Zondag 12 november was weer een wedstrijddag van de roofviscommissie, deze keer werd voor de 3e keer de derby tegen de roofvissers van HVLD (Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten) gevist, deze editie werd gevist op wateren in Lelystad. Van tevoren werden we heel sportief geïnformeerd waar momenteel baggerwerkzaamheden plaatsvinden en waar dus beter niet gevist kon worden.

Na dagen met slecht weer (veel wind en regen) was het eindelijk een dagje droog. Weliswaar wat frisjes en met vandaag juist weer weinig wind, maar desondanks heerlijk weer om een ochtendje buiten aan de waterkant te spelen. Ook de opkomst was goed, totaal deden er meer dan twintig vissers mee. Onder de deelnemers ook enkele jeugdleden die qua vangsten zeker niet onderdeden voor de volwassenen.

Hoewel dit al het derde opeenvolgende jaar is dat we een wedstrijd in Lelystad vissen zijn de meeste Almeerse vissers er niet echt bekend. De vorige wedstrijden in Lelystad waren bovendien in een ander seizoen en een goede zomerstek betekent niet automatisch dat er in de herfst of winter ook goed gevangen kan worden. Het grote voordeel ten opzichte van de zomer is dat er nu veel minder waterplanten zijn en dat de oevers beter bereikbaar zijn.

Als foto-opdracht moest iets uit de bestek-lade met de vis op de foto. De aaskeuze was deze wedstrijd ‘vrije keuze’, er mocht met alle soorten kunstaas of dood-aas worden gevist. Erg veel mogelijkheden dus hoé en waar te vissen. Het leerzame van een viswedstrijd is dat je achteraf weet wat die dag (en tijd van het jaar) de juiste manier van vissen was en dat je er dus wat van opsteekt voor de volgende visdag.

Het helpt natuurlijk altijd wel om van tevoren een plan te maken maar onverwachte omstandigheden, zoals een grote groep van honderden Aalscholvers op de visstek heb je natuurlijk niet in de hand en kunnen een plan totaal om zeep helpen.

Maar ondanks ervaring en kennis blijft vissen onvoorspelbaar en worden er soms mooie vangsten gedaan wanneer je het eigenlijk niet meer verwacht omdat de vissen na een stille periode plots goed kunnen gaan bijten.

Met de dalende watertemperatuur gaat de prooivis (vooral voorn) steeds meer samenscholen, gevolgd door de roofvissen die zich met het oog op de naderende winter vol willen eten. Op sommige stekken waren de snoeken al massaal op prooivis aan het jagen. Een echt spektakel van wegvluchtende aasvis gevolgd door snoeken die soms helemaal uit het water springen. Heel spannend om daar dan je kunstaasje uit te werpen om ieder moment een aanbeet te verwachten, tegelijkertijd ook een beetje frustrerend als de snoeken niet in het kunstaas willen bijten maar wel actief op de prooivis blijven jagen.

Dit zijn dan vaak wel de uitgelezen momenten om met dood-aas de snoek te verleiden tot een gemakkelijke hap. Maar zelfs met de juiste tactiek zijn er taaie dagen zoals deze dag waarop gewoon niet veel wordt gevangen. Achteraf bleek inderdaad dat de baarzen maar heel moeizaam wilden bijten en dat dood-aas de beste manier was om snoek te vangen.

Niels, Fred en Barry hadden de situatie van tevoren het beste ingeschat en hebben met dood-aas ieder een mooie snoek gevangen. Tim, Britt en Dion wisten met kunstaas ieder toch een snoek te vangen, waarvan een mooie snoek van 85 cm voor Dion, goed gedaan!

Jaydon en Ralph wisten ondanks de lastige omstandigheden allebei een baars te vangen. Na afloop werden we met verse koffie en broodjes frikandel/kroket verwelkomd in het gloednieuwe clubhuis van HVLD, bedankt voor deze warme en gezellige ontvangst.

Helaas was het uiteindelijk een makkelijke dag voor de organisatie wat betreft het uitrekenen van de eindstand. Niels heeft de derby gewonnen met een kanjer-snoek van maar liefst 101 cm, gefeliciteerd!

Barry is tweede geworden met een joekel van 92 cm, super goed gedaan!

De morele winst ging deze keer mee naar Almere en dat is natuurlijk altijd fijn. De prijzen van beide verenigingen werden bij elkaar gelegd voor een goedgevulde prijzentafel met dank aan Raven Fishing.

Niels en Barry mochten als eerste wat uitzoeken, de rest van de prijzen werden eerlijk verloot onder de aanwezigen. Op zondag 4 februari komen de roofvissers uit Lelystad een wedstrijd met ons in Almere vissen.

De eerstvolgende ‘gewone’ wedstrijd van de roofviscommissie is op zondag 26 november in Almere met als thema dood-aas. Lijkt het je als lid van HSV Almere leuk om een keer mee te doen? Stuur dan een mailtje met je telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl en doe gezellig mee! Deelname is gratis dus wat houdt je tegen?

Tot de 26 en een goede vangst, Tim en Fred