Oke, toegeven: qua stroming zit er wel wat verschil tussen bijvoorbeeld de IJssel en de Lage Vaart, maar bij beide kan de stroming best wel vervelend zijn. Vissen met een strakke lijn naar de overkant is wanneer het stroomt óók op de Lage Vaart geen doen, het wordt dan noodgedwongen al snel vissen aan de eigen kant. En toch zou het moeten kunnen, op de IJssel wordt immers ook gewoon met de feeder gevist toch? Tijd voor YouTube!
En zo kwam ik terecht bij een film van Preston Innovations: “vissen in de stroming! Feedervissen op de IJssel met Jan-Willem Nijkamp”. Ik heb mijn maatje Jeroen gevraagd om er even een deel uit te knippen wat voor dit artikel van belang is (gehele film onderaan de pagina, aanrader!):
.
.
Het werkt dus als volgt: je gooit wanneer de stroming van links komt de hengel schuin tégen de stroomrichting in (ongeveer op 11 uur, je kijkt zelf naar 12 uur) naar de gewenste plek. Je vangt tijdens de worp wanneer je de gekozen stek bereikt de korf met de hand op door je hand op de molenspoel te leggen (de lijn clippen kan ook) en beweegt de hengel vervolgens direct evenwijdig aan de oever eveneens tegen de stroomrichting in. Je wacht tot de korf op de bodem ligt (de top ontspant), sluit de beugel en legt de hengel vervolgens recht vooruit op een hoogstaande steun zonder aan de molen te draaien. Hoogstaand, omdat je dan wanneer alles in positie ligt zo min mogelijk lijn in het water hebt waar de stroming vat op kan krijgen.
Je creëert, omdat je de lijn niet strak draait, met behulp van de stroming een bocht in de overgebleven lijn. De lijn zal nu vanaf de korf met de stroom mee over de bodem lopen en langzaam in de stroomrichting opstijgen. Zodra er door de stroming spanning op de lijn komt te staan zal het resterende deel in een bocht naar de hengel toelopen en ligt de montage zoals het moet. De top zal stil blijven totdat de lijn vuil oppakt (of totdat je beet hebt uiteraard), dan is het tijd om opnieuw in te gooien.
In het najaar met veel drijvende plantenresten zal het dus niet meevallen op de Lage Vaart maar met een schone vaart na een periode met veel regen zal het gemaal zeker gaan draaien (we willen in Almere immers wel droge voeten houden) en zou je op deze manier in de stroming redelijk uit de voeten moeten kunnen. En het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld: een lange bankstick volstaat ook. Er is wel 1 dingetje wat lastig kan zijn: tegen de zon inkijken, dat is niet prettig.
Op papier klopt het wel, of dat in de praktijk ook zo is? Probeer het, en laat het even weten.
.