Zondag 18 juni was de bellyboat-demodag van de roofviscommissie. Het werd een superleuke dag met prachtig weer, enthousiaste deelnemers, top begeleiding en er werd ook nog eens leuk gevangen. Omdat niet alle tijdblokken vol waren gereserveerd (Vaderdag, festivals en evenementen), was er voor de deelnemers niet alleen voldoende tijd om kennis te maken met het ‘dobberen’ maar ook om daadwerkelijk vanuit de bellyboat te vissen.

Terwijl er op de meeste plekken in Almere nog hard gewerkt werd aan het Vaderdag ontbijt trokken wij al vroeg de neopreen waadpakken en zwemvliezen aan op het voormalig Floriade-terrein aan het Weerwater. Ed en Jay van bellyboat-Maniacs hadden bij aankomst alles al voor ons klaar liggen en nadat we van de juiste kledij waren voorzien konden we onder hun deskundige begeleiding onze eerste slagen maken.

En dat was best even wennen, want de zwemvliezen worden niet alleen gebruikt voor de voortstuwing maar ook om te sturen. Na een paar minuten had iedereen het eigenlijk al redelijk onder de knie. De bellyboats waren eigenlijk verrassend stabiel en comfortabel, dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd.

We konden gebruik maken van de bellyboats van FloatPlus, een echt A-merk met bijna eindeloze mogelijkheden qua accessoires. Dat was ook wel te zien aan de bellyboats van Ed en Jay die volledig waren opgetuigd met elektromotor, hengelhouders, camera’s en high-tech dieptemeters. Voor de deelnemers waren er ‘kale’ bellyboats zonder extra accessoires beschikbaar omdat wij hier natuurlijk vooral waren om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.

In tegenstelling tot de opblaasbare roeibootjes waar we als kind vast allemaal mee hebben gevaren, zijn de bellyboats van FloatPlus van stevig PVC-materiaal gemaakt, een beetje vergelijkbaar met een SUP. Hierdoor gaan ze niet snel lek en zakken ze niet door waardoor ze comfortabel en stabiel zitten. Er zitten enkele tassen/zakken op waar kunstaas, tangetjes en proviand in kunnen.

Dat een bellyboat nog niet heel bekend is onder de niet-vissers bleek wel uit de verbaasde en nieuwsgierige blikken van passanten en opvarenden van plezierbootjes. Voor veel vissers is een bellyboat echter een uitkomst: leeg neemt hij niet veel ruimte in, je kunt op plekken komen waar vanaf de kant niet gevist kan worden en het is een stuk goedkoper dan een visboot.

Ook is het een gave ervaring om een mooie vis te vangen terwijl je zelf vlak boven de vis drijft. Met een goed waadpak blijf je droog en zelfs bij lage temperaturen houd je het comfortabel warm. Gelukkig was er een beetje bewolking en wind zodat we niet knalrood verbrandden, de watertemperatuur was ook nog niet te hoog zodat er verantwoord gevist kon worden.

Uiteindelijk is door alle deelnemers vis gevangen. Het ging weliswaar in beginsel puur om de bellyboat ervaring, maar het is natuurlijk extra leuk als er dan ook nog wat gevangen wordt. Eerst wat voorzichtige aanbeten van baarzen en later op het ‘grote’ water ook nog enkele mooie snoeken. Britt zag nog een grote snoekbaars achter haar kunstaasje zwemmen maar die wilde helaas niet bijten.

Ook Ed en Jay wisten als gidsen enkele leuke roofvissen te vangen, maar Mayk was echt de top-visser met 3 snoeken (grootste 87 cm) en vele baarzen, waaronder ook enkele grote exemplaren. Mooie vangsten, maar deze tellen natuurlijk niet mee voor de Predator-competitie.

Na een paar uurtjes varen hadden we geen rugklachten of houten derrière maar toch wel wat vermoeide benen van het peddelen en dus gingen we weer richting vertrekpunt. Met een grote glimlach stapten we voldaan weer uit de bellyboat. Het was echt een topdag geweest, super ook dat de vereniging hiervoor open staat. Wil je trouwens meer info, tips en filmpjes van de BellyBoat-Maniacs, zoek ze dan eens op social media en Youtube.

Zondag 25 juni is de volgende wedstrijd van de zomercompetitie, een ochtend streetfishing in Amsterdam-Centrum. Ben je lid van HSV Almere en lijkt het je leuk om een keer vrijblijvend mee te doen, stuur dan een mailtje naar rca@hsvalmere.nl

Groet en goede vangst, Tim