Zondag 15 oktober was alweer de laatste wedstrijd van de Predator-Challenge zomercompetitie. Na een relatief warme periode was het weer dit weekend behoorlijk omgeslagen. Koele lucht stroomde Nederland binnen, begeleid door felle buien maar ook met mooie opklaringen. De R is in de maand, voor ons de R van Roofvis-tijd!

In de herfst wordt de roofvis actiever, ze gaan flink op jacht om zich vol te eten voor de winter. Door het afsterven van de waterplanten is er ook beter op roofvis te vissen. De grootste uitdaging is vooral het zoeken naar de plekken waar de roofvis zich bevindt. Met name de baars gaat meer samenscholen, de vissen zwemmen minder verspreid omdat ook de prooivis gaat samenscholen. Als je eenmaal een baars hebt gevonden is het vaak bingo en komt de ene na de andere vis boven water.

De R in de maand betekent ook de de tijd van viRusjes, veRkoudheid en gRiep. Niet helemaal fRis en fRuitig begonnen sommigen van ons dus maar wat later aan de wedstrijd, terwijl een ander vroeg was opgestaan maar noodgedwongen toch weer zijn bed moest opzoeken. Ook konden enkelen door andere verplichtingen niet tot het einde blijven vissen.

Ondanks de “deeltijd-vissers” en het wisselvallige weer was er een goede opkomst, superleuk! Deze wedstrijd was het thema SHADS, zo worden zachte plastic/rubber kunstaasjes genoemd. De keuze hierin is bijna oneindig en er is op vele manieren mee te vissen. Als foto-opdracht moest het kunstaasje bij de kop van de vis worden gelegd.

Mayk (de koploper in het klassement) moest eerder stoppen met vissen dus we roken een kans om ook een keer een wedstrijd te winnen. In anderhalf uur wist Mayk echter al 5 baarzen en 1 snoek te vangen. Fred begon al na een paar minuten met een grote snoek, maar ook hij moest eerder stoppen. Richard pakte de handschoen vol overgave op en wist vele baarzen en een mooie snoek te vangen. Ook was hij zo slim om een goede stek onder een brug uit te kiezen, waardoor hij droog bleef.

Watergangen onder bruggen en viaducten zijn vaak goede stekken voor roofvis. Er is schaduw, soms stroming en het water is er in de winter net iets warmer. Dat merk je vooral als het begint te vriezen, onder de bruggen bevriest het oppervlaktewater minder snel. Wel is het altijd belangrijk om te kijken of je er mag vissen. Veiligheid boven alles en je wilt natuurlijk geen overlast veroorzaken voor andere watergebruikers.

Vele tientallen baarzen werden er via de app gemeld. De vijf grootste vissen per soort tellen mee voor iedere deelnemer, dus werd er zeker ook geprobeerd om snoek en snoekbaars te vangen. Richard slaagde hier dus het beste in en werd verdiend winnaar van deze wedstrijd, gefeliciteerd!

Na afloop werd er weer vol overgave nagepraat over vissen die net voor de kant los gingen en mooie vangsten van de afgelopen tijd. Maar er was natuurlijk ook de prijsuitreiking met bijbehorende loterij met leuke roofvisprijzen. En we konden weer even lekker opwarmen met een warm kopje koffie. Op zondag 29 oktober begint de wintercompetitie van de RCA Predator-Challenge. We vissen dan van 8u tot 13u in Almere (je mag zelf weten waar) en ook de keuze in kunstaas of dood-aas is dan vrije keuze. Lijkt het je leuk om mee te doen, stuur dan een mailtje met je naam en telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl

Deelname is alleen voor leden van HSV Almere, maar natuurlijk wel helemaal gratis en kans op leuke prijsjes afkomstig van Raven Lelystad.

Goede vangst, Tim en Fred