Zondag 19 februari was er weer een roofviswedstrijd van onze Roofvis Commissie (RCA), dit keer was het thema ‘dood-aas’. Er mocht dus niet met kunstaas gevist worden en uiteraard werden conform de in Almere geldende regelgeving m.b.t. het vissen met dood-aas de weerhaken van de vrijliggende haakpunten van de dreggen plat geknepen. Natuurlijk moeten alle deelnemers zich ook houden aan de overige bijzondere roofvis gerelateerde regels op water waar HSV Almere het visrecht heeft zoals dat wanneer er met dood aas gevist wordt er maar met 1 hengel per persoon gevist mag worden.

Goed om te ervaren dat eigenlijk alle vissers direct aanslaan zodra ze een aanbeet hebben. Liever een vis gelost dan dat de haak geslikt wordt met alle ellende van dien. Door sneller aan te slaan zit de haak eigenlijk altijd mooi voorin de bek van de snoek en natuurlijk hebben alle deelnemers ook een goede en vooral lange onthaaktang bij zich om de snoek snel te onthaken en verwondingen aan de vingers te voorkomen. Snoeken hebben immers een bek vol vlijmscherpe tanden die diepe wonden kunnen veroorzaken. Ook een ruim schepnet en zachte onthaakmat behoren natuurlijk tot de standaarduitrusting.

De roofviswedstrijdjes zijn zonder inschrijfgeld en er wordt ook niet vooraf verzameld, alle communicatie verloopt via WhatsApp en iedereen vist gewoon op zijn eigen favoriete kantstek in Almere zodat we deelname bijzonder laagdrempelig kunnen houden. Omdat er met doodaas geen groot gebied kan worden afgevist werd er de afgelopen dagen door de deelnemers goed geobserveerd waar de vis lag en onderling overlegd wat een goede stek is.

De meeste vissers waren met een groepje op pad gegaan voor de gezelligheid. Vissen met dood aas is wat passiever dan vissen met kunstaas waardoor er voor alle deelnemers ook wat meer tijd is om onderling professioneel visserslatijn te verkondigen. Ook een lekker bakkie koffie of chocomel met een krentenbol aan de waterkant hoort er dan bij. Saai hoeft vissen met dood aas niet te zijn, zeker als er op de visstek snoek aan het jagen is en de spanning als de dobber uiteindelijk ondergaat maakt het wachten meer dan goed.

Iets voor 8 uur werd de foto-opdracht gegeven zodat deelnemers geen oude foto’s kunnen gebruiken. Misschien een beetje overbodig want we vissen slechts voor een paar kleine prijsjes (en misschien een ietsepietsie status), maar het kan natuurlijk ook geen kwaad om het even netjes af te timmeren. Deze keer moest de snoekdobber op de foto met de gevangen vis.

Het was een beetje druilerig weer, grijs en af en toe wat motregen, koud was het zeker niet. Matig weer dus en helaas waren de vangsten dat ook. Floris had al snel een aanbeet van een grote snoek, maar deze vis schoot vlak voor de kant los. Ferry en Fred vingen al voor 9 uur beiden een dikke snoek van bijna een meter lang en gedurende de ochtend werd er ook nog door Niels, Rob en Tim een snoek gevangen, maar echt goed wilden ze verder niet bijten. Helaas geen grote aantallen of enorme kanjers deze wedstrijd maar toch een gezellige en geslaagde wedstrijd.

Na afloop was er natuurlijk weer de prijsuitreiking en de bijbehorende loterij van wat leuke visspullen (iedereen maakt kans op een prijs) onder de aanwezigen in de manege in Almere Buiten. Er werd nog even gezellig gebabbeld over wat ons vissers allemaal bezighoudt in Almere en tips over stek- en aaskeuze worden uitgewisseld onder het genot van een drankje.

Tim kon helaas niet aanwezig zijn dus Fred was ondertussen onder het toeziend oog van enkele deelnemers (grapje) druk met de uitslag, het blijft natuurlijk wel een wedstrijd! Uiteindelijk waren alle vangsten genoteerd en kon de prijsuitreiking beginnen.

Ferry (links op de foto) wist als enige een twee snoeken (82 en 87 cm) te vangen en werd daarmee de winnaar van de dood-aas wedstrijd, van harte gefeliciteerd.

Fred (rechts op de foto) was zelf degene die de grootste snoek wist te landen (92 cm) en ontving hiervoor uit handen van Richard een aardigheidje.

We zijn voornemens de volgende wedstrijd (5 maart) te vissen in Lelystad (we werken nu aan de toestemming) waar de meesten van ons niet zo heel bekend zijn. Eind van de zomer hebben we daar ook al gevist maar er waren toen nog erg veel waterplanten én het was eigenlijk veel te mooi weer voor de roofvis maar er is zeker prachtig viswater. We zijn benieuwd hoe de vangsten deze keer zullen zijn.

De aaskeuze is vrij dus iedereen kan dan op zijn favoriete manier de roofvis verleiden. Ook roofvissers uit Lelystad kunnen (en willen hopelijk ook) aan deze wedstrijd deelnemen dus meld je aan!! Stuur hiervoor dan een mailtje met je naam en telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl.

Hopelijk snel tot ziens en goede vangst,

Tim en Fred