Zondag 2 september heeft de roofviscommissie de eerste jeugddag voor roofvis georganiseerd. Aan het begin van de betere roofvismaanden hebben we met succes de eerste van een drietal roofvisdagen voor de jeugd georganiseerd. Het doel van deze dagen is de jeugd verstandig en vooral veilig te laten vissen op roofvis en daarmee zowel de vis als de visser te beschermen.

Als locatie voor deze eerste roofvisdag hadden wij het Beatrixpark gekozen. Niet persé omdat het een uitmuntende snoekstek is maar vooral omdat het een van de weinige plekken in Almere is waar de oever nog enigszins rimboe vrij is. We waren toch met een groep van zo rond die 15 mensen en die moesten we toch ergens kwijt aan de waterkant.

De jeugdige deelnemers waren mooi op tijd aanwezig dus we konden snel beginnen met een welkompraatje en een korte introductie wat we vandaag gingen doen. Speciaal voor deze dagen heeft de vereniging geïnvesteerd in goed materiaal zodat we iedere deelnemer met een geschikte hengel voorzien van een topmolentje met gevlochten lijn aan de slag kon.

Super leuk natuurlijk en het voorkomt dat we met minder bruikbare hengels, die we soms tegenkomen bij de roofvissende jeugd, moeten gaan vissen. Alleen op het optuigen had ik me een beetje verkeken, dat koste iets meer tijd dan voorzien maar aan de andere kant was het meteen wel even een opfris cursus knopen voor Joshua en Daan.

Nu iedereen een hengel had, voorzien van een staaldraadje en een spinner of een plug, kon er gevist gaan worden. We hadden van te voren een verdeling gemaakt onder de deelnemers aan de hand van leeftijd en ervaring met een werphengel. Ik had de jongste en de minst ervaren deelnemers onder mijn hoede en ik heb bijna de hele ochtend de focus gelegd op werpen. Iedereen kan werpen met een werphengel, maar je kunstaasje precies op die plek krijgen waar je hem wilt hebben vergt toch iets meer kunde.

Wat ik overigens uitermate grappig vond was dat ik meermaals de vraag kreeg wanneer we echt gingen vissen. Volgens mij waren we dat al lang aan het doen, want met een kleine opmerking hier en daar ging het werpen bij iedereen top, goed gedaan jongens! Helaas horen foutjes er ook bij en belande er een spinner en een shad in een boom. Kan gebeuren uiteraard. Ik heb met mijn groepje een rondje door het Beatrixpark gemaakt waarbij ik verschillende worpen heb geoefend, helaas hebben wij geen vis gezien maar iedereen had het prima naar de zin.

Eenmaal terug op het verzamelpunt bleek al snel dat er deze dag door niemand iets is gevangen, dat is dan wel weer jammer, dit was absoluut een mooie eerste kennismaking met het vissen op roofvis en ik heb na afloop dan ook alleen maar positieve geluiden gehoord.

De volgende roofvisdag zal er iets meer ingegaan worden op kunstaas en stekken, wellicht dat er dan wel bij alle teams een mooie snoek gevangen gaat worden! Wij gaan daar dan ook zeker ons uiterste best voor doen!

Vriendelijke groet,

Eric