Zondag 3 maart was de laatste wedstrijd van de Predator-Challenge wintercompetitie. Binnenkort (1 april), gaat de gesloten tijd in en mogen we tot de laatste zaterdag van mei niet op roofvis vissen, dit i.v.m. het paaien van de roofvis. Er is veel discussie over deze gesloten tijd, zeker omdat er in sommige landen geen gesloten tijd is, het klimaat en dus ook de paaitijd aan het veranderen zijn en omdat sommigen vinden dat de gesloten tijd nog stamt uit de tijd dat veel vissers de vis nog mee naar huis namen om op te eten. Hoe dan ook, het is gewoon een wet waar we ons als vissers aan dienen te houden en dat doen we dan natuurlijk ook.

Met mooi weer begonnen we om 8 uur aan de wedstrijd. De natuur begint al behoorlijk in lentestemming te komen. De vogeltjes fluiten fanatiek, sommige planten en bomen kleuren al een beetje groen en het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Er was weinig wind en het zonnetje brak soms door. Heerlijk weer om buiten te zijn en de natuur te zien ontwaken.

Meestal is dat niet zo goed weer om op roofvis te vissen omdat de roofvis dan vaak wat passief is. Toch kunnen ook op mooie dagen de roofvissen goed bijten, dat onvoorspelbare is een leuk element aan vissen vind ik. Er was de dagen voorafgaand aan de wedstrijd nog best goed snoek gevangen. Baars en snoekbaars laten zich echter al weken niet meer zien, het blijft een raadsel waar ze zich bevinden. In ondiep water loopt de watertemperatuur al flink op terwijl het in diep water nog een stuk kouder is. Een klein verschil in watertemperatuur kan het verschil maken tussen veel vangen en niets vangen.

Er moest deze dag met loodvrij kunstaas worden gevist. Loodvrij kunstaas is veel minder schadelijk voor het milieu, mocht het kunstaas worden verspeeld en in het water achterblijven. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn aan de deelnemers gratis setjes Tungsten (Wolfraam) loodvervangers uitgedeeld, een project wat gefinancierd wordt door de Visstand Beheer Commissie (VBC) van Waterschap Zuiderzeeland en uiteraard door onze HSV. De Tungsten jigkoppen en gewichtjes zijn van goede kwaliteit en vissen prettig, helaas is Tungsten wel wat prijziger dan lood en is het nog niet in alle hengelsportwinkels goed verkrijgbaar.

Michiel had de smaak al snel te pakken en wist een mooie snoek te vangen. Dat gaf niet alleen Michiel vertrouwen goed bezig te zijn, ook de andere deelnemers wisten dat de snoek dus wilde bijten. Tim miste een twijfelachtige aanbeet van een grote snoek, terwijl Michiel drie overtuigende aanbeten van mooie snoeken wel wist te verzilveren. Blijkbaar was Michiel deze keer op het juiste moment op de juiste plek met het juiste kunstaas. Uiteindelijk wist Tim toch nog één snoekje te vangen. Toen het zonnetje echt doorbrak en de temperatuur verder opliep viel het qua vangsten helemaal stil. Richard ving een brasem die in zijn kunstaas hapte, maar die telde niet mee omdat het geen roofvis is.

Genietend van het lentezonnetje struinden we de waterkant af, hopende op een roofvis die de verleiding van ons kunstaas niet kon weerstaan. Helaas werd er het laatste uur niets meer gevangen. Met een vers portie opgenomen vitamine D, gingen we om 13 uur naar de prijsuitreiking. Michiel mocht als winnaar als eerste uitkiezen van de prijzentafel met leuke roofvisspullen van Raven Lelystad, daarna werden de overige prijzen verloot onder de deelnemers.

Deze laatste wedstrijd betekende ook dat de eindstand van de wintercompetitie bekend werd. De eerste wedstrijden wisten Barry en Soufyan goed te vangen met zowel baarzen als snoeken. De laatste wedstrijden werden er bijna geen baarzen meer gevangen en wist Tim de snoeken wel te vinden. Helaas konden veel goede vissers meerdere wedstrijden niet meedoen door andere verplichtingen. Ook waren er enkele wedstrijden met heel lastige omstandigheden, waarin bijna niets werd gevangen. Eén goede wedstrijd met goede vangsten betekende dus een grote sprong in het klassement. Na de laatste wedstrijd had Tim uiteindelijk de meeste punten, met Soufyan vlak daarachter op plek 2 en Barry op de derde plaats. Tim is daarmee de winnaar van de Wintercompetitie en ontving daarvoor de schitterende wisseltrofee.

Binnenkort wordt het wedstrijdprogramma bekend voor de periode na de gesloten tijd. Met heel andere omstandigheden dan in de winter, waarbij vaak ook op een andere manier wordt gevist. Houd de website dus in de gaten en geef je op voor de zomercompetitie door een mailtje te sturen naar rca@hsvalmere.nl

Goede vangst, Tim en Fred