Zondag 19 maart visten we de laatste roofviswedstrijd van dit winterseizoen: “De Stekel-Challenge”. Alleen baars en snoekbaars telden mee voor de punten. Het werd een unieke wedstrijd, alleen helaas in ‘negatieve’ zin aangezien er totaal slechts één baars werd gevangen. De roofvis leek totaal afwezig, op de bekende baars- en snoekbaars stekken kregen we nog geen tikkie beet. Waar de vissen die dag verbleven blijft een groot mysterie. Joost mag het weten, maar Joost deed niet mee met de wedstrijd. We hebben werkelijk alles geprobeerd: diep en ondiep water, allerlei kunstaas, wormen, verschillende vistechnieken, het mocht niet baten.

Waarschijnlijk is de roofvis onderweg naar de paaiplekken en hebben ze even andere dingen aan hun hoofd. Door de oplopende watertemperatuur en toenemende hoeveelheid daglicht gaat de roofvis aan het begin van de lente richting de paaiplekken. De snoek als eerste, gevolgd door de snoekbaars en de baars. Andere vissoorten zoals karper, zeelt en voorn gaan pas later in het voorjaar paaien. Deze paaitijd is ook de reden voor het gesloten seizoen voor roofvis: van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

De dagen voor de wedstrijd zag het er al niet goed uit, op de bekende stekken werd slecht gevangen. Toch hadden we goede hoop dat we de roofvis uiteindelijk ergens zouden vinden en aangezien met name baars in grote scholen zwemt kan het snel gaan met de vangsten als je zo’n school roofvis vindt. We weten allemaal uit ervaring dat er in maart nog goed gevangen kan worden, maar deze keer dus niet. Het werd echt zo’n dag om snel te vergeten en een reden om de dagen met goede vangsten extra te waarderen.

Er zijn aardig wat kilometers afgelegd door de deelnemers, van stek naar stek. Eén plek die iedereen heeft geprobeerd was de Blocq van Kuffeler, het gemaal tussen het Markermeer en de Flevolandse vaarten. Een veelbesproken plek waar af en toe goed wordt gevangen maar ook hier kregen we geen aanbeten. Helaas ging het gemaal niet aan waardoor er ook geen stroming was.

Niet zo gek dus dat we op deze plek bezoek kregen van een vriendelijke BOA van de Omgevingsdienst die onze VISpas wilde zien. Prima dat er wordt gecontroleerd om de rotte appels eruit te vissen, het zou vaker moeten gebeuren want we zien eigenlijk nooit iemand. De controleur had al snel door dat onze documenten en visspullen in orde waren en hij vertelde dat de meeste vissers die hij tegenkwam zich netjes aan de regels houden. Dat is natuurlijk goed om te horen.

Uiteindelijk wist Rene de eer én de wedstrijd nog een beetje te redden met een baars van 20 cm waarmee hij de winnaar van deze editie werd. Tim en Gijs kregen beiden nog wel een aanbeet van een snoek maar deze vissen schoten helaas los.

Enigszins teleurgesteld werd er tijdens de prijsuitreiking nagepraat over de slechte vangst. Zonder dalen ook geen pieken, vol goede moed blijven we vissen in de gezonde buitenlucht. Niels liet het er niet bij zitten en ging na afloop van de wedstrijd nog naar een bekende stek buiten Almere waar hij een mooie snoekbaars ving. Die telde niet meer mee maar geeft natuurlijk wel enige voldoening om een visdag af te sluiten. We hadden wel weer wat leuke prijsjes voor de gebruikelijke verloting achteraf uiteraard: bij ons iedereen kans op prijs, óók wanneer je niks vangt.

Maar zoals gezegd was Rene de enige met vis deze keer, een matige vangst kan dus genoeg zijn voor een afgetekende overwinning. Van harte gefeliciteerd Rene!

Nog enkele dagen dus voordat het gesloten seizoen ingaat. Sommige roofvissers gaan over op de witvis of karper, anderen laten hun hengels met rust en ook het feedervissen is sterk in opkomst. Een grote voorn, brasem of zeelt vangen met zo’n licht hengeltje is hartstikke leuk in het voorjaarszonnetje, misschien ook eens proberen wanneer dat nieuw voor je is?

Na het gesloten seizoen gaan we zeker weer enkele Challenge’s doen. Data en locaties volgen binnenkort, houd de website dus in de gaten.

Groet en goede vangst,

Tim en Fred.