Zondag 17 september was de 2e wedstrijd van de zomercompetitie van de roofviscommissie. Deze keer was het thema spinners, het kunstaas moest dus op zijn minst een spinnerblad bevatten. Het old-skool blinkertje is misschien wel het bekendste kunstaasje ter wereld en waarschijnlijk het eerste kunstaasje waar velen van ons ooit mee zijn begonnen. Inmiddels is dit kunstaasje geëvolueerd tot allerlei moderne kunstaasjes zoals speedspinners en spinnerbaits.
Het principe van een draaiend plat stukje metaal is nog hetzelfde en vangt nog steeds prima, de roofvissen kunnen de trillingen en schitteringen van het draaiend spinnerblad doorgaans niet weerstaan. Net als bij alle andere kunstaasjes moesten de weerhaken van de dreggen conform de geldende regelgeving op verenigingswater in Almere (en ingaande 01-01-2024 óók op Federatief water binnen Almere) uiteraard weer worden platgeknepen. Loodvrije versies van het kunstaas hebben daarnaast onze voorkeur en gelukkig wordt de keuze en de beschikbaarheid daarvan steeds beter.
Wederom zijn we een uur eerder begonnen dan normaal, vanwege de hoge temperatuurverwachting stonden wij om 7:00 uur vol vangstdrang klaar aan de waterkant. Bewolking, een stevig briesje en een aangename temperatuur beloofden veel goeds en er was al veel activiteit van roofvis en aasvis te zien. Dit moest gewoon een topochtend worden!
Met de uitslag van de vorige wedstrijd in het achterhoofd en een paar proefsessies achter de rug hadden de meeste deelnemers een weloverwogen keuze qua locatie gemaakt. Daar doen we onderling niet geheimzinnig over, een goede stek delen we graag met de andere deelnemers. Grappig om te zien dat de één in korte tijd zoveel mogelijk water bevist en dat de ander een veelbelovende stek zorgvuldig helemaal uitkamt. Beide methodes werken, sommige roofvissen bijten meteen als ze een kunstaasje zien en andere roofvissen happen pas de tiende keer dat het kunstaasje voorbijkomt.
De GroepsApp stroomde al snel vol met foto’s van grote snoeken en mooie baarzen, dat ging goed. Deze keer moest voor de geldigheid van de foto het kunstaasje bij de staart van de vis liggen. Helaas begon het na een half uur flink te regenen om eigenlijk niet meer op te houden. De roofvis bleef nog wel redelijk bijten maar echt aangenaam was de neerslag aan de bovenzijde van het wateroppervlak zeker niet.
Normaal zouden we misschien huiswaarts gaan om met een kop koffie de opklaringen af te wachten, maar vanwege het wedstrijdelement bleven we natuurlijk doorgaan. Zelfs met goede regenkleding hielden we het niet droog maar de mooie vangsten maakten veel goed. Uiteindelijk is door iedereen roofvis gevangen en de meesten van ons konden zelfs snoek en baars noteren waarmee ze extra bonuspunten verdienden. De vijf grootste vissen per soort telden mee maar het aantal gevangen baarzen was veel hoger. Veel kleine baarzen werden dus niet genoteerd maar zorgden wel voor volop actie en lol aan de waterkant.
Om 12:00 uur was de wedstrijd afgelopen en kon het uitrekenen van de eindstand beginnen. Het was al snel duidelijk dat Mayk wederom had gewonnen met een volle scorekaart aan baars en 2 grote snoeken, supergoed gevist hoor!.
Op ruime achterstand is Tim tweede geworden met Niels vlak daarachter. Met een bakkie troost voor de doorweekte deelnemers mocht Mayk eerst een prijs uitkiezen, gevolgd door Tim en de overige prijzen werden zoals altijd verloot onder de aanwezigen. Zelfs wanneer je niks vangt maak je dus kans op een leuke prijs. Overigens staat de stand in de competitie ook online, u vindt hem via deze link.
De volgende wedstrijd is zondag 1 oktober in Weesp en omgeving. Lijkt het je leuk om een keer vrijblijvend en gratis mee te doen, stuur dan een mailtje met je telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl. Iedereen die lid is van HSV Almere mag meedoen.
Goede vangst, Tim en Fred