Zondag 25 juni was er weer een wedstrijd van de roofviscommissie. Deze editie was in Amsterdam-Centrum en was alweer de laatste wedstrijd voor de zomerstop. Het werd ons van tevoren niet makkelijk gemaakt: werkzaamheden aan het spoor, hele hoge temperaturen en volle agenda’s van veel deelnemers. Flexibel zijn en aanpassen aan de omstandigheden hoort bij het vissen en met wat aanpassingen kon de wedstrijd gelukkig doorgaan. Een klein beetje visgek moet je natuurlijk wel zijn om al om 5 uur in de ochtend bij de P+R van Almere Poort af te spreken maar met de voorspelde warmte van 30 graden was het wel de juiste keuze. Omdat de treinen naar Amsterdam CS niet reden en we met een bescheiden groepje waren gingen we met enkele auto’s carpoolen naar onze hoofdstad.

Vissen in een grote stad als Amsterdam met iconische gebouwen en waterwegen geeft een bijzondere sfeer, zeker in de vroege ochtend. Amsterdam Centrum staat bekend als een goed baars- en snoekbaarswater. Snoek zwemt er zeker ook maar in mindere mate en ook is er altijd kans op een verrassing in de vorm van bijvoorbeeld meerval, roofblei of bot. Aan de noordzijde van de pont over ’t IJ is het makkelijk parkeren en in de ochtend ook nog gratis. Dat is bovendien ook meteen een mooie plek om te beginnen met vissen. Diep water met voldoende stroming is met de hoge temperaturen wel een vereiste om verantwoord achter de roofvis aan te gaan

Terwijl ik nog bezig was mijn onderlijntje te knopen, klonk iets verderop al “HANGEN”. Mayk ving een mooie baars van 34 cm in het mooie ochtendlicht. Het is op groot water altijd zoeken waar de vissen zich ophouden: bruggen, pijlers, sluizen, aanlegsteigers en aangemeerde boten zijn vaak de plekken waar de roofvis verblijft.

Met licht materiaal en klein kunstaas in de stad roofvis vangen wordt tegenwoordig Streetfishing genoemd en is heel populair onder met name jonge sportvissers. Rob en Mayk zijn hier behoorlijk bedreven in en zij zijn ook bekend met het Amsterdamse water, een goede combinatie zou later blijken.

Richard ving een grote baars van 40 cm en Rob een prachtige snoekbaars van 65 cm. Het was nog even spannend tussen Rob en Mayk, maar de duidelijke winnaar was Mayk met 3 snoekbaarzen en 1 baars, gefeliciteerd. Uiteindelijk is door iedereen (behalve de organisatoren) vis gevangen.

Om 10.30 uur was het eindsignaal en spraken we af bij het toepasselijk genaamde café Polly Goudvisch. Onder het genot van een koud glas frisdrank werd de eindstand opgemaakt, Mayk was vandaag dus inderdaad de beste. En er werd nog even gezellig nagepraat en ook de inmiddels traditionele loterij met leuke prijsjes ging in het buitengebied natuurlijk gewoon door.

Tevreden en voldaan keerden we weer terug naar Almere voordat het echt te heet werd. In de zomer is het tijdens koele periodes mogelijk om roofvis te vangen maar houd de watertemperatuur goed in de gaten en zet de vis zo snel mogelijk in het water terug! Aan het einde van de zomer gaan wij weer verder met onze competitie, de data zullen medio zomer bekend worden gemaakt.

Groet en goede vangst, Tim en Fred