Zondag 18 februari was weer een wedstrijddag van de roofviscommissie, deze keer in Almere met als thema ‘hardbaits’. Het kunstaas mocht deze keer geen zachte rubber, plastic of siliconen elementen bevatten. Voor de shad-vissers onder ons best even wennen om met bijvoorbeeld een plug, jerkbait of lepel te vissen.

Meestal pak je als roofvisser als eerste je favoriete kunstaasje waar je op dat moment het meeste vertrouwen in hebt, toch kan het geen kwaad om een keer out-of-the-kunstaas-box te vissen met een ander kunstaasje. Deze tijd van het jaar kan het heel goed werken om met een “bijna echt lijkend” nepvisje heel langzaam binnenvissend de snoeken te verleiden. Met een jerkbait of plug die heel langzaam zinkt of neutraal zwevend in het water hangt kan goed een verzwakt aasvisje worden nagebootst. De dagen voor de wedstrijd werd op deze manier al best goed gevangen. Als foto-opdracht moest het kunstaasje bij de kop van de vis op de foto.

Qua timing was deze wedstrijd misschien niet heel handig gekozen. Een gelijktijdige streetfishing-wedstrijd, begin van de voorjaarsvakantie en een zeer natte weersvoorspelling hadden het deelnemersveld behoorlijk uitgedund. Met enkele in regenpak gestoken fanatiekelingen, begonnen we om 8 uur aan de wedstrijd. Het was niet koud en het regende gelukkig niet heel hard maar wel continu, dat was niet prettig.

Soms kan regen gunstig zijn voor de vangsten omdat de roofvissen dan wat minder wantrouwend zijn bij het opmerken van het kunstaas. De tweede worp was dan ook al meteen raak voor Tim met een snoek van 83 cm. Dat was een lekker begin en geeft meteen vertrouwen. De stekkeuze bleek deze wedstrijd cruciaal, de snoekbaars en baars lieten zich deze dag niet zien. Best frustrerend voor de baarsvissers om niets te vangen op plekken waar eerder nog volop vis werd gevangen. Ook helpt het niet om veel aalscholvers te zien op de plek waar je wilt gaan vissen, dan weet je al dat de roofvissen het daar lastig hebben en zijn verjaagd of opgegeten.

De snoeken zijn mede door de hoge temperatuur en de toegenomen hoeveelheid daglicht al richting de paaigebieden getrokken. Ze zijn nog niet met de paai begonnen, maar beginnen zich er al wel op voor te bereiden. In ondiep water liggen ze goed gecamoufleerd tussen obstakels te wachten tot een lekker hapje voorbij zwemt. Het was dus weer eens een gevalletje op het juiste moment op de juiste plek zijn en vooral scherp te blijven om goed te vangen want als één snoek zich laat zien, zijn er geheid nog meer snoeken in de buurt.

En iedere visser kent dat gevoel: als je goed vangt blijf je geconcentreerd vissen en heb je geen last van regen of kou. Maar als het niet wil lukken en het weer werkt ook niet mee, dan geeft dat weinig vertrouwen om nog iets te vangen en gaat de nattigheid je parten spelen. Natuurlijk geven we niet meteen op en willen een verandering van plek of kunstaas toch plotseling nog wel eens een mooie vis opleveren. Ook kunnen de roofvissen na een stille periode ineens weer gaan bijten.

Tim had het prima naar zijn zin bij de ondiepe sloten. Regelmatig liet een snoek zich zien en na enkele missers wist hij er nog 2 te vangen, waarvan een flinke vis van 93 cm. Helaas zat het de andere vissers niet mee met het vinden van de roofvis.

Gezamenlijk werd door de lage opkomst en het feit dat iedereen zeiknat was besloten om de prijsuitreiking deze keer maar over te slaan zodat iedereen meteen naar huis kon om zich op te frissen en de natte kleding uit te hangen. De loterij deden we voor deze ene keer online, met leuke roofvis-spullen van onze sponsor Raven Lelystad.

De volgende en tevens laatste wedstrijd van het winterseizoen is op zondag 3 maart in Almere, het thema is dan LOODVRIJ. Door de organisatie zijn gratis setjes TUNGSTEN loodvervangers uitgedeeld om alle deelnemers hiermee kennis te laten maken. Natuurlijk mag er ook met eigen kunstaas worden gevist zolang er maar geen lood in zit.

Lijkt het je leuk deze finale mee te doen, stuur dan een mailtje naar rca@hsvalmere.nl. Alleen voor leden van HSV Almere, maar deelname natuurlijk wel weer helemaal gratis en voor iedere deelnemer kans op een leuke prijs.

Goede vangst, Tim en Fred