Na een lang voorjaar zonder witvisactiviteiten en geen competitie, werd door velen uitgekeken naar 11 juli. Om de schade toch een beetje in te halen werd er een heuse dagmarathon georganiseerd. De 10-uurs van Almere is inmiddels een begrip en was vaak een visrijke wedstrijd en hier werd dan ook halsreikend naar uitgekeken.

Na een week veel regen, bleken de weergoden ons gunstig gezind. Het werd een dag met wat stapelwolken, zon en zo af en toe een briesje. Men keek uit naar weer eens gezellig een wedstrijd, want maar liefst 14 man had zich aangemeld voor de marathon. Vanwege de lange duur van de wedstrijd en aangezien leeftijd ook een rol gaat spelen, helaas een paar afmeldingen van een paar ‘’vaste gezichten’’.

Om 7 uur was elke deelnemer keurig op tijd om te loten. Dit jaar is alles door corona een beetje aangepast zo ook het loten. Op de verzamellocatie bij de Oleander betaalde iedereen keurig zijn inschrijfgeld ( gepast in een bakje) en mocht vervolgens zijn envelop met stek nr trekken. Zodoende kon iedereen snel naar zijn stek en beperk je contact.
Al gauw was iedereen geïnstalleerd en klaar voor dag waarin veel kan gebeuren, want niks zo verraderlijk als een dag vissen, kan elke visser wel beamen! Opmerkelijk is dat op het traject jasmijnstraat de waterplanten, tot een meter op 6 uit de kant, dit jaar het uitzetten lastig maakte. Ik wil niet teveel vooruitlopen, maar zonder de avond ervoor de stekken schoon geharkt te hebben, kon er eigenlijk geen wedstrijd plaatsvinden. Ik maak me dan ook zorgen voor de toekomst. Moet de Lage Vaart (die altijd troebel en zonder overwoekerende plantenbedden is geweest) nu ook al door maaiboten gemaaid worden?

Afijn, terug naar de wedstrijd. Om 8 uur klinkt het startsignaal. Veel deelnemers kiezen ervoor om met de feeder te beginnen en te vissen, en om de dikke vissen te vangen. In deze periode kun je toch behoorlijk brasems vangen, en ‘’platten’’ van 2,5-3kg zijn geen uitzonderingen meer. Zelf loot ik stek nr 4 op de jasmijnstraat. Willy Krone loot de kopstek en Floris de staart. In de ochtend staat er een lichte trek naar lelystad, en naast mij worden al snel de dikke brasems gevangen. Op de Oleanderstraat is het nog stil met de vis , en alleen Dirk van Bockhorst op nr 12 heeft de nodige dikke vissen.

Het leuke van een marathon is dat de tijdsduur een factor is voor de vangsten. Zo kunnen de vangsten over de dag variëren en is er van alles mogelijk. Later op de ochtend breekt het zonnetje door en de stroming gaat er ook uit. Op bepaalde nummers wordt dan zo nu en dan een vis(je) gevangen, maar zeker naar mate het middaguur vordert nemen de vangsten af. Zou het dan later op de dag beter worden?

De zon schijnt inmiddels behoorlijk, en het is dan rond 13.00 uur s middags, en dus nog 5 uur te gaan. Inmiddels lopen veel mensen heen en weer en ook Edwin, John en Chris zie ik niet op hun stoel maar ernaast lopen. Na een telefoontje hoor ik dat op de Oleander erg matig wordt gevangen en ook de brasems geven niet thuis.

Naarmate de uren verstrijken raken de beten er bij vrijwel iedereen helemaal uit en helaas is de vis ook niet meer gaan azen. De vis houdt geen rekening met deze marathon en voor velen is het restant van de marathon noodgedwongen een lange zit dan toch. Rond 18.00 uur zijn de meeste deelnemers dan al klaar met opruimen en kan er snel gewogen worden. De conclusie is dat er zeer matig gevangen is, en vooral de dikke brasem laat het grotendeels afweten. Ik heb zelf ruim 100 vissen gevangen, waaronder enkele zeer fraaie voorns, maar ook dit werd naarmate de dag vorderde steeds slechter.
Ook oudgedienden als Koos en Martin en Dirk hebben het tot het einde volgehouden en dat is toch klasse gezien hun leeftijd. Vlot kan er gewogen worden, waarbij de deelnemer zijn net leegt in de speciale weegzak en daarna afstand neemt. De weger leest het gewicht af en de vis wordt zelf teruggezet.

Zoals altijd is er een winnaar en deze was vandaag overduidelijk het beste. De winnaars mochten een cheque en bijbehorende waardebon in ontvangst nemen. De winnaars van deze 10-uurs waren:

1. Koos Heijnsdijk: 13.560 gram

2. Harm Groothedde: 6.875 gram

3. Michael van den Brink: 6.810 gram

Heren nogmaals gefeliciteerd. Namens de witviscommissie bedankt voor jullie enthousiasme en deelname.

Michael van den Brink