Zondag 4 juni was de eerste wedstrijd van de “Predator-Challenge zomercompetitie”. In de maanden april en mei mocht er wegens de ‘gesloten tijd’ niet op roofvis worden gevist, maar ná de laatste zaterdag van mei mag het gelukkig weer. Als een stel dartelende koeien die weer voor het eerst de wei in mogen konden we weer fanatiek op zoek naar de mooie roofvissen. De afgelopen dagen is er al leuk gevangen en we hoorden dat er zelfs al een meerval van ruim 2 meter is er in Almere gevangen.

Met prachtig weer begonnen we om 7 uur al aan de wedstrijd. De ervaren vissers onder ons weten eigenlijk al dat ‘mooi weer voor mensen’ vaak slecht weer is voor de roofvis. Toch zijn er ook op mooie dagen momenten dat de roofvis goed wil bijten, meestal rond de ochtend- en avondschemering. Overdag wil het nog wel eens lukken om op schaduwplekken (bruggen of overhangende bomen) de roofvis buiten ”etenstijd” met een lekkere snack te verleiden.

Als het echt warm wordt, met name als de watertemperatuur boven de 22 graden komt, is het overigens niet verstandig om op roofvis te vissen. Er zit dan te weinig zuurstof in het water, waardoor het schadelijk kan zijn voor de roofvis (met name snoek) om ze te vangen en in dat licht gaan we nog bekijken of de komende wedstrijden wél of niet door zullen gaan.

Er was een kleine wijziging in de puntentelling deze keer: deelnemers kregen een bonus als er meerdere soorten roofvis werd gevangen. Grappig om te merken dat de meeste deelnemers daar ook hun tactiek op hadden aangepast.

In de zomertijd zwemt de roofvis vaak op andere plekken dan in de herfst en winter, ook zijn ze wat meer verspreid. De natuur is door het natte voorjaar en daarna veel zon flink uitgebarsten. Veel stekken zijn door oeverplanten of waterplanten niet te bereiken of te bevissen maar op ontdekkingstocht naar nieuwe begaanbare visstekken kan je soms leuke verrassingen tegenkomen. En je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Een beetje ervaring om te weten welk kunstaasje je in welke situatie moet gebruiken helpt dan natuurlijk ook. Na een uurtje werd door Tim het eerste snoekje gevangen.

Barry wist al snel daarna een mooie baars te vangen, gevolg door Richard met ook een baars. Richard wist ook nog een snoekbaars te haken, maar die schoot vlak voor de kant los. Flink balen omdat hij hiermee waarschijnlijk de wedstrijd (vanwege de bonuspunten) ruim had gewonnen.

Daarna vielen de vangsten een beetje stil, waarschijnlijk vooral door het (te) mooie weer. Ontspannen bleven we, genietend van de gezonde buitenlucht, proberen een bonusvis te vangen. Mayk, Britt en Barry wisten nog wat baarsjes te vangen, maar voor hun helaas geen andere soort roofvis.

Om 12 uur was de wedstrijd alweer afgelopen, helaas hebben we matig gevangen dus. De einduitslag was snel bekend met Barry als winnaar met 2 baarzen, gefeliciteerd.

Het koffierondje na afloop in de kantine van de manege was weer bijzonder gezellig, op naar de volgende wedstrijd en natuurlijk ook naar de BellyBoat-Demo op 18 juni op het Weerwater. Altijd al eens in zo’n bellyboat willen dobberen? Dat kan dus op 18 juni, info volgt binnenkort.

Voor de komende dagen veel plezier met vissen en goede vangst, en mocht het te warm worden: dan hengels in de kast laten en lekker naar het strand. Of zoiets dergelijks.

Tim en Fred