Zondag 10 december was weer een wedstrijd van de roofviscommissie, deze keer gewoon in Almere maar wel weer met een thema. Er moest met een Dropshot-, Texas- of Carolina-Rig worden gevist. Specialistische termen die ingewikkeld klinken maar voor roofvissers gesneden koek zijn. Het komt erop neer dat een gewichtje (bij voorkeur tungsten) onderaan de lijn over de bodem schuift en dat het kunstaasje daarboven in het water danst. Een leuke manier van vissen waarmee vooral baars wordt gevangen, maar ook snoekbaars en snoek kunnen zomaar toehappen.

Er is wel wat finesse vereist om het kunstaasje op de juiste manier aan de vissen voor te schotelen, vandaar dat we voor deze manier van vissen hengels met dunne, gevoelige toppen en dunne gevlochten draad gebruiken. Er wordt zo bij bruggen, steigers, sluisjes en kades vrij dicht bij de kant gevist of recht onder de hengeltop. Ver inwerpen en grote stukken water afvissen kan eigenlijk niet met deze techniek. De juiste plekken (ook wel hotspots genoemd) vinden is misschien wel het belangrijkst om goed te vangen.

In de winter gaan de vissen, zowel de aasvis als de roofvis, samenscholen. Het is dus zoeken naar de plekken waar de vissen verzamelen en dat verandert vaak als gevolg van het weer of andere omstandigheden. De weersomstandigheden waren nogal onstuimig, code geel vanwege harde wind is geen ideale situatie om met finesse te vissen. Wij van de organisatie hebben blijkbaar talent om een thema te kiezen dat absoluut niet bij de omstandigheden past. In de toekomst kijken blijft helaas lastig bij het plannen van de wedstrijdagenda.

Gelukkig was het wel droog en niet koud. Op beschutte plekken met de wind in de rug viel er gelukkig nog goed te vissen, en gedurende de ochtend nam de wind iets af en konden we steeds meer plekken bevissen.

Normaal gesproken tellen de 5 grootste vissen per vissoort, maar voor deze wedstrijd mochten de 10 grootste baarzen meetellen. Barry en Soufyan hadden de baarzen al snel gevonden en wisten er veel te vangen.

Geen joekels, de grote baarzen zwemmen vaak wat meer solitair, maar altijd leuk als er regelmatig een baars toehapt. Joey wist ook enkele baarzen te vangen en Tim ving een snoekje, maar de strijd om de overwinning ging tussen de baars-specialisten Barry en Soufyan.

Uiteindelijk wist Soufyan deze wedstrijd te winnen en deed daarmee goede zaken voor het winter-klassement. Ook mocht hij als eerste iets kiezen van de prijzentafel, met leuke visspullen van Raven Lelystad.

Nadat Barry als tweede iets had uitgekozen, werden zoals na iedere wedstrijd de overige prijzen verloot onder de deelnemers.

Na afloop werd er nog even gezellig nagepraat en tips over goede stekken en kunstaas uitgewisseld. De volgende wedstrijd is op zondag 7 januari 2024, wederom in Almere, met vrije keuze qua vistechniek. Lijkt het je leuk om als lid van HSV Almere een keer vrijblijvend mee te doen, stuur dan een mailtje naar rca@hsvalmere.nl

Goede vangst, Tim en Fred