Zondag 7 januari was weer een wedstrijd van de roofviscommissie. Deze keer gewoon in Almere en gewoon vrije keuze wat betreft manier van vissen. Het weer was echter een beetje ongewoon. Na weken met veel regen en wind was het compleet omgeslagen. De temperatuur van rond het vriespunt en een stevige, koude noordoostenwind maakte het voor het gevoel best frisjes. Er was nog geen ijsvorming op de sloten en er waren voldoende deelnemers, dus de wedstrijd ging gewoon door.

Gelukkig hoeven we maar zelden een wedstrijd af te lasten. Vorige winter één keer vanwege een mooie ijsvloer op het water en afgelopen zomer één keer vanwege de hoge watertemperatuur in relatie met het welzijn van de vissen. Van een beetje regen smelten we niet en tegen de kou kunnen we ons kleden. Ook al is het volgens de statistieken geen goed weer om achter de roofvis aan te gaan, vissen blijft onvoorspelbaar met af en toe mooie vangsten op onverwachte momenten.

Warm gekleed en goed gemutst begonnen we om 8 uur met niet al te hoge verwachtingen aan de wedstrijd. Ook de zeer hoge waterstand en de op sommige plekken troebele waterkleur maakten ons enigszins onzeker hoe en waar te vissen. Als foto-opdracht moest heel toepasselijk een handschoen bij de vis op de foto. Gelukkig werden we snel positief verrast. Fred ving al na een half uur een zeer grote snoek van 98 cm, een paar minuten later gevolgd door Rob met een joekel van 94 cm. Tim haakte een grote snoek maar die schoot vlak voor de kant los.

Er zijn van die dagen dat er bijna alleen maar grote snoeken toehappen en er zijn van die dagen dat er bijna alleen maar kleintjes bijten. Met de stekkeuze en aaskeuze is dit wel een beetje te sturen maar het blijft een interessant fenomeen. Wat veel mensen niet weten is dat alle snoeken groter dan 80 cm vrouwtjes zijn, misschien dat op sommige dagen het ene geslacht beter wil bijten dan het andere.

Na het eerste bijt-uurtje werd het wat stiller qua vangsten maar we bleven vol goede moed doorvissen aangezien er al mooie snoeken waren gevangen. De bevroren hengeltop-ogen bewezen dat het toch wel koud was. Gelukkig brak de zon door en werd het nog best aangenaam in de buitenlucht. Tim ving nog een leuk snoekje, Barry wist nog enkele baarzen te vangen en Niels ving een half uur voor het einde een kanjer-snoek-dame van 91 cm.

Al met al niet een geweldige visdag qua kwantiteit maar wel qua kwaliteit met drie snoeken van bijna een meter lang, zeker ook gezien de lastige omstandigheden is er boven verwachting gevangen. Ik denk dat de meeste vissers liever één grote vis vangen dan meerdere kleintjes.

Om één uur was de wedstrijd afgelopen en was het tijd voor de prijsuitreiking met een warme kop chocomel. Fred heeft gewonnen maar kon helaas niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Dus mocht Rob als eerst een prijs uitzoeken van de prijzentafel en werden de overige prijzen verloot onder de aanwezigen. Met een tevreden gevoel en een frisse blos op onze wangen keerden we weer huiswaarts

.
Volgende wedstrijd (onder voorbehoud): zondag 21 januari
Op zondag 21 januari staat een ochtendje vissen in Amsterdam Centrum (landelijk ingebracht viswater) op de kalender, of deze als ‘wedstrijd’ gevist gaat worden is nog niet zeker aangezien de AHV ons heeft medegedeeld dat hiervoor 20 euro betaald moet worden. Wat precies de inhoud van het ‘hiervoor’ is weten we nog niet, dat hopen we nog te horen. We claimen niks, we verwachten van de AHV ook niks, uit principe betalen we ook niks en we mogen er gewoon vissen dus mocht de AHV voet bij stuk houden gaan we deze dag gewoon ‘vrij vissen’ in Amsterdam en maken we er een fotowedstrijd van ofzo. Het zou triest zijn als het zover moet komen maar dat is dan niet anders.

Vind je het leuk om mee te gaan, stuur dan een mailtje met je naam en telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl

Goede vangst, Tim en Fred