Zondag 5 maart was alweer de een-na-laatste wedstrijd van het winterseizoen, dit keer visten we in Lelystad met een vrije keuze voor kunstaas of doodaas. Ook leden van HV Lelystad-Dronten waren van harte welkom bij deze wedstrijd. Vol goede moed gingen we zondagochtend vroeg op pad.

Op zaterdag was er het en der nog goed gevangen, het weerbericht zag er voor roofvissers niet verkeerd uit dus het kon wel eens een mooie dag worden. Onze secretaris (kon hij maar net zo goed vissen als praten😉) had nog wat bemoedigende woorden om de tegenstanders uit Lelystad wat te motiveren (cq onder druk te zetten) voor deelname maar ondanks dat waren er helaas (te) weinig roofvissers uit Lelystad beschikbaar om aan deze vriendschappelijke wedstrijd deel te nemen. Degenen die er wel waren lieten zich echter niet gek maken en begonnen dan ook vol goede moed aan de ‘derby’.

Hoewel de meeste Almeerse vissers niet wekelijks in Lelystad vissen wisten sommigen wel een paar stekken waar roofvis zou moeten zwemmen. Ook helpt het om op bijvoorbeeld Google-Maps watertjes te zoeken die er op de plattegrond veelbelovend uitziet maar daarna moet je natuurlijk nog wel even op visplanner.nl kijken of je er ook mag vissen. Er zijn immers nog steeds HSV’en die moeite hebben om hun koninkrijkjes voor iedere hengelsporter toegankelijk te maken en/of blijkbaar de extra euries hard nodig hebben voor ……… geen idee.

Gelukkig heeft HVLD (Hengelsport Vereniging Lelystad-Dronten), net als HSV Almere wél al het verenigingswater opengesteld voor alle houders van een VISpas 2023 en dat scheelt dus weer een hoop gedoe met dagvergunningen. Uiteraard wel netjes een toestemming aangevraagd en dat was door de buren snel geregeld.

Vol vangstdrang stonden we om 8 uur aan de waterkant in Lelystad. De rietkragen waren op veel plekken netjes weggemaaid, de waterplanten zijn gelukkig nog in winterstand en er zijn voldoende parkeerplekken vlakbij de waterkant. Er ontbrak slechts één ingrediënt: actieve roofvis dus je raadt het waarschijnlijk al: de roofvis wilde maar heel mondjesmaat bijten. Misschien lag het aan het toch weer, de zon scheen volop en het voelde af en toe zelfs een beetje lente-achtig. De warme kleren en regenpakken werden al snel verruild voor luchtiger kleding.

Om 9 uur werd door Tim de eerste snoek gevangen, dat gaf de burger moed. Misschien ging het bijt-uurtje nu beginnen? Het bleek een toevalstreffer, want er werd later nog maar 1 snoek gevangen, dit keer door Rene.

Ook de deelnemers uit Lelystad hadden het niet makkelijk op hun ‘thuiswater’. Hun eerste baars-stekken leverden ook niets op maar zij maakten slim gebruik van hun lokale ervaring en wisten uiteindelijk toch een vruchtbare stek te vinden. Jaydon ving vervolgens een mooie baars van 33 cm, gevolgd door nog vier baarzen van bijna 20 cm. Daarmee werd de jongste deelnemer van 14 jaar verdiend de winnaar van deze wedstrijd gevolgd door trotse vader Ed op de 2e plaats met 4 baarzen.

De jeugd heeft de toekomst blijkt maar weer. Vissen is voor de jeugd dan ook een bijzonder laagdrempelige sport waarmee je ze met hun bleke bekkies achter de spelcomputer vandaan krijgt en ze kennis maken met het buitenleven én met een paar gezonde rode wangen. Voor weinig geld kan je tegenwoordig best goed materiaal en kunstaas kopen, een VISpas kost weinig (7 euro t/m 13 jaar, 27 euro daarboven en dat voor een heel jaar) en via internet is veel informatie te vinden hoe je moet vissen. Met name de tieners maken hier handig gebruik van en geven ervaren vissers soms het nakijken. Voor jongere kinderen is het wel van belang om ze goed te begeleiden, ze zijn immers met levende wezens bezig en daar moeten ze verstandig mee omgaan.

Wie is er niet begonnen met een vaste stok voorntjes vangen? Een leuk initiatief trouwens van de jeugdcommissie om 25 maart bij de avonturenvijvers van Toms Creek te gaan vissen. (info via deze link). Kinderen kunnen kosteloos meedoen dus schroom niet en meld je aan!

We waren weliswaar een klein beetje teleurgesteld door de resultaten, maar sportief als we zijn werd Jaydon hartelijk gefeliciteerd met zijn overwinning en mocht hij als eerste een prijsje uitzoeken, gevolgd door Ed. HVLD had een gevoelig tikje uitgedeeld, dat vraagt om revanche.

De overige prijzen werden verloot onder de deelnemers onder het genot van een kopje koffie in de zon, de voorlopige tussenstand vindt u via deze link.

Ondanks de magere vangsten toch weer een heerlijk ochtendje buiten geweest. Zondag 19 maart is de laatste wedstrijd van het winterseizoen in Almere met als thema “Stekel-challenge”: alleen baars en snoekbaars tellen dan mee voor de punten. En uitgelezen moment voor de snoekvissers om hun horizon te verbreden en wat bonuspunten voor het eindklassement te behalen.

Alle leden van HSV Almere zijn welkom om deze wedstrijd mee te doen, deelname is gratis en iedereen heeft de mogelijkheid om een prijsje te winnen. Interesse? Stuur een mailtje naar rca@hsvalmere.nl en doe gezellig mee.

Goede vangst,
Tim en Fred