Ik denk dat de meeste sportvissers het met mij eens zijn dat de zomer niet de beste periode is om op snoek te vissen. De vis is bij warm weer vaak inactief en het is algemeen bekend dat de snoek zich slecht laat vangen bij erg zonnig weer, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Wat helaas soms

wordt vergeten of misschien wel helemaal niet bekend is, is dat de snoek erg slecht tegen de warmte kan. Als de water temperatuur boven de 24 graden komt krijgt de snoek het moeilijk. Ik heb ooit gehoord dat de ingewanden van een snoek bij te hoge temperatuur kunnen gaan opzwellen, of dit echt waar is durf ik niet te zeggen. Wat ik wel zeker weet is dat de stres en uitputting die een (te lange) dril met zich meebrengt in combinatie met het warme water funest kan zijn voor de snoek.

In ondiep stads water raad ik het vissen op snoek dan ook af in de maanden juli en augustus, zeker als het enkele dagen erg warm is geweest. Steek je hand maar eens in het water van het slootje uit de buurt, dan kan je voelen hoe warm het water is. Na een flinke regenbui zal de temperatuur wel iets dalen maar controleer voor je begint met vissen even de watertemperatuur. Even met de hand voelen verteld je genoeg. Baarsvissen is een alternatief maar ook dan bestaat de kans dat je een snoek haakt en vaak is het baars materiaal vele malen lichter dan dat waar mee je op snoek vist. Dit levert vaak meer problemen op dan dat ze voorkomen. Soms is het gewoon beter om de roofvis even met rust te laten.

Ook als het water niet overdreven warm aanvoelt is het belangrijk dat je de vis, met name snoek, niet te lang aan het drillen bent. Ook op groter water waar het water koeler is kan het dan slecht voor de vis aflopen. Zorg er voor dat je de vis niet te lang drilt en zo erg voor dat het eventuele foto’s maken niet te lang duurt. Let ook bij het terug zetten ook op wat de vis doet, even ondersteunen en mogelijk zachtjes heen en weer wiegen om de water stroom door de kieuwen te bevorderen. Vaak voel je dan wel of de vis er vandoor wil maar blijf altijd opletten. Voor het zelfde geld schiet de snoek na één krachtige staartslag weg om vervolgens roerloos naar de bodem te zakken. Let op je vangst en zorg er ook voor dat de vis goed en wel wegzwemt na het vangen.

In conclusie vergt het vissen op snoek in de zomer wat extra aandacht. Controleer met de hand of het water niet te warm is en stop zo nodig ook met het vissen op snoek als de watertemperatuur te hoog is. Als je er toch voor kiest om op snoek te gaan vissen bij te warm weer/water bestaat de kans dat je de vis om het leven helpt en dat heeft niks met sportvissen te maken.