om te informeren hoe de vangsten waren. Het bleek op dat moment voor iedereen erg taai te wezen, slechts een paar man hadden vis. Dus toch nog maar een tandje erbij en volharden in de nieuwe aanpak. En vanaf dat moment heb ik toch redelijk leven kunnen zien en zo nu en dan een visje erbij. Ondertussen zag ik Patrick ook aan het vangen gaan, altijd mooi te zien dat er gevangen wordt, óók wanneer het bij de anderen is. Een mooie aanbeet kon ik nog verzilveren maar de vis was niet de vis die ik verwachte. Een snoekbaars had zich vergist in mijn worm maar helaas, het is geen witvis dus telt niet mee.

Een andere bijzondere vangst was een behoorlijke krab, van het agressieve soort ook nog. Afijn, op een andere manier maar snel losgemaakt. Bijzonder bleek de vangst niet trouwens, Chris had er een stuk of tien, waarschijnlijk eet hij deze week krabcocktail.

Om twee uur ging het eindsignaal en samen met Chris ben ik de stekken af gegaan om de vangsten te wegen. Die vielen toch een beetje tegen maar al met al hadden we wel erg lekker gezeten.

Patrick de Wit is de uiteindelijke winnaar geworden met 4.985 gram, mooie voorns waren zijn deel;
Martin Heidemann deed goede zaken met 2.910 gram aan vis, een mooie tweede plek;
Don Seur was derde met 2.830 gram.

Over twee weken weer een nieuwe ronde, dé competitie is los en u kunt de tussenstand volgen via deze link. Wil je ook meedoen? Schrijf je dan snel in middels een mailtje naar witvis@hsvalmere.nl maar je kan ook bellen met Don: 06 – 109 448 02 voor meer info over de competitie. Deze gaat over 6 wedstrijden waarvan de 5 beste resultaten meetellen, je bent dus zeker nog niet te laat!